Hirdetés
Nem lesz ez rossz év, átlagos termésmennyiség várható

Nem lesz ez rossz év, átlagos termésmennyiség várható

Hírek - 2021.06.29

Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok, az agrárkamara idei előrejelzése az átlagoshoz közeli mennyiségeket jelez azzal, hogy az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok.

A termésbecslés őszi búzánál 5 millió tonnát alulról megközelítő mennyiséget jelez. Őszi árpánál 1,38 millió tonnás, repcénél 776 ezer tonnás termést prognosztizálnak – számolt be róla Nagy István agrárminiszter a hagyományos Jászsági aratónap és birkapörkölt-főző verseny megnyitóján, Jászapátin.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormányzat az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80 százalékos hazai társfinanszírozást biztosít, amellyel 2021-ben a teljes magyar mezőgazdaságot érintő megújulást teszi lehetővé. „A mezőgazdaságunk kizárólag folyamatos fejlesztésekkel és a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet sikeres” – emelte ki Nagy István.
A Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló forrásokból ezekben a hónapokban mintegy 600 milliárd forint értékben kerülnek kiírásra új beruházási pályázatok. A miniszter szólt arról is, hogy „a búza aratására készülve őseink már a jövőt tervezték”. Szavai szerint példaként szolgál a Jászsági Aratóünnep, „amely hagyománytiszteletből, eleink iránti hűségből fakad”, de évről évre képes új oldaláról megmutatni egy összetartó, erős közösséget. Bár a több évszázados helyi tradíciók adják a keretét, mégis újraépíti, erősíti és kifejezi a magyar gazdatársadalom együvé tartozását.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: MTI, Fotó: Kormany.hu–Fotó: Pelsőczy Csaba

Címkék: repce, búza, árpa, Nagy István, termésmennyiség, aratónap
Kiemelt hírek