TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Olajlen, az egészség forrása

Olajlen, az egészség forrása

Hírek - 2021.08.26

Méltatlanul mellőzzük az omega-3 zsírsavban gazdag növényt Egy szerény, napjainkra háttérbe szorult olajos növényre, az olajlenre közös programban fókuszáló négy nagy cég, 
a NOACK és az RWA Magyarország Kft., a VITAFORT Zrt. és a szakmai együttműködést kezdeményező szegedi Gabonakutató olajlentermesztési szakmai napot tartott június derekán Orosházán és Taljándörögdön növénytermesztők, állattenyésztők részvételével.

Hirdetés

Téma volt a lenmag-nemesítés, -termesztés, -értékesítés, valamint az értékes olajos magnak a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában betöltött szerepe. Az előadásokat a kísérleti parcellák fajtaszemléje követte az orosházi Béke Agrár Kft. földjén. Különleges rendezvény a mai – mondta köszöntő-bevezetőjében a házigazda Garamszegi Tibor, a szegedi Gabonakutató területi képviselője –, utalva arra, hogy négy cég közös szakmai nap megszervezésével össze tudott fogni egy közös cél érdekében, amire igen kevés a példa manapság. A mezőgazdaságnak sok szereplője van, de ezek egyre inkább szigetekként működnek, ezért is válik sokkal sebezhetőbbé. Napjaink nehezen kiszámítható agrárpiaci viszonyaira tekintettel az ágazat egyes szereplői között meg kellene indulnia az információcserének.

Helyben megterem

A NOACK egy bécsi központtal működő, számos iparágat összefogó, mintegy 60 nyugat-európai céget képviselő osztrák cég, amely 11 kelet-európai országban van jelen. Takács Tamás, 
a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetője előadásában a lenmagtermesztés jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: igen magas a lenmag ómega-3 zsírsav tartalma, ami az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen. Szólt a tejelő szarvasmarhák lenmagalapú takarmányozásáról; a VITAFORT-tal közösen 
az elmúlt tíz évben megtapasztalták, hogy vannak már olyan alapanyagok, amelyeknek a felhasználásával lényegesen egészségesebb haszonállatokat lehet nevelni, egészségesebb élelmiszereket előállítani. Egyes növények – jelesül a helyben termelhető lenmag – egészségesebb, ómega-3-ban gazdag takarmányként szolgálhatnak, ezáltal egészségesebb ételek kerülnek 
az asztalunkra. A lenmagalapú takarmányozással, az Easylin-technológiával előállított termék etetésével ráadásul kiváltható 
az import, génkezelt szójadara. Kitért az előadó egyebek között a Kék-Fehér Szív Szövetségre, amely már 20 országban, közöttük hazánkban is jelen van.

Lenmagalapú takarmányok

Egy takarmányozási kísérletet bemutatva Czakó Péter szarvasmarha szakspecialista, robottakarmányozási projektvezető a Vitafort Zrt. takarmányozási stratégiáról, a lenmag tejelő tehenek takarmányozásában betöltött szerepéről beszélt. 
Az eredmények szerint a lenmag alapú takarmánnyal bevitt esszenciális zsírsavak a tejelő szarvasmarhák egészségére, termékenységére és tejhozamára is pozitív hatással vannak. Élettani, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is igen kedvező ez az etetési mód, mindemellett pedig kedvező zsírsav-összetételű élelmiszerek kerülhetnek az élelmiszerboltok polcaira.

Az RWA Magyarország Kft. az ausztriai Raiffeisen Ware Austria 100% tulajdonú leányvállalataként 1996 óta van jelen Magyarországon. A cég a hazai vetőmagpiacon a legnagyobb saját tulajdonú fajtaszortimenttel rendelkező integrátor. Amint Szelepcsényi Gábor, a cég vetőmag-termeltetési vezetője elmondta, saját vetőmagmárkájuk a 2018-ban létrehozott G-SEED, mely összefogja a kiváló osztrák nemesítőházak munkáját és szaktudását. Az RWA-csoport tulajdona Ausztriában a Garant takarmányfeldolgozó, ahol évente mintegy hatezer tonna olajlenalapú keveréket gyártanak egy új, 2019-ben üzembe állított feldolgozósoron. A beruházásnak köszönhetően a Garant kifejlesztett egy különlegesen magas ómega-3-tartalmú takarmánykeverék-kínálatot, hogy megfeleljen a Bleu Blanc Coeur kritériumainak.

