TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Új ellenség született: az etilén-oxid

Új ellenség született: az etilén-oxid

Hírek - 2021.08.19

Az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz, amelyet egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésre használnak. Mivel hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos.

A termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg. Az Európai Bizottság jelentése alapján, az általános élelmiszer-biztonsági jogszabállyal összhangban a tagállamok arra a következtetésre jutottak, hogy ha egy termék etilén-oxiddal szennyezett E410 adalékanyagot tartalmaz, ez a szennyezettség bármely szinten kockázatot jelent a fogyasztók számára, a fogyasztói expozíció biztonságos szintje nem határozható meg.
Ezért az egészségvédelem magas szintjének biztosítása érdekében ezeket a termékeket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a fogyasztóktól. Ennek érdekében a felelős élelmiszer- vagy takarmányipari vállalkozásoknak minden szükséges intézkedést meg kell tenniük.

A világszintű termékvisszahívásra való tekintettel „Etilén-oxid tematikus aloldalt” alakított ki honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A folyamatosan frissülő felületre azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készültek.

https://portal.nebih.gov.hu/etilen-oxid

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 
Forrás: Nébih

Címkék: rovarölő szer, hatóanyag, fertőtlenítés, termékvisszahívás, rákkeltő, etilén-oxid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csak precízen!

A preciziós gazdálkodás térhódítása az utóbbi időben egyre nagyobb léptékűvé vált, mely köszönhető az ezen ...