TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
„Aki gyorsan ad, kétszer ad” - Gyors reagálás minden helyzetben

„Aki gyorsan ad, kétszer ad” - Gyors reagálás minden helyzetben

Hírek - 2021.06.30

Végre nyár lett. A szokatlan hűvös után berobbant a kánikula 40 fokos június végi hőmérséklettel. Ez a szokatlanul durva váltás felgyorsította a növények fejlődését.

A szőlő májusban még 1 hónapos lemaradásban volt, rendkívül lassú volt a hajtásfejlődés. Később a magas hőmérséklet hatására intenzív növekedés indult, és gyorsvonat sebességgel levirágzott, majd kötődött. Szinte „észrevétlenül” a fürtmegnyúlásból a bogyónövekedésbe ugrott a fenológia. A magas hőmérséklet és a száraz idő miatt a permetezési fordulókat nyújtották, így csökkent a lombon kijuttatott tápanyag intenzitása, viszont a szőlő felvétel dinamikája sebesen növekedett. Az „éhséget” a magas hőmérséklet is fokozta, mely jelentősen befolyásolja a fotoszintézist és a légzést. Élettani szempontból vizsgálva, a magas hőmérséklet erősebb hatást fejt ki a légzésre, melynél lebontó folyamatok dominálnak, elenyésző az építő vagy asszimilációs folyamat, ami viszont a bogyónövekedéshez szükséges. Ennek a megnövekedett igénynek a pótlása a talajból is csak töredék volt, mivel a magas talajhőmérséklet okán a gyökérműködés is jelentősen korlátozott volt.

yara1

Itt kapcsolódok a címben írt bölcs mondáshoz, hogy aki gyorsan reagál, felismeri az adott helyzetet, és gyorsan beavatkozik, kétszer ad a szőlőnek. A bogyófejlődés elindult, és jelentős tápanyag mennyiségre van szükség ebben az időszakban, ami gyakorlatilag a zsendülés és az érési folyamatok végéig tart. A kísérletekben kimutatták, hogy a komplex tápelemekkel pozitívan befolyásoljuk a fotoszintézis intenzitását, amely kémiai folyamat során a bogyófejlődéshez szükséges asszimiláták képződnek.

yaraYV FrutrelA folyamat támogatásához, és a növekvő tápanyagigény fedezéséhez javasoljuk a YaraVita Frutrel-t 2-3 l/ha mennyiségben kijuttatni. Már két liter mennyiségnél 1500g (1,5kg!) összhatóanyagot adunk ki levélen keresztül, mely gyorsan felvehető foszfor, kalcium, magnézium, cink, bór és nitrogén tápelemeket tartalmaz. A magas hatóanyagtartalom mellett az is szembetűnő, hogy a 10 literes kanna nettó súlya 15,95kg. Mind a 6 tápelem, amit a Frutrelnél kijuttatunk, lényeges szerepet tölt be a bogyókötődés, és kezdeti növekedés időszakában. A benne lévő cink abban is segít, hogy védi a levelek bőrszövetét az erős napsugárzás ellen a forró nyári napokon. Növényen belül jól mozog, ezért az új hajtásrészekbe is eljut védve a fiatal leveleket. Emellett növeli szőlő természetes védelmi mechanizmusát, ami fokozza a növényvédelmi beavatkozások hatékonyságát.

A bogyónövekedés és fürtfejlődés további időszakában a Frutrel után sorrendben javasoljuk a YaraVita Universal Bio és YaraVita Safe K többszöri alkalmazását, mellyel a kondicionálás mellett a káliumot is hatékonyan pótoljuk. Ebben az időszakban a kalciumpótlásról se feledkezzünk meg, a YaraVita Stopit alkalmazásával a bogyórepedés és a napégés hatékonyan megelőzhető az ültetvényben.

A YaraVita lombtrágyákra jellemző a magas hatóanyagtartalom, a hatékonyság a jó felszívódás és hasznosulás okán. További fontos érv mellettük, hogy jól keverhetők növényvédőszerekkel (www.tankmix.com), biztonsággal alkalmazhatók ültetvényekben és a legérzékenyebb kertészeti kultúrákban is

A Yara technológiai javaslata 100 éves tapasztalatra épül, ami több évtizedes hazai gyakorlattal egészül ki az agrárium teljes vertikumában. Keresse szaktanácsadó csapatunkat, hogy segíteni tudjunk Önnek is.

Tóth Gábor
Yara szaktanácsadó
+36 30 689 8094

 

yaralogokg

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: szőlő, Yara, YaraVita, YaraVita Frutrel, YaraVita Universal Bio, YaraVita Safe K, YaraVita Stopit
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Zöldülhet a jövő a műtrágyagyártásban

Bár a Föld népességének növekedési üteme lassulni látszik, mégis küszöbön a 9 milliárd fő. Ahhoz, hogy a ...