TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Tankolás, szállítás, tárolás

Tankolás, szállítás, tárolás

Hírek - 2021.10.20

A különféle üzemanyagok, valamint az AdBlue adalékanyag és a Nitrosol folyékony műtrágya kezelése nem egyszerű feladat, hiszen veszélyes anyagokról van szó, amelyeknek a szállítása és tárolása is szigorú előírásokhoz kötött. Hogyan lehet szakszerűen és hosszú távon megoldani mindezt? Partnereink termékkínálata segít eldönteni.

Derby-Túr: hazai viszonyokra optimalizálva

A telephelyi gázolajkutak és rotációs öntéssel készült Nitrosol-tartályok terén piacvezető, mezőtúri székhelyű Derby-Túr Kft. országosan a legnagyobb szervizcsapattal, legmodernebb szervizflottával és óriási raktárkészlettel (több mint 100 tartály) áll partnerei rendelkezésére. Hivatalos és kizárólagos forgalmazói a Kingspan Water & Energy, illetve a Righetto Serbatoi cégek termékeinek, amelyek elismert márkák ezen a területen.

derby kicsi

Nagyítás a képre kattintva!

A Derby-Túr Kft. kínálatában megtalálható IBC-tartályok segítségével akár 999 liter gázolajat olyan személy is szállíthat közúton, aki nem rendelkezik ADR-vizsgával. A mezőtúri cég csakis új és ADR-engedélyes tartályokat értékesít, amelyek biztosítják a legális szállítást, és ezáltal elkerülhetőek az akár egymillió forintot is könnyen elérő büntetések. Az IBC-k terén kétféle vonallal találkozhatunk: a DT-Standard kimérőszerkezettel felszerelt változat műanyag csappal rendelkezik, és elsősorban otthoni tárolásra szolgál, míg szállításhoz a DT-Pro verziót javasolják. Utóbbi a Derby-Túr Kft. által kifejlesztett fémcsappal van ellátva, így kevésbé hajlamos folyásra, sérülésre, letörésre, ráadásul a hazai viszonyokra van optimalizálva.

Az ADR-mentességgel szállítható mobil tartályok terén 450 liter alatti kapacitásúakat tudnak kínálni, bár ezeknél elterjedt tévhit, hogy minden esetben mentességgel lehet őket szállítani. Csakis akkor ugyanis, ha a felhasználó otthon saját tartállyal rendelkezik, ennek hiányában a tartályra és a szállításra is ugyanaz érvényes, mint a fentebb említett IBC-tartályokra. A kiváló felszereltségű, minőségi Kingspan TruckMaster széria 430 literes tagja rendelkezik ADR-engedéllyel is, így saját, otthoni tartály nélkül is szállítható közúton. A szériának hasznos kiegészítői még a teli állapotban is használható emelőfülek, a LED-világítás, a teleszkópos fedél, ráadásul a tartály pickupbarát kialakítású, vagyis keresztben is elfér a kerékdobok közé. A forgalmazó ingyenes kiszállógaranciát biztosít hozzá országosan 3 évig, emellett 10 év lyukadás elleni garanciát is. A széria 200–900 liter űrtérfogat között érhető el.

1 derbytur kontenerkut 1

A Derby-Túr Kft. a telepíthető tartályokkal és telephelyi gázolajkutakkal kezdte a piac meghódítását 17 éve, és ma már ők értékesítik ezekből a legtöbbet, éves szinten jóval több, mint 200 darabot. Egyrészt azért, mert a gazdálkodók magasabb minőséget és prémiumszolgáltatást kapnak a pénzükért, másrészt pedig a forgalmazó igyekszik az adminisztrációs terhek nagy részét levenni a partnerek válláról. Náluk – egyedülálló módon – a tervező mellett két mérnök kolléga segít a tervezés, kivitelezés, engedélyeztetés folyamatában.

A cég kínálatában fontos részt képviselnek a konténeres gázolajkutak (azaz a konténerkutak), a medencés tartályok és a műanyag dupla falú tartályok, a legnépszerűbbnek pedig a 9000 literes konténeres gázolajkút számít. Ez biztonságos, könnyen zárható, riasztható, és zöld színe miatt nem feltűnő, belesimul a környezetbe. Várni sem kell rá, hiszen kiváló felszereltséggel raktárról kapható. Kapacitása révén az egyszerre kiszállított 6000–6500 liter mennyiség kényelmesen belefér (még 300–400 liter ülepítővel és 95 százalékos tölthetőséggel számolva is), így egy nagyobb áremelkedés előtt be lehet tárolni vele.

1 DerbyTur TruckMaster 900 szallithato IBC

Ki kell emelnünk még a Kingspan FuelMaster szériát is, amely prémiumminőségű, dupla falú műanyag gázolajkút. Digitális szintjelzővel, digitális mérőórával, LED-világítással felszerelt, ráadásul majdnem egy mázsával nehezebb a konkurens termékeknél, ami a nagyobb falvastagságnak tudható be. 3 év kiszállógarancia, illetve 10 év tartálygarancia jár hozzá. Az összes tartály kérhető tankolóautomatával, akár internetes vezérléssel, kétkulcsos (sofőr+autó) megoldással, ráadásul az automata segítségével akár több cég is használhatja ugyanazt a tartályt.

Az AdBlue adalékanyaghoz szállítható és telepíthető tartályokat egyaránt kínál a Derby-Túr Kft. Közforgalmú értékesítéshez (például benzinkutakra) is kiválóak, hiszen kasszarendszerre is köthetők. A Kingspan BlueMaster kültéri tartály nemcsak a nyári forróságnak, de a közelgő téli fagyoknak is ellenáll. Ehhez kis energiaigényű, olcsón üzemeltethető automata fűtést és szellőztetést alkalmaznak a kimérőszekrényben, ráadásul ez az alapárban benne van. A dupla falú tartályokba pedig szigetelés kérhető, ha valaki teljesen biztonságban akarja tudni az adalékanyagát. A Kingspan BlueMaster tartályok akár kétpisztolyos megoldással, személy- és teherautókhoz is elérhetők, cseppmentes töltőcsatlakozóval, merülőszivattyúval. Ezekhez is jár a 10 év tartálygarancia, valamint 3 év kiszállógarancia a kimérő rendszerre. Az AdBlue-hoz szállítható (450 liter alatti) tartályok is elérhetők, a 60 literes kerekes változat például egy szedán csomagtartójába is belefér. Itt is ajánlhatók az IBC-tartályok, a Kingspan TruckMaster széria tagjai.

1 DerbyTur AgriMaster nitrosol tartaly

Végezetül a Nitrosolhoz kínált termékekről is szólnunk kell, annál is inkább, mivel a prémiumminőségű, szimpla falú Kingspan AgriMaster tartályok magasan piacvezetők Magyarországon. A 22 és 28 ezer literes kivitelek a legnépszerűbbek közülük, mert ezekbe biztonsággal bele lehet tankolni egy egész kamionnyi mennyiséget. A tartályok a piacon a legnagyobb (2–4 cm-es) falvastagsággal rendelkeznek, ezt mutatja az is, hogy több mint 30 százalékkal nehezebbek az azonos méretű konkurens termékeknél. Az eddig használt megoldásoknál lényegesen stabilabbak is, emellett UV-, időjárás- és rágcsálóállók. Mivel rotációs öntéssel készülnek, nincsenek rajtuk szivárgásra lehetőséget adó illesztések vagy hegesztések. A Derby-Túr Kft. egyébként 10 év garanciát ad rájuk, amelynek keretében még az elfolyt műtrágya értékét is megtérítik, ilyen szintű garancia sehol máshol nem érhető el az országban. A tartályok 2 vagy 3 colos csappal, feltöltőcsővel vannak felszerelve, opcióként pedig akár a Derby-Túr Kft. saját fejlesztésű ki- és betároló keverőrendszere is kérhető.

Bakonytruck: mindvégig zárt rendszerben

A veszprémi Bakonytruck Kft. bő egy évtizede foglalkozik az AdBlue adalékanyag és a hozzá kapcsolódó rendszerek, valamint kezelőberendezések és töltőállomások forgalmazásával. Mivel Magyarországon nem folyik gyártás, az AdBlue adalékanyagot külföldről szállítják be saját járműveikkel, tartálykocsikkal a termelőüzemektől egészen akár a felhasználókig (a kisebb fogyasztókhoz IBC-tartályban). Az elosztásban, kiszolgálásban a veszprémi logisztikai központjuk, illetve a budapesti raktáruk segít.

2 Bakonytruck

„Kiemelt fontosságú, hogy a szállítás és tárolás zárt rendszerben történjen, ez mindennek a kulcsa. Amikor a gyárból elindul a szállítójármű, mintavétel történik a minőség biztosítása és a visszaellenőrzés érdekében. Ezután a feltöltőnyílásokat leplombálják, nem kerülhet a folyadékba idegen anyag, mert az komoly károsodást okozhat a felhasználó járműben” – emelte ki Savanyu Ottó, a Bakonytruck Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Ők természetesen az eredeti minőséget adják tovább, elszállítják a vevőhöz, ahol szintén előírás a zárt rendszer alkalmazása. Kizárólag olyan edényzetbe tölthetik bele az adalékanyagot, amelyben korábban is AdBlue volt, illetve garantálják a tisztaságát. Végül a forgalmazó cég munkatársai is plombát helyeznek el az IBC-tartályra, töltőállomásra, és annak épségét minden egyes szállításnál ellenőrzik, mert a minőségi kifogásokat csakis így lehet kivizsgálni. Savanyu Ottó szerint az utóbbi években sokat fejlődött a helyzet, a gazdák egyre fegyelmezettebben tartják be az előírásokat. „Korábban sem a tárolóedényekkel volt baj, inkább az eszközökbe való tankolásnál. A spórolás miatt kannázás, vödrözés, tölcsérezés folyt, vagyis nem ügyeltek a rendszer zártságára, ezáltal gyakran okoztak dugulásokat, meghibásodásokat a felhasználó járművekben” – mondta a tulajdonos-ügyvezető.

bakony truck hirdetes

A Bakonytruck Kft. töltőeszközökkel is tud segíteni partnereinek, kezdve a 10-20 literes, kiöntőcsővel rendelkező kannáktól a 200 literes, kézi szivattyúval ellátott hordókon át a klasszikus 1000 literes IBC tartályokig. Utóbbiak már elektromos szivattyúval vannak ellátva, ezáltal biztosítható a rendszer zártsága. Akár mérőórával, pisztollyal is felszerelhetők, de az a legbiztosabb és legkorszerűbb megoldás, ha a gazdálkodók beszereznek egy töltőállomást. Idehaza a 3 és 5 köbméteres változatok a legelterjedtebbek, ezeknél a tartály mellett kiszolgálóberendezés, szivattyú, mérőóra, pisztoly, tömlő, opcióként pedig fűtés található a szekrényben. A legmagasabb szintet a rendszer automatizálása jelenti, ebben az esetben már nyilván tudják tartani személyre, eszközre, időpontra a tankolást, és a rendszer internetes elérhetősége is biztosított. További előnye, hogy használatával mellőzhető a kezelőszemélyzet.

2 Bakonytruck IBC tartaly

Az NZ006-V4.01 típusú tankolóautomata például minden adatot és folyamatot rögzít. Az összes felhasználó belépési azonosítót kap, amellyel megtekintheti a szerverre átküldött adatokat, sőt a rendszer működésének paramétereit is megváltoztathatja. A műveletekhez jogosultságok tartoznak, így mindenki csak a saját műveleteit hajthatja végre. A tankolásokhoz egy gépkocsitípusú és egy gépkocsivezető-típusú azonosító szükséges. Sikeres tankolás esetén a gépkocsivezető felelőssége, hogy mennyi AdBlue-t, üzemanyagot vett fel, és azt milyen tartályba töltötte. A pisztoly visszatételét követően az adat 5 percen belül megjelenik a központi szerveren. A tankolóautomata rendelkezik idegen behatolás elleni védelemmel, e-mail üzenet küld a konténerajtó vagy a doomfedél kinyitásakor.

A közelgő téli időszak kapcsán érdemes arról is beszélni, hogy az AdBlue adalékanyag fagyáspontja –11 Celsius-fok, a fagyás elkerülése érdekében tehát meg kell védeni a folyadékot a hidegtől. Magyarországon gyakran a szimpla falú tartályok is elegendőek, de ezek mellett léteznek dupla falú tartályok is, amelyeknél a rést szigetelőanyaggal töltik ki. „Aki igazán biztosra akar menni, az válasszon fűthető tartályt. Véleményünk szerint az a legjobb megoldás, ha a fagynak leginkább kitett részeket fűtjük, elsősorban a szivattyút és környezetét, de a kezelőszekrénybe is szerelhető automatikusan működő fűtőberendezés. Maga az adalékanyag is fűthető. Adtunk el dupla falú tartályokat Szlovákiába, amelyek még a Tátrában mérhető –20-25 fokos fagyokat is kiválóan bírták” – emelte ki Savanyu Ottó. A Bakonytruck Kft. kínálatában egyébként mobil töltőállomások is szerepelnek, ezeket a 200/400 literes, akkumulátorról működtethető, mérhető berendezéseket rendkívül egyszerű a munkavégzés helyszínére juttatni.

