TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Stresszhatásoknak ellenálló hibridek

Stresszhatásoknak ellenálló hibridek

Hírek - 2021.06.19

A legújabb RAPOOL-repcegeneráció a génjeiben hordozza a termésstabilitást.

Hirdetés

A repce terméspotenciálja az adott hibridben genetikailag kódolt. Arra kell tehát törekednünk, hogy ebből a lehető legkevesebbet veszítsük el például aszály, viharos szél vagy más, kedvezőtlen környezeti hatások miatt. A RAPOOL szakemberei mára egy sor értékes tulajdonságot sikeresen ötvöztek a legújabb hibridekben, ami lehetővé teszi, hogy szélsőséges időjárás mellett is stabilan nagy hozamot és magas olajtartalmat biztosítsanak a repcét termelőknek.

A tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV) ellenálló hibridek hatékonyabban használják fel a rendelkezésükre álló tápanyagot, mint azok, amelyek a vírussal szemben nem rezisztensek. A genetikai tulajdonság kedvező hatása az életerősebb növényekben is megmutatkozik, ami csökkenti a repceállományok környezeti stresszhatásokkal szembeni kitettségét. A tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló DYNAMIC, DUKE és KELTOR mellett idén négy új hibridet kínálunk a termelők számára. A BATIS, DUPLO, TEMPO és TEMPTATION hibridek mind rendelkeznek a fent említett rezisztenciagénnel.

A korai érésű BATIS kiemelkedő tápanyag-reakciójának köszönheti kiegyensúlyozott termésszínvonalát és rendkívül magas olajtartalmát. Vizsgálataink során a közepes és laza talajokon ért el csúcsterméseket.

RP repce kornyezeti hatasok ikonok2 2021jun

Egy másik tulajdonság, a kipergés-ellenállóság rugalmassá teszi a betakarítást, mivel bizonyos fokú védelmet nyújt a környezeti hatások következtében bekövetkező becőfelnyílás ellen. Vizsgálataink szerint egy kipergés-ellenálló hibrid becőjének felnyitásához közel kétszer akkora erőhatásra van szükség, mint egy hagyományos hibrid esetén. Azon termelőknek, akik a repce betakarítását a kalászosok betakarítása után szeretnék elvégezni, érdemes kipergés-ellenálló hibridet választaniuk. A RAPOOL portfóliójából ehhez a DYNAMIC, DUKE, DARIOT és az új DUPLO is rendelkezésükre áll.

RP repce kornyezeti hatasok abra1 2020jul

Az elmúlt években az aszály országszerte jelentős mértékben csökkentette a repcék terméseredményeit. A RAPOOL nemesítői a számos genetikai tulajdonság beépítése mellett a hibridek morfológiai és élettani folyamatait megfigyelve szelektálják a legújabb hibrideket. A TEMPTATION a hazai és európai kísérletekben is kiemelkedően szerepelt az elmúlt években. Köszönhető mindez a hosszan elnyúló virágzási idejének, ami átsegíti a tavasszal jelentkező kedvezőtlen időjárási körülményeken.

A vegetáció végéhez közeledve az állományok erős szél hatására megdőlhetnek, ami megnehezíti a betakarítást és terméskieséssel járhat. A TEMPO ekkor is állva marad. Átlag feletti állóképességét robusztus szárának köszönheti. Éréskor a hibrid szára kifejezetten egészséges, ellenáll a szklerotínia és verticillium okozta fertőzésekkel szemben. Jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is jó teljesítményre képes.

A RAPOOL nemesítési programjaiban a hozam növelése és a termésstabilitás javítása mellett a minőség, azon belül az olajtartalom emelésére is kiemelt figyelmet fordít. Az olajbonifikáció igénybevételével érdemben javulhat a hektáronkénti árbevétel, kedvezőtlen évjárat esetén is kiszámíthatóbb a repce jövedelmezősége. DYNAMIC, DUKE és TEMPTATION hibridjeink a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 61-77 ezer forintos olajprémiumot jelentettek termesztőjüknek az elmúlt két, illetve három gazdasági év átlagában

RP repce kornyezeti hatasok grafikon2 2021jun

RP repce kornyezeti hatasok grafikon1 2021jun

Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

RP repcevetomag katalogus 2021 cimoldal 1600px 2021jun

 

rapool feher alapra minPálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

 

Címkék: innováció, repce, vetőmag, RAPOOL, hibridrepce, újdonság, DARIOT, fajtakísérlet, ajánlat, Tempo, katalógus, TuYV, tarlórépa sárgaságvírusa, DