TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Lassan már a jó őszi terméseredményekben sem bízhatunk?

Lassan már a jó őszi terméseredményekben sem bízhatunk?

Hírek - 2021.07.02

A Belügyminisztérium július 1.-től kihirdette a tartósan vízhiányos időszak kezdetét. A héten Péter, Pál napján, a népi hiedelem szerint megkezdődhetett az aratás. Tavasszal még az állományok 1-2 hetes elmaradottságával szembesülhettek a határban, majd a legtöbb helyen megérkezett az aranyat érő eső.

Majd egy hónapja, mintha elvágták volna és azóta szinte egy csepp sem esett. Olyan kitartó rekkenő hőség váltotta a csapadékot, hogy már júniusban sorra dőltek meg az országos melegrekordok és elértük a 40 fokos maximumot.

Az aratás rendszerint az árpával kezdődik, több térségben kifejezetten jó eredményekről számolnak be, de a tavaszi vetések, ahol a májusi csapadék sem volt számottevő, ott az állományok rossz képet mutatnak. A termőhelyi és környezeti sajátosságoknak megfelelően az őszi árpa hozamai tág intervallumok között mozognak, 4 és a 10 tonnát is hallani hektáronként.

Hazánkban viszont inkább a búzára összpontosítanak. Itt a kép már korántsem olyan egyértelmű. A júniusi száraz idő miatt nemigen kell számítanunk a betegségek megjelenésére, de a gyorsan érkezett nagy hőség a termést már negatívan befolyásolhatta. A forróságban hamarabb lezárulhatott a tápanyagok beépülési folyamata és kényszerérés következhetett be. A június végi MARS műholdas elemzés alapján Magyarországon 5,64t/ha búza várható, de a hazai termelők többsége ezt az elmúlt hetek meleg időjárását tekintve elbizakodottnak tartja.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, ami a kukoricával történik időközben, hiszen furulyál a növény a melegben, ami sosem jó jel. Bár a termésmennyiséget a júliusi és augusztusi csapadék még nagyban befolyásolhatja, egyelőre a növény vesztes helyzetből indul neki a következő hónapoknak. Hogy elérjük-e a MARS riport által előrejelzett 8,29t/ha-os országos átlagot azt még korai lenne megjósolni, de napról-napra kisebb rá az esély, ha nem változik az időjárás és nem érkezik jelentős csapadék. Nem kizárt, hogy a búza és a kukorica is komolyabb terméskiesést szenvedhet el ebben az évben.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: MOSZ

Címkék: aszály, vízhiány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a ...