MEVA-HU: hatékony megoldások az olajgazdálkodás, tárolás területén

Környezetvédelemmel, hulladékgazdálkodással, ipari felhasználással kapcsolatos termékeket értékesít a környei központú MEVA-HU Kft. A cég 1999 óta létezik, eleinte magyar résztulajdonossal, 2013-tól pedig a cseh MEVA 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalatként működik. Árukínálatuk kiterjed a kommunális és veszélyes hulladékok gyűjtésére szolgáló edényekre, emellett széles választékkal rendelkeznek az olajgazdálkodás, a raktározás, a műhelyfelszerelés, az anyagmozgatás és a kültéri felszerelések területén.

mevakomihirdetes

„Vásárlóinkat a Tatabányán lévő 600 négyzetméteres raktárból szolgáljuk ki, mivel azonban az anyavállalat is csupán 500 kilométerre található onnan, bármilyen rendelést gyorsan teljesíteni tudunk. Heti két kamion áru érkezik hozzánk, és évről évre növekvő forgalom jelzi partnereink elégedettségét, amit minden bizonnyal az is elősegít, hogy közvetlen, első importőrként kedvező árakat tudunk biztosítani számukra” – emelte ki Jeneiné Tóth Aranka ügyvezető igazgató.

3 Meva

A mezőgazdasági felhasználásra is alkalmas termékeket (ha raktáron vannak) általában két héten belül le tudják szállítani a megrendelőknek, akik a teljes árukínálatot megtalálják a MEVA-HU Kft. weboldalán. Üzemanyagtöltő állomásaik elérhetők gázolajhoz, benzinhez és AdBlue adalékanyaghoz, és általában műanyagból készülnek, de vannak fém tárolóedények is. A kapacitás 53 litertől egészen 9000 literig terjed, vagyis minden gazdaság megtalálja a számára megfelelő terméket. A tárolóedények általában mobilak, tehát kézi vagy elektromos targoncával könnyen áthelyezhetők telepen belül, illetve teherautóval bárhova elszállíthatók. Minden üzemanyagtöltő állomáshoz jár elektromos szivattyú, töltőtömlő, valamint automata töltőpisztoly, de van olyan is, amely elektromos átfolyásmérőt tartalmaz.

Akár veszélyes, gyúlékony anyagok tárolására is alkalmas IBC-tartályokat, valamint üzemanyag tárolására bevizsgált, 200 literes fémhordókat is ajánlj a környei cég. „Ezeket fedett, tűzbiztos, sőt akár zárt helyen kell elhelyezni, hiszen tartósak, többször felhasználhatók, ezért meg kell védeni őket az időjárás viszontagságaitól” – adott jó tanácsot Jeneiné Tóth Aranka.
A MEVA-HU Kft. a felsoroltak mellett egyéb tárolóedényeket – műanyag ládákat, gyümölcsösrekeszeket, húsosrekeszeket – is forgalmaz, vagyis a kertészet és állattenyésztés területére is kínál megfelelő minőségű termékeket. Nemcsak az áru megrendelésében, beszerzésében segítenek, de igény esetén országosan a helyszínre szállítást is elvégzik.

Farkas Szerviztechnika: újdonságok és őszi akciók

A májusról szeptember végére halasztott, hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon a Farkas Szerviztechnika Kft. standján számos újdonsággal találkoztunk. Ami a legfontosabb: a Nitrosol-tartályok egy őszi akció keretében október 31-ig minden korábbinál alacsonyabb áron vásárolhatók meg. Létezik belőlük 12,5 és 20 ezer liter kapacitású is, de a legnépszerűbb a 22 ezer literes változat, amely több éve bizonyít a magyar piacon. Kényelmesen belefér egy kamionnyi mennyiség, ráadásul még puffer is marad, bár az aljában nem kell állandó készletet hagyni. Nagy alapmérete miatt nem kell rögzíteni, nem borul fel, a 22 ezres változat például 3,40 méter átmérőjű, és mindössze 2,98 méter magas. Ezáltal a tetejére is fel lehet menni, ha a folyadékszintet kívánják ellenőrizni. A tartály 2 vagy 3 colos csatlakozással, illetve szintén ekkora csőhálózatokkal érhető el. A Farkas Szerviztechnika Kft. kínálatából ki kell emelnünk a 2500 és 5000 literes Sibuso telepített tartályt is, amely most szintén akciós áron, raktárról megvásárolható.

4 Farkas Nitrosol tartaly

Az újdonságok közé tartoznak a 900 literes „normál” gázolajos, illetve 900+100 literes, gázolaj és AdBlue egyidejű tárolására, szállítására szolgáló kombitartályok. Utóbbinál a 90+10 százalékos arány azért ideális, mert a felhasználási arány is nagyjából ekkora, így az üzemanyag és adalékanyag egyszerre fogynak ki, vagyis egyszerre tankolhatók. A tartályok a méretüknél és kialakításuknál fogva a legtöbb pickup platójára felférnek, de utánfutón is szállíthatók. Szemből villázhatók, ugyanakkor emelőfüleket is elhelyeztek rajtuk. Az AdBlue-tartály utólag is megvehető, addig pedig marad hely például a szerszámoknak.
„A rendkívül masszív kombitartály közúti ADR-tanúsítvánnyal, vasúti RID-tanúsítvánnyal, valamint hajózási tanúsítvánnyal is rendelkezik, ezáltal bárhol szállítható. Rendkívül szigorú, rezgés, ütés és nyomás elleni teszteknek felel meg, például megtöltött állapotban ledobták 3 méteres magasságból, amit szintén kibírt a közel 1 cm-es falvastagságának köszönhetően” – emelte ki Farkas Gábor, a siófoki Farkas Szerviztechnika Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A 900+100 literes kialakítás egyedülálló a piacon, ráadásul az AdBlue-tartályt már automata pisztollyal, sőt mérőórával is fel tudják szerelni. Alapból 8 méteres nyomótömlő jár hozzá, de ez akár 12 méterig növelhető. A 12 V-os, 40 l/min teljesítményű szivattyú helyett gázolajhoz 70 l/min kapacitású is kérhető, míg az AdBlue-hoz 16 l/min teljesítményű merülőszivattyú érhető el. A két rész közötti elválasztás egyben hullámtörőként viselkedik, így a folyadék nem mozgatja a szállítójárművet. A tartályt maximum 5 évig lehet szállításra alkalmazni (addig érvényes az ADR-tanúsítvány), utána pedig tárolásra használható, hiszen elnyűhetetlen. Létezik kisebb, 400+50 literes kivitele is, akár szintén automata pisztollyal ellátva. A 6 méteres nyomótömlővel ellátott eszköz keresztben elfér egy pickupban.

4 Farkas AdBlue es gazolaj

„Lesz újdonság a Farkas Tank System (FTS) háza táján is, ugyanis éppen tart a tesztüzeme a telefonos mobilapplikáción keresztül működő tankolási rendszernek. Ez olyan projektekhez is alkalmas, ahol előválasztás szükséges, így a kezelő nem tud többet kitölteni az előre beírtnál. A rendszer használata regisztrációhoz kötött, ezáltal a felhasználókat mindig a telefon azonosítja. Nem kell tehát folyton belépési kódokat megadni, viszont a rendszerbe jelszóval kell belépni, és 8 különböző adat kérhető le tőle. További előnye, hogy bármilyen rendszerbe integrálható” – ismertette Farkas Gábor.

ferkasszervizhirdetes

Nagyítás a képre kattintva!

A siófoki cég egyedüliként 7,5 és 10 ezer literes, dupla falú műanyag tartályokkal is foglalkozik. Ezek különösen felértékelődtek azóta, hogy a Mol 6500 literre emelte fel a rekeszméretet, ám még a kisebbik (7,5 ezer literes kapacitású) is elegendő a 95 százalékos töltöttség eléréséhez, sőt egy akár 200 literes tartalékkészlethez. A rendszerek szintén elérhetők klasszikus tankolóautomatákkal (kívülre vagy belülre szerelve). A Farkas Szerviztechnika Kft. piacvezető a 450 liter alatti szállítható tartályok kategóriájában is. AdBlue-hoz 110–440 literes, benzinhez 110–330 literes tárolóeszközöket kínálnak, míg gázolajhoz 110-től 400+50 literig, illetve kapcsolt tartályban 440+440 literes változatot. 

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: üzemanyag, szállítás, AdBlue, tárolás, Farkas Szerviztechnika Kft, tankolóautomaták, adalékanyag, Nitrosol, Derby-Túr Kft., tankolás, Bakonytruck Kft., IBC-tartály, MEVA-HU Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Új rendelet a gyógyszeres takarmányszabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési ...