TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Új lendületet kap a hazai ökoforradalom

Új lendületet kap a hazai ökoforradalom

Hírek - 2021.09.20

További jelentős támogatásokat jelentett be az agrárminiszter  Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be szeptember 17-én Nagy István agrárminiszter Rábcakapin. A tárcavezető beszédéből kiderült, hogy a kormányzat nagy erőkkel kiáll az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővítése mellett.

A tájékoztató másik résztvevője, Roszík Péter, a Biokontroll vezetője elmondta, hogy minden kapacitás rendelkezésre áll a növekedéshez, és rámutatott, hogy a biotermelés nemcsak egy fenntartható gazdálkodási forma, de jelen pillanatban közülük az egyetlen nyereséges is. 

DrNagyIstvanNagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy teremtett világunk megóvása, és a fenntartható fejlődés közös célunk. Ebben a szellemben kell gondolkodnunk az agrárium és az élelmiszeripar jövőjéről, hiszen ez nemcsak számunkra, hanem a következő generációk számára is létkérdés. Hozzátette, 2010 és 2020 között hazánkban az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ilyen termelés. A Rábcakapin, Németh István ökológiai mintagazdaságában tartott eseményen a tárcavezető hangsúlyozta: az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése kiemelt célként jelenik meg a következő időszakban. Kifejtette, a 2021 és 2027 közötti években a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz a lehető legmagasabb, 80%-os társfinanszírozási mértéket biztosít a kormány. Ennek köszönhetően már az átmeneti időszak alatt is lehetőség nyílt arra, hogy 3 éves kötelezettségvállalási időszakot átölelő új ÖKO felhívást indítsunk el. Az új pályázatot jövő év január 1-jével induló hároméves kötelezettségvállalási időszakkal, 40 milliárd forint keretösszeggel hirdetjük meg – emelte ki a miniszter. 

dr. Rozsík PéterAz eseményen beszédet mondott Roszík Péter, hazánk egyetlen, a magyar gazdák tulajdonában álló, ellenőrző és ökotanúsítványt kiadni jogosult szervezete, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember a miniszter szavait megköszönve kiemelte, hogy Magyarország világviszonylatban is a 10. helyen áll[1] az újonnan ökológiai gazdálkodásba vont területek méretében, előttünk csak olyan, hatalmas területű országok állnak, mint például Brazília, Ukrajna, USA és India. Az uniós előirányzat most 25%-ra kívánja emelni az ökológiai módon művelt területek arányát, amit valóban csak üdvözölni lehet, nemcsak a bolygó jövője, hanem a magyar gazdálkodók, az agrárium egészének jövedelmezősége szempontjából is. 

Roszík Péter rámutatott: nekünk, biogazdáknak fel szokták hánytorgatni, hogy az ökológiai termelés magasabb szakértelmet, és több kultúrában 20%-kal alacsonyabb termésátlagokat is jelent, ami igaz. Jelent ugyanakkor hosszútávon 0 közeli ökológiai lábnyomot, egészségesebb, vegyszermaradványoktól mentes élelmiszereket, jellemzően legalább 40-50%-kal magasabb kereskedelmi árakat és támogatási összegeket is. Ne gondoljuk, hogy a miénknél cseppet sem jobb adottságokkal rendelkező Ausztria véletlenül van a világelsők között a biotermesztésben mezőgazdasági területei 26%-ával. Az EU jelenleg is importra szorul a bioélelmiszerek területén, és a kereslet dinamikusan növekszik. Arról se feledkezzünk meg, hogy a biominősítésű ételek előállításához nemcsak termelésre, de feldolgozóiparra is szükség van. Az ökogazdálkodás terjedése kiemelkedő tempóban ösztönzi az innovációt, főként a bioracionális növényvédelmet és a precíziós gazdálkodást. Ma már például olyan robotok gyomlálhatják vegyszerhasználat helyett a szántóföldeket, amelyek munkája a kapálással egyenértékű. 

Az idei pályázatok kiemelten támogatják azokat, akik most akarnak átállni a biogazdálkodásra. Ez ugyanis a legnehezebb 2-3 éves időszak egy ökotermelő életében, hiszen az előírásokat már be kell tartani, de a termény még nem értékesíthető biojelöléssel. Mert ne felejtsük el, hogy öko módon termelni lehet, de az előnyök érvényesítéséhez ezt a teljesítményt tanúsíttatni is kell. Bármilyen mértékű fejlődés jön, felkészülten és örömmel várjuk. Infrastruktúránk, tudásunk, ellenőrzési kapacitásaink ki tudják szolgálni a tervezett bővülést ‒ zárta szavait Roszík Péter.

[1] https://www.biokutatas.hu/hu/page/show/okologiai-gazdalkodas-magyarorszag-a-vilag-legdinamikusabban-fejlodo-orszagai-kozott

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: biokontroll, ökológiai gazdálkodás, ökoforradalom
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes ...

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park ...