TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Az ellenőr ellenőrzése: tesztelik a permetezőgép felülvizsgáló állomásokat

Az ellenőr ellenőrzése: tesztelik a permetezőgép felülvizsgáló állomásokat

Hírek - 2021.12.26

A használatban lévő növényvédő gépek időszakos műszaki felülvizsgálata 2019 júliusától kötelező. Az elmúlt több mint két év tapasztalatai tükrében és a termelői visszajelzések alapján a Nébih 2021 májusában megkezdte a felülvizsgáló állomások tevékenységének célzott ellenőrzését.

Az ellenőrzés arra irányult, hogy a felülvizsgáló állomások a vonatkozó jogszabályban és az abban hivatkozott szabványokban leírtak szerint végzik-e a tevékenységüket. A Nébih munkatársai tizenkilenc felülvizsgáló állomás helyszíni ellenőrzését végezték el a május közepétől november közepéig tartó időszakban. Elsősorban olyan állomások ellenőrzése valósult meg, amelyek korábban több mint 300 db permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el, valamint termelői visszajelzések alapján visszásságok merülhettek fel a tevékenységükkel kapcsolatosan.

Ezek közül öt állomás esetében nem volt további teendője a hatóságnak, mert mindent rendben talált, tizenhárom állomás esetében viszont intézkedésre volt szükség. Egy állomás ellenőrzési eredményeinek és tapasztalatainak értékelése és elemzése pedig még folyamatban van. Négy felülvizsgáló állomás esetében olyan súlyos hibákat, hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt – növényvédelmi bírság kiszabása mellett – az érintetteket törölték a felülvizsgálatra jogosultak nyilvántartásából. Ezek az állomások a jövőben nem folytathatják tevékenységüket.

További hét felülvizsgáló állomásra szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih, emellett az érintett állomásokat kötelezte a feltárt hibák, illetve hiányosságok javítására, illetve pótlására. A tizenegy felülvizsgáló állomás vonatkozásában összesen 12 315 000 forint összegű növényvédelmi bíráság kiszabására került sor. Két esetben bírság kiszabására nem volt szükség, de az ellenőrzések keretében rögzített, kisebb jelentőségű hibákat, illetve hiányosságokat ki kell javítaniuk, illetve pótolniuk kell az érintett állomásoknak.

A legsúlyosabb kihágás az érdemi felülvizsgálat nélkül történt tanúsítvány és igazoló matrica kiadás volt. Gyakran előfordult, hogy az ellenőrzött állomások nem, vagy csak részben tettek eleget adminisztrációs kötelezettségeiknek (pl.: a felülvizsgálatok időpontjának és helyszínének idejében történő és pontos megadása, a gépre vonatkozó azonosító és további adatok teljes körű rögzítése a hatóság rendszerében). Szintén gyakori hiányosságnak minősíthető, hogy a vonatkozó rendelet által hivatkozott szabványok, valamint a szabványokban meghatározott vizsgáló berendezések, illetve mérőeszközök egy része, vagy éppen kármentő eszköz nem állt rendelkezésre, továbbá a meglévő eszközök közül nem mindegyik volt kalibrált. Egyes, a felülvizsgált gépekre vonatkozó paraméterek – így például a gépre szerelt manométer pontossága, a szórókeret és a szórószerkezet kialakításához és kiviteléhez kapcsolódó jellemzők, valamint a fúvókák szórásteljesítménye – meghatározása nem a vonatkozó szabványokban leírtak szerint történt meg.

A Nébih szakemberei a 2022. év során is folytatják a helyszíni ellenőrzést, amelyek megvalósulhatnak előzetes bejelentést követően, telephelyen, vagy előzetes bejelentés nélkül felülvizsgálati helyszínen is.

 
Forrás: Nébih

Címkék: Nébih, növényvédelem, permetezőgép, ellenőrzés, felülvizsgálat, állomás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...