TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Amit a termelő kíván, mi teljesítjük

Amit a termelő kíván, mi teljesítjük

Hírek - 2021.07.26

Válasszon kedvencet a SAATEN-UNION modern árpafajtái és -hibridjei közül.

su arpafajtak dekor1 800px 2021jul

Napjainkra az árpa piaci helyzete stabilizálódott, a termelők pedig felismerték, hogy a búzához képest kiváló környezeti és technológiai alkalmazkodóképességgel és magas genetikai terméspotenciállal rendelkezik, aminek köszönhetően a vetésterülete évről évre nő. A gyakorlatban azonban még mindig jóval kevesebb figyelmet fordítunk a termesztés intenzitására, pedig a gyengébb termőhelyeket a búzánál jobban és nagyobb biztonsággal hasznosíthatjuk vele.

Kiemelten fontos feladat az árpafajta kiválasztása a termőhelyi terméspotenciál kihasználása, az intenzitásnövelés érdekében. A modern fajták jól és stabilan teremnek, amivel intenzív viszonyok között akár 15-20%-ban, jelentős mértékben képesek hozzájárulni az eredményességhez. De mit is jelent a modern fajta vagy hibrid megnevezés? Valójában azt, hogy a nemesítés képes a változó felhasználói igényeket követni és kielégíteni. A modern őszi árpák a kapcsolódó termesztéstechnológiával alkalmassá váltak a klímaváltozás hatásainak kezelésére, legyen szó termőképességről, állóképességről és szárszilárdságról, a betegségekkel vagy a növényvirológiai problémákkal szembeni ellenálló képességről, alkalmazkodóképességről, a vetésidő és tőszámhasználat rugalmasságáról, a fehérjetartalomról és hektolitersúlyról – végtelenségig folytathatnánk a sort. A termelők örömére a modern, hazai köztermesztésben megtalálható árpák számos igényre megoldást jelenthetnek.

A SAATEN-UNION ősziárpa-fajtái évek óta meghatározóak, több esetben piacvezetők. Cégünk a hagyományosan erős, őszi (takarmány)árpát, őszi (sör)árpát és tavaszi (sör)árpát felölelő portfólióját rendszeresen bővíti. Így Magyarország piacvezető árpafajtája, az SU ELLEN és új kihívói – JAKUBUS, ANDORIA –, továbbá az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező PARADIES is a termékpalettánkon található. Sőt immáron negyedik éve árpahibridjeink is elérhetők a köztermesztésben.

Az SU ELLEN fajtát évek óta előszeretettel használják a termelők. Gyorsan a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár negyedik éve kiemelkedő a teljesítménye. Középkorai, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, egészséges levélfelületű, hatsoros fajta, amely stabilan csúcstermésre képes.

A JAKUBUS az SU ELLEN keresztezéséből származik. Minőségi takarmány-alapanyagot biztosít, jól bokrosodik és kellően robusztus. A JAKUBUS robbanásszerű európai és hazai elterjedését elősegíti a fajta kiváló télállósága, remek regenerálódóképessége, megbízható és stabil teljesítménye. További előnye, hogy az SU ELLEN-nél 4-5 nappal hosszabb a tenyészideje, amivel a munkacsúcsok is széthúzhatóak.

su arpafajtak dekor jakubus 2021jul 

Egyedülállóan új gyakorlati megoldást jelent a kirobbanóan egészséges, új PARADIES fajtánk. Kora ősszel is növényvirológiai kockázat nélkül vethető, középérésű, bőtermő, takarmányminőséget adó, új hatsoros fajta, amely portfóliónkban egyedülálló módon genetikailag védett az árpa sárgatörpülés-vírusával szemben, és kimagaslóan toleráns az árpa-mozaikvírussal szemben is.

Az ANDORIA középérésű, hatsoros, takarmányminőséget biztosító őszi árpa, amely remekül alkalmazkodik az egyre szárazabb termőhelyi adottságokhoz és a normál vagy akár extenzívebb termesztési körülményekhez. Valódi kontinentális, a pannon régióban kifejezetten jól teljesítő fajta.

Az SU HEDY és az SU HYLONA az európai hibridárpák magasabb termésszintjének az átlagosnál jobb beltartalmi paraméterekkel aratható zászlóshajói. Vetésidejük és tőszámhasználatuk a termőhelyi adottságokhoz mérten rugalmasan kezelhető. Hibridárpáink dinamikusan fejlődnek, erőteljes a gyökérzetük, egészségesek, a leveleik szélesek és vaskos szövetűek, biztosítva a kiemelkedően nagy és egészséges fotoszintetikus felületet, valamint a kiváló termőképességet. Bokrosodó- és kompenzációs képességük kiváló, így a hibridárpák megszokott vetésnormája (2,0 millió mag/ha) tovább csökkenthető (1,2-1,5 millió mag/ha). Árpahibridjeink kalászorsója hosszú és nagy tömegű, a növények jó fertilitású, nagyon nagy produktivitású kalászokat nevelnek, és a kalászkáikban átlagon felüli ezermagtömegű, magas hektolitersúlyú szemeket érlelnek.

su arpafajtak kep Hylona 2021jul 

Ősziárpa-ajánlatunk az innovatív megoldásokat sem nélkülözi, és a hazai körülményekhez illeszkedve biztosítja a megoldást a termelési kihívásokkal szemben. Ne bízza a véletlenre ősziárpa-termesztését, számoljon nagy teljesítményű fajtáinkkal és hibridjeinkkel. Javasoljuk, hogy a termelési intenzitás és a további hozamnövelés érdekében ön is a SAATEN-UNION 2021. évi portfóliójából válasszon őszi árpát.

 

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: vetőmag, SAATEN-UNION, őszi árpa, hibridárpa, szántóföld, tavaszi árpa, HySEED, árpafajta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében