A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Terragro Klima febr
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Amit a termelő kíván, mi teljesítjük

Amit a termelő kíván, mi teljesítjük

Hírek - 2021.07.26

Válasszon kedvencet a SAATEN-UNION modern árpafajtái és -hibridjei közül.

Amit a termelő kíván, mi teljesítjük


su arpafajtak dekor1 800px 2021jul

Napjainkra az árpa piaci helyzete stabilizálódott, a termelők pedig felismerték, hogy a búzához képest kiváló környezeti és technológiai alkalmazkodóképességgel és magas genetikai terméspotenciállal rendelkezik, aminek köszönhetően a vetésterülete évről évre nő. A gyakorlatban azonban még mindig jóval kevesebb figyelmet fordítunk a termesztés intenzitására, pedig a gyengébb termőhelyeket a búzánál jobban és nagyobb biztonsággal hasznosíthatjuk vele.

Kiemelten fontos feladat az árpafajta kiválasztása a termőhelyi terméspotenciál kihasználása, az intenzitásnövelés érdekében. A modern fajták jól és stabilan teremnek, amivel intenzív viszonyok között akár 15-20%-ban, jelentős mértékben képesek hozzájárulni az eredményességhez. De mit is jelent a modern fajta vagy hibrid megnevezés? Valójában azt, hogy a nemesítés képes a változó felhasználói igényeket követni és kielégíteni. A modern őszi árpák a kapcsolódó termesztéstechnológiával alkalmassá váltak a klímaváltozás hatásainak kezelésére, legyen szó termőképességről, állóképességről és szárszilárdságról, a betegségekkel vagy a növényvirológiai problémákkal szembeni ellenálló képességről, alkalmazkodóképességről, a vetésidő és tőszámhasználat rugalmasságáról, a fehérjetartalomról és hektolitersúlyról – végtelenségig folytathatnánk a sort. A termelők örömére a modern, hazai köztermesztésben megtalálható árpák számos igényre megoldást jelenthetnek.

A SAATEN-UNION ősziárpa-fajtái évek óta meghatározóak, több esetben piacvezetők. Cégünk a hagyományosan erős, őszi (takarmány)árpát, őszi (sör)árpát és tavaszi (sör)árpát felölelő portfólióját rendszeresen bővíti. Így Magyarország piacvezető árpafajtája, az SU ELLEN és új kihívói – JAKUBUS, ANDORIA –, továbbá az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező PARADIES is a termékpalettánkon található. Sőt immáron negyedik éve árpahibridjeink is elérhetők a köztermesztésben.

Az SU ELLEN fajtát évek óta előszeretettel használják a termelők. Gyorsan a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár negyedik éve kiemelkedő a teljesítménye. Középkorai, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, egészséges levélfelületű, hatsoros fajta, amely stabilan csúcstermésre képes.

A JAKUBUS az SU ELLEN keresztezéséből származik. Minőségi takarmány-alapanyagot biztosít, jól bokrosodik és kellően robusztus. A JAKUBUS robbanásszerű európai és hazai elterjedését elősegíti a fajta kiváló télállósága, remek regenerálódóképessége, megbízható és stabil teljesítménye. További előnye, hogy az SU ELLEN-nél 4-5 nappal hosszabb a tenyészideje, amivel a munkacsúcsok is széthúzhatóak.

su arpafajtak dekor jakubus 2021jul 

Egyedülállóan új gyakorlati megoldást jelent a kirobbanóan egészséges, új PARADIES fajtánk. Kora ősszel is növényvirológiai kockázat nélkül vethető, középérésű, bőtermő, takarmányminőséget adó, új hatsoros fajta, amely portfóliónkban egyedülálló módon genetikailag védett az árpa sárgatörpülés-vírusával szemben, és kimagaslóan toleráns az árpa-mozaikvírussal szemben is.

Az ANDORIA középérésű, hatsoros, takarmányminőséget biztosító őszi árpa, amely remekül alkalmazkodik az egyre szárazabb termőhelyi adottságokhoz és a normál vagy akár extenzívebb termesztési körülményekhez. Valódi kontinentális, a pannon régióban kifejezetten jól teljesítő fajta.

Az SU HEDY és az SU HYLONA az európai hibridárpák magasabb termésszintjének az átlagosnál jobb beltartalmi paraméterekkel aratható zászlóshajói. Vetésidejük és tőszámhasználatuk a termőhelyi adottságokhoz mérten rugalmasan kezelhető. Hibridárpáink dinamikusan fejlődnek, erőteljes a gyökérzetük, egészségesek, a leveleik szélesek és vaskos szövetűek, biztosítva a kiemelkedően nagy és egészséges fotoszintetikus felületet, valamint a kiváló termőképességet. Bokrosodó- és kompenzációs képességük kiváló, így a hibridárpák megszokott vetésnormája (2,0 millió mag/ha) tovább csökkenthető (1,2-1,5 millió mag/ha). Árpahibridjeink kalászorsója hosszú és nagy tömegű, a növények jó fertilitású, nagyon nagy produktivitású kalászokat nevelnek, és a kalászkáikban átlagon felüli ezermagtömegű, magas hektolitersúlyú szemeket érlelnek.

su arpafajtak kep Hylona 2021jul 

Ősziárpa-ajánlatunk az innovatív megoldásokat sem nélkülözi, és a hazai körülményekhez illeszkedve biztosítja a megoldást a termelési kihívásokkal szemben. Ne bízza a véletlenre ősziárpa-termesztését, számoljon nagy teljesítményű fajtáinkkal és hibridjeinkkel. Javasoljuk, hogy a termelési intenzitás és a további hozamnövelés érdekében ön is a SAATEN-UNION 2021. évi portfóliójából válasszon őszi árpát.

 

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: vetőmag, SAATEN-UNION, őszi árpa, hibridárpa, szántóföld, tavaszi árpa, HySEED, árpafajta

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...