Kitűnő őszi kalászos vetőmagokat vethetnek a termelők

2021.08.14

Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászos vetőmag áll majd rendelke-zésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123.100 forint / tonna tájékoztató árat tett közzé a hazai mezőgazdaság fontos növény-csoportjának vetőmagjaira.

Kitűnő őszi kalászos vetőmagokat vethetnek a termelők


Hamarosan elindul az őszi búza, őszi árpa és a tritikálé vetőmagjainak vetése az or-szágban. A nemrég véget ért szezonban a vetőmag-előállítók mintegy 105 ezer ton-na őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa és 6500 tonna tritikálé fémzárolt vetőmagot állítottak elő.

Mint Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ismertette: az őszi búza, őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható kész-letek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. A tagoktól kapott információk alapján az ókészletek mennyisége érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. Az átlagtermés a vetőmag célú őszi kalászosok tekintetében az 5,5-7,5 tonna hektáronkénti tartományban mozog.

„A nagy mennyiségű csapadék miatt nehezen indult tavaly ősszel a kalászos vető-mag-előállítási szezon. A melegebb tél szerencsére nem okozott problémát, így ta-vasszal kedvező képet mutatott az állomány. A júniusi hőhullámok viszont országré-szenként változó mértékben negatívan befolyásolták a termés mennyiségét és minő-ségét. Az elmúlt időszakban nem volt komolyabb fuzárium fertőzés, illetve az áthul-lási problémák mértéke sem jelentős. Mindezek tükrében elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi kalászos vetőmag áll a szezon kezdetére a gazdálkodók rendelkezé-sére”, hangsúlyozta Takács Géza.

A piaci szereplők a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának növe-kedésében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a piaci körülmények elemzése után a Ve-tőmag Szövetség nettó 123.100 forint / tonna tájékoztató árat tett közzé az őszi ka-lászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Ez zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kö-tött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás célja orientáló, a várható piaci árinformáció közrea-dása.

A tényleges piaci árakról a vetési szezon végén gyűjti össze a szervezet az adato-kat. Eszerint az elmúlt években az őszi vetésű kalászos növények piaci értékesítési ára így alakult: 2018-ban 99 ezer, 2019-ben 109 ezer, 2020-ban 113 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza vetőmag. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonló trendet mutatott.

 

vetomagszov


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE