TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
NEM HULLADÉK,  KOMPOSZT! – A stihl őszi workshopján az újrahasznosítás gépeit próbálhattuk ki

NEM HULLADÉK, KOMPOSZT! – A stihl őszi workshopján az újrahasznosítás gépeit próbálhattuk ki

Hírek - 2021.12.31

Október 21-én kellemes hangulatú workshop keretein belül Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője kalauzolta el a résztvevőket az őszi kerti munkák rejtelmeibe, ahol a hangsúly a fenntartható kerten és az őszi növényeken volt.

A vendégeknek az új információkon túl lehetőségük nyílt kipróbálni a STIHL néhány gépét is. Ezek az akkumulátoros eszközök károsanyag-kibocsátás nélkül járulnak hozzá környezetbarát kertészkedéshez, nagy hatótávolságban használhatók, és kiemelkedő teljesítményükben még a professzionális felhasználók sem fognak csalódni.

Szívnak, fújnak, aprítanak

A legizgalmasabb a GHE 105 elektromos komposztáló-aprítógép volt, amely a növényi hulladékokat kezelhetőbb méretűre aprítja. Az innen kikerült 3-3,5 centiméter nagyságú anyag sokkal könnyebben és gyorsabban tud lebomlani a komposztban. Az aprító akár nagyobb és elágazó faágakkal is elbánik a lóhere alakú nyílásának köszönhetően, amellyel sokkal biztonságosabb kialakítást valósított meg a STIHL. A multitépőfogas tárcsával, a megfordítható aprítókéssel, szárnyas késsel és alumínium ellentárcsával ellátott gép tökéletes aprítást végez a kertben összegyűlő bármilyen növényi maradványon. Strapabíró kerekeinek és nagyméretű fogantyújának segítségével pedig könnyen mozgathatjuk.

Az ősszel lehullott falevelek mindenkinek problémát okoznak a kertben és a közterületeken is. Sok időt vesz el a levelek összeseprése, az elszállítása és elhelyezése pedig körülményes. A workshop keretein belül tesztelhettük a STIHL SHE 71 elektromos lombszívó-szecskavágó készüléket, amely ebben a munkában nyújt segítséget. Az eszköz a kialakításának köszönhetően rendkívül csendes. Fúvóberendezésként is használható, de könnyedén átalakítható szívó üzemmódra is szerszámok használata nélkül. A lombszívó felszereltségéhez tartozik a 40 literes, rendkívül erős anyagú, porszűrővel ellátott gyűjtőzsák is, amely a cipzáras nyílásán keresztül gyorsan és könnyedén üríthető. A lapos szívó-fúvó fejjel pedig a nehezen megközelíthető helyeken lévő lehullott lombot is elérhetjük.

A fenntarthatóság jegyében a BGA 45 akkumulátoros fúvógép állt a rendelkezésünkre. A könnyű és kézre álló fúvógép kisebb felületek tisztítására alkalmas a ház környezetében. A gumírozott markolat kellemes és biztonságos fogást garantál. A fúvógép beépített akkumulátorának elhelyezése tökéletes súlyelosztást biztosít, könnyű tartani és dolgozni vele. A formája miatt pedig kiváló mozgási szabadságot biztosít a munkavégzőnek, és a vezeték sem jelent többé akadályt.

A workshopon továbbá kiállítottak egy HSA 26 akkumulátoros sövénynyírót, amely könnyű és kompakt fogantyús kisgép kisebb örökzöldek és kis levelű cserjék ápolásához. Végül, de nem utolsósorban az ikonikus STIHL fűrész kisebb, akkumulátoros változata, a GTA 26 ágvágó is a kiállított darabok között volt, amit egy vastagabb ág feldarabolásával le is tesztelhettük. A fák és cserjék metszéséhez megálmodott kézi ágvágón rugalmas védőburkolat biztosítja a biztonságos munkavégzést, mely így felhasználó- és környezetbarát módon segíti a kertészek metszési munkálatait.

A fenti gépek használata összhangban van a fenntartható kert szellemiségével, hiszen mind segítenek feldolgozni a zöld hulladékot.

Virágos kert – ősszel is

Sok olyan virág van, amelyet kifejezetten ősszel érdemes elültetni, így a workshop második felében ezen volt a hangsúly. A résztvevők a legnépszerűbb őszi növényekből tudták összeállítani saját kompozíciójukat, és ebben nyújtott profi segítséget Beh Mariann. A krizantém különösen népszerű, hiszen sokféle formában, színben és méretben megtalálható. Bár csak novemberig nyílik, de a virágok még decemberben is a növényen maradnak, így akár karácsonykor is gyönyörködhetünk bennük. Ugyancsak népszerű a kistermetű párnacserje, mely –5 Celsius-fokig tűri a hideget, és közben gömbszerű virágával kápráztat el minket. Norvégia nemzeti virága, a csarab is a kedvencek között van, mely annyira divatos, hogy Skóciában a menyasszonyi csokrokba kötik fehér színű változatát, mint a jó szerencse jelképét. A sáfrány különleges színe miatt üde színfoltja az őszi sziklakertnek, és tökéletesen mutat az évelő őszirózsa társaságában.

A résztvevők új ismereteik birtokában vághatnak bele az őszi növények ültetésébe, ezentúl már a fenntarthatóságot is szem előtt tartva.

Amit elveszünk a kertből, azt próbáljuk visszaadni neki, ettől lesz fenntartható a növénytermesztés, és egyensúlyba kerül a természet körforgása. A kertben keletkezett szerves növényi hulladékokat összegyűjtve, majd komposztálva újrahasznosítjuk a kidobásra váró hasznos anyagokat. Így akár 15-30%-kal kevesebb szemetünk lesz, arról nem is beszélve, hogy a komposztanyag kiváló táptalaj a növényeknek, amelyek így egészségesebb és nagyobb mennyiségű termést adnak. A komposztálás során a talajlakó szervezetek – baktériumok, gombák, giliszták – elszaporodnak, és ezáltal javítják a talaj minőségét. Minél kisebbre vágjuk az aprítógépben a hulladékot, annál hamarabb megy végbe a komposztálás folyamata, akár hónapokat is nyerhetünk így. A fás szárú növények mellett a lomb, a gyomnövények, a leveles vesszők, a gyümölcsök vagy zöldségek aprítása sem okoz problémát, cserébe sokkal termékenyebb alapot kapnak az ültetésre szánt virágok.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Stihl, komposzt, hulladék, workshop
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Városi erdők a forróság ellen

A városi erdők csökkentik a klímaváltozás hatásait, élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban is – ...