ZOLTAN, GK HELGA – és EXQUISE

Harminc éve foglalkozik lenmaggal a szegedi Gabonakutató Kft. nemesítője, Medovárszky Zoltán, aki az orosházi szakmai napon két szegedi olajlenfajtát mutatott be, és vázolta a növény ter­mesztéstechnológiáját. Elöljáróban elmondta: a hazai olajlentermesztés az utóbbi években elsősorban a feldolgozóipari igények hiánya és érdekeltségi problémák miatt nagyot csökkent. Egykor Magyarországon mintegy 30 000 hektáron termesztettek olajlent, később csökkent a vetésterülete, jelenleg ezer hektár körüli. 
Ez ­a növény a vetésszerkezetbe jól beilleszthető, mert korán betakarítható, jó talajszerkezetet hagy maga után, ezért kiváló előveteménye az őszi kalászosoknak. A szélsőséges talajok kivételével bárhol termeszthető.

A biotermesztésre is alkalmas, immár 20 éves ZOLTAN nagyon korai virágzású és érésű, barna magvú, kiváló szárszilárdságú fajtája a szegedi Gabonakutatónak. Állománya rendkívül kiegyenlített. Szárazságtűrése kiváló, szárszilárdsága jó, ezért sűríthető, csapadékosabb években sem dől meg. Olajtartalma 41-43%, ómega-3 zsírsav tartalma 50% feletti, olaja étkezési célra is alkalmas. 
Termőképessége 2,1-3,5 t/ha. 
A 2018-ban elismert GK HELGA középkorai virágzású és érésű, jó szárszilárdságú fajta. Intenzív típusú, szárazságtűrése kiváló, aszályos években is megőrzi termésstabilitását. Olajtartalma 42-45%, ómega-3 zsírsav tartalma 47-52%.

Ami a termőhelyi igényeket illeti, az olajlen a mély rétegű vályogos homok- vagy homokos vályogtalajokat kedveli. Alkalmas előveteménye a búza, árpa, rozs, zab, a tavaszi kalászosok. Nagyon fontos a betakarítás optimális időpontjának megválasztása; amikor a szemnedvesség 8-9 százalék.

Az előadásokat a határban a kísérleti lenállományok szemléje követte Garamszegi Tibor és Györgyi István, az orosházi Béke Agrár Kft. agronómusa vezetésével. Két szegedi fajta, a ZOLTAN és a GK HELGA mellett a francia EXQUSIE-parcellát mutatták be a szakemberek, kiemelve, hogy a fajta-összehasonlítás mellett a kísérlet célja annak elemzése, hogyan fejlődik 
a növény a kétféle műtrágyázási mód és 
a kétféle tőszám alkalmazásával.

Évről évre nagyobb a vetésterület

Szucs Istvan1Gabonafélék, hüvelyesek és olajos magvak termesztésére rendezkedett be a 700 hektáron gazdálkodó kiskunfélegyházi NT-Agro Kft. Az orosházi szakmai napon részt vett Szűcs István cégvezető, aki elmondta, négy éve foglalkoznak olajlen termesztésével. Évről évre nagyobb a vetésterület, mert növekvő érdeklődés mutatkozik az olajlen iránt; az ómega-3 zsírsavat mind többen preferálják, egyre nagyobb helyet foglal el az egészséges táplálkozásban.

„A len szerény növény, költségeit tekintve is, ugyanakkor nagyon értékes termést ad. Szárazságtűrő, nincsenek felszaporodva a kártevői, sok növény elfogadja előveteménynek, és utána is sokféle kultúrnövény következhet – kiváló előveteménye lehet az őszi kalászosoknak. Az idén 80 hektáron vetettünk olajlent” – mondta el Szűcs István cégvezető.

Bleu-Blanc-Coeur, vagyis Kék-fehér Szív – ezt a szövetséget 2000-ben alapította tudósok, orvosok, gazdálkodók, ipari szereplők egy csoportja Franciaországban a felelősségteljes és fenntartható mezőgazdaság megteremtése érdekében, és most 20 országban működik. Az élelmiszerlánc összes szereplőjét összegyűjti a tömörülés, csatlakozott több mint 8000 gazdálkodó, tenyésztők, feldolgozók, kereskedők, számos fogyasztó, egészségügyi szakember. Közös a cél: egészséges mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtése tudományos alapokon, bizonyítékokkal alátámasztva az eredményeket. A lenmagalapú takarmányozást és az ómega-3-hatásvizsgálatot 1992-ben kezdte el a Kék-fehér Szív Szövetség.

Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott az RWA Magyarország Kft. is, együttműködve további magyar agráripari vállalatokkal, mint a NOACK Magyarország Kft., a Vitafort Zrt és a Gabonakutató Nonprofit Kft. A négy cég együttesen elkötelezte magát a magyar olajlen koordinált termeltetése mellett.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: olajos magvak, omega-3 zsírsav, olajlen, lenmag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MERT MINDEN LEVÉL SZÁMÍT: MERGENTO VT SZÁLLÍTÓSZALAGOS ...

Kíméletes és szennyeződésmentes rendfelszedés maximális teljesítménnyel. Minden levél számít: minimális ...