TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Fogy az AdBlue, akadozik a termelés, nő a baj a mezőgazdaságban

Fogy az AdBlue, akadozik a termelés, nő a baj a mezőgazdaságban

Hírek - 2021.10.26

Miközben a dráguló földgázárak miatt mindenki a műtrágyaárak elszállásán aggódott, lopakodva egy újabb probléma is beszökött a mezőgazdaságba: fogytán az AdBlue adalékanyag!

Hirdetés

A töltőállomásokon szinte napról napra szembesülhetünk az üzemanyagok árának növekedésével, de benzin és gázolaj legalább még van. Ellentétben például a dízeljárművek működtetéséhez szükséges AdBlue adalékanyaggal, amely idehaza is egyre inkább hiánycikké válik.

A termelési, ellátási nehézségekből adódó hiány lényegében egész Európát sújtja, az akadozó ellátás hallatán kialakult felvásárlási láz pedig csak tovább súlyosbítja a problémát – olvasható a Portfolio.hu és a Totalcar összefoglalójában is.

A példátlanul magas földgázárak miatt a szomszédos Szlovákiában működő óriási AdBlue-gyár, a Duslo már korlátozta is a termelését, és mivel a szlovák állam is felvásárolt egy nagy készletet, így a külföldnek csak korlátozott mennyiségben jut az adalékanyagból.

A Magyar Közúti Járműfuvarozók Egyesülete idehaza igyekezett csillapítani a kedélyeket, most mégis úgy tűnik, hogy a legnagyobb magyarországi felhasználók indokolatlan felhalmozásba kezdtek. Október 25-től aztán a Mol korlátozta az egy tankolással vásárolható mennyiséget (pisztolyos tankolásnál maximum 100 liter, kiszerelt termék esetén maximum 2 db).

A Mol előrejelzése szerint egyébként a visszafogott termelés miatt a piaci helyzet további romlása várható. Mindez nemcsak a személyautó-közlekedésre lehet negatív hatással, hanem a tömegközlekedésre, áruszállításra, illetve a mezőgazdasági termelésre is. Európában az elmúlt hónapban 70 százalékot drágult a földgáz, és az ár jelentős visszasüllyedésére a tél közeledtével aligha lehet számítani.

 
Forrás: Portfolio.hu/Totalcar

Címkék: mezőgazdaság, AdBlue, hiány, gázolaj, adalékanyag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A ...

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. ...