TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
A lengyelek bombát robbantanak, áfa-mentessé tennék az alapvető élelmiszereket

A lengyelek bombát robbantanak, áfa-mentessé tennék az alapvető élelmiszereket

Hírek - 2022.01.13

Gazdaságvédelmi „pajzsot” hoznak létre Lengyelországban, ahol februártól már áfa-mentesek lehetnek az alapvető élelmiszerek. Kényszerpályán mozognak, hiszen novemberben már 7,8 százalékos volt az infláció.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az ECOFIN két hete (éppen a lengyelek kezdeményezésére) elfogadta a 0 százalékos élelmiszer áfa bevezethetőségét az uniós tagállamokban. Továbbá tájékoztatott arról, hogy a közelmúltban be is nyújtott egy indítványt az Európai Bizottságnak arról, hogy Lengyelország áfa-mentessé tenné az alapvető élelmiszereket.

Erre a kezdeményezésre egyelőre nem érkezett válasz, de a miniszterelnök szerint „igen valószínű, hogy a Bizottság válaszától függetlenül februári kezdettel, legalább hat hónapos időszakra nullára fogjuk csökkenteni az alapvető élelmiszereket terhelő áfa mértékét. Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben hozzunk olyan lépéseket, amelyekkel megfékezhetjük a meglódult, novemberben 7,8 százalékot elérő inflációt, és pajzsot képezhessünk gazdaságunk védelmére.”

Lengyelországban az infláció négyhónapnyi folyamatos emelkedést követően már októberben is 6,8 százalékos volt, ami a novemberi adat nélkül is 20 év óta a legmagasabb inflációs ráta az országban, az utóbbi 2 év során pedig végig a lengyeleknél volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az összes uniós tagállam közül. Ez a Morawiecki által bejelentett 10 milliárd zloty (2,13 milliárd euró, azaz több mint 780 milliárd Ft) összértékű inflációellenes „pajzs”, azaz intézkedéscsomag többek között tartalmazza még az üzemanyag jövedéki adójának az EU-ban engedélyezett minimális szintre vágását, valamint az üzemanyagok és az elektromos áram 23 százalékos ÁFA-kulcsának 8 illetve 5 százalékra csökkentését legalább a január–márciusi időszakban.

A „pajzs” másik eleme, hogy a leginkább rászoruló ötmillió lengyel háztartás energiaár-kompenzációban részesül, melynek összege évi 400–1150 zloty (30–90 ezer Ft) között lesz a jövedelmi helyzettől függően. Szintén ide kapcsolódó hír, hogy Hollandia 0 százalékos áfa-kulcsot vezetne be a zöldségekre és gyümölcsökre, de ez egyelőre csak az újonnan felállt kormány célkitűzései között szerepel, konkrét intézkedés még nem történt.

 

 
Forrás: FruitVeB

Címkék: élelmiszer, Lengyelország, infláció, áfa-mentesség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...