TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Pályázatkészítés mesterfokon

Pályázatkészítés mesterfokon

Hírek - 2022.01.06

Hogyan áll össze egy pályázat? Mik a buktatói? Milyen esetben érdemes segítséget kérni? 
Ezeket a kérdéseket segít megválaszolni 
Király László, a Future Business Tender Kft. ügyvezetője, pályázati szakértő.

Mi mondható el a pályázatokról?

Az állattartó telepek megújítását segítő 
támogatás kifutóban van. A pályázat alapvető célja a kisebb állattartó telepek fejlesztésének támogatása volt. Hírek érkeznek azonban arról, hogy újranyitják a pályázati forrásokat. Jelenleg a gazdák egy részéhez érkeznek be a hiánypótlások, de vannak olyan ügyfeleink, akik már megkapták a támogatói okiratot is: ők rövidesen elkezdhetik lehívni az előleget, így a fejlesztéseik már idén elkezdődhetnek.

Megjelent a végleges felhívás a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációját segítő pályázatra vonatkozóan. Mit lehet tudni erről pályázatról?  

A turisztikai szolgáltatások fejlesztésére a támogatási keret maximum 100 millió forint. A támogatási intenzitás a fejlesztendő járási területek tekintetében 50-70%-os lehet. A pályázat magába foglalja új szálláshely építését, kialakítását, valamint meglévő szálláshelyek fejlesztését és bővítését. A projekt keretein belül lehetőség van a szálláshely berendezési tárgyainak beszerzésére, valamint az ingatlanon járda, parkoló, játszótér kialakítására. Ezenfelül lehetőség van wellness-szolgáltatás létrehozására is.

Bizonyára akadnak megkötések.

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a beruházást kizárólag 10 ezer főnél kisebb településen lehet megvalósítani. A megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, és a pályázat fenntartási időszaka alatt öt évig kötelező üzemeltetni a szálláshelyet. Információink szerint az első szakasz december 8-án kezdődik. Mi elkezdtük az előkészületeket, ugyanis egy ilyen jellegű beruházásos pályázathoz komplex műszaki terv dokumentációja, költségvetés elkészítése, hatósági engedélyeztetés, valamint árajánlatok beszerzése szükséges. Mi rendelkezünk azokkal a partnerekkel, akik hatékonyan segítik a munkánkat, hogy a pályázat sikeresen beadható legyen!

Mi jelentette mostanság a legtöbb munkát önök számára?

Most fejeztük be a mezőgazdasági kis­üzemek fejlesztése pályázatot. Sikerült több mint 100 pályázatot benyújtani a partereinknek, ezzel 5,5 millió forint támogatási összeghez juthatnak. Nagyon sokszor tapasztaltuk, hogy bármilyen egyszerűnek tűnik is egy pályázat, fontos, hogy időben felkészüljön rá a gazdálkodó. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy számos pályázatkészítő cég túlvállalja magát, így a szükséges információknak csupán a töredéke jut el az érintettekhez. Emiatt sok pályázat hiányosan kerül az elbírálók elé, és a gazdák nagyszámú hiánypótlásra lesznek kötelezettek, amire nem elegendő a rendelkezésre álló mintegy 8-15 nap. Sok új ügyfelünk van, aki emiatt inkább váltott és hozzánk fordult. Mi arra törekszünk, hogy a beadás időpontjában a dokumentumok feltöltésre kerüljenek, és ha esetleg akad is hiánypótlásra felszólítás, az legfeljebb csak egy-két pontra terjedjen ki. 

Várható-e jövőre a fiatal gazdáknak szóló pályázat kiírása?

Nagyon sokan várják ezt a pályázatot, hisz a tapasztalataink alapján látjuk, hogy sok gazdaságban vannak már feltörekvő fiatalok, akik a mezőgazdasági termelésben képzelik jövőjüket. Fix időpont még nem ismert, bár a gazdaságból kiváló fiatalokat is elkezdtük felkészíteni. Amennyiben a szerződött partnerünket több pályázat is érdekli, átbeszéljük a lehetőségeket, ha a partnerünknek valamelyik felkelti az érdeklődését, akkor belekezdünk a pályázat elkészítésébe. Keressenek tehát minket bizalommal a gazdák és mindent a lehető legalaposabban igyekszünk majd velük átbeszélni. Bízunk a sikeres együttműködésben.

Felkészítő szolgáltatás

Felkészítő szolgáltatásunk lényege, hogy a gazdálkodókat irányítjuk, segítjük egy keretmegállapodásban rögzített pályázati cél felé. Így a partnerünk kényelmesen, nyugodtan fel tud készülni a pályázat beadására.

Miután a cél meghatározása megtörtént, megbeszéljük, hogy mi az, amit mi azonnal a rendelkezésére tudunk bocsátani, és milyen feladatok várnak rá. Mostanság a megbeszélések témája a jövő évre való felkészülés: például szükséges-e a terményt raktározni, és ha igen, mennyit ahhoz, hogy ne lépje túl az előírt árbevételt. Segítünk kalkulálni, tájékoztatókat adunk, ellenőrző listát állítunk össze a tennivalókról. Akik idén megfelelő árbevételt értek el, azokkal már a jövő évi pályázatokra koncentrálunk. 2022. február 14-én kezdődik a következő pályázati szakasz, a második pedig májusban, ami a kisüzemek fejlesztése pályázatra irányul. A februárira már most szükséges elkezdeni a felkészülést, ehhez pedig decemberre kész pályázati anyag szükséges.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: pályázatkészítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Végkiárusítással egybekötött Black Friday Genezis Műtrágya ...

Felhívjuk minden kedves mezőgazdasági termelő figyelmét, hogy az őszi szezon legjobb árán most vásárolhat a Genezis ...