TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Sikeresen zárult a STIHL őszi workshopja

Sikeresen zárult a STIHL őszi workshopja

Hírek - 2021.10.23

Október 21-én egy kellemes hangulatú workshop keretein belül Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője elkalauzolta a résztvevőket az őszi kerti munkák rejtelmeibe, ahol a hangsúly a fenntartható kerten és az őszi növényeken volt. A vendégeknek lehetőségük nyílt kipróbálni a STIHL néhány gépét, valamint megismerkedtek azokkal a virágokkal, melyeket ebben az időszakban a legalkalmasabb elültetni.

Hirdetés

Egy kert gondozása rengeteg munkával jár, ami egyrészt elköteleződést, másrészt igényes kellékeket igényel. Ez utóbbiban nyújt hatalmas segítséget a STIHL, hiszen gépei évtizedek óta kiszolgálják a lelkes kertészeket, így nem véletlen, hogy a mostani workshopon is előkerült néhány eszköz. A résztvevők tesztelhették az SHE 71 elektromos lombszívó szecskavágót, mely kialakításának köszönhetően rendkívül halkan végzi feladatát a ház körül. Alaphelyzetben fúvóberendezésként is használható, de szerszám nélkül átállítható szívó üzemmódra is. Ugyancsak lehetőség volt kipróbálni a BGA 45 akkumulátoros fúvógépet, mellyel a kert eldugott zugaiban is gond nélkül dolgozhatunk, hiszen vezeték nélkül nincs térbeli akadály. A harmadik eszköz a GHE 105 aprítógép volt, mely egy nagy teljesítményű, elektromos komposztáló-aprító. Kerekei és fogantyúi elősegítik, hogy a kert bármelyik részén felállíthassuk, és az ereje is meggyőző; 35 mm-es ágvastagságig gond nélkül megküzd az ágakkal.

A fenti gépek használata összhangban van a fenntartható kert szellemiségével, hiszen ezek mind segítenek feldolgozni a zöld hulladékot. Komposztálással akár 15-30%-kal kevesebb szemetünk lesz, arról nem is beszélve, hogy a komposztanyag kiváló táptalaj a növényeknek. A komposztálás során a talajlakó szervezetek – baktériumok, gombák, giliszták – elszaporodnak, és ezáltal javítják a talaj minőségét. Minél kisebbre vágjuk az aprítógépben a hulladékot, annál hamarabb megy végbe a komposztálás folyamata, akár hónapokat is nyerhetünk így. A fásszárú növények mellett a lomb, a gyomnövények, a leveles vesszők, a gyümölcsök vagy zöldségek aprítása sem okoz problémát egy ilyen gépnek, cserébe sokkal termékenyebb alapot kapnak az ültetésre szánt virágok.

sws 2

Sok olyan virág van, amelyet kifejezetten ősszel érdemes elültetni, így a workshop második felében ezen volt a hangsúly. A résztvevők a legnépszerűbb őszi növényekből tudták összeállítani saját kompozíciójukat, és ebben nyújtott profi segítséget Beh Mariann.

A krizantém különösen népszerű, hiszen sokféle formában, színben és méretben megtalálható. Bár csak novemberig nyílik, de a virágok még decemberben is a növényen maradnak, így akár karácsonykor is gyönyörködhetünk bennük. Ugyancsak népszerű a kistermetű párnacserje, mely -5 fokig tűri a kinti hideget, és közben gömbszerű virágával kápráztat el minket. Norvégia nemzeti virága, a csarab is a kedvencek között van, mely annyira divatos, hogy Skóciában a menyasszonyi csokrokba kötik fehér színű változatát, mint a jó szerencse jelképét. A sáfrány különleges színe miatt üde színfoltja az őszi sziklakertnek, mely tökéletesen mutat az évelő őszirózsa társaságában.

A résztvevők új ismereteik birtokában vághatnak bele az őszi növények ültetésébe, ezentúl már a fenntarthatóságot is szem előtt tartva.

sws 1 
Forrás: Stihl

Címkék: Stihl, workshop
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gázolaj marad, a benzin ismét drágul

Semmi rendkívüli nem történt a nagyvilágban, ennek ellenére szerdán bruttó 4 forinttal drágul a benzin, a gázolaj ára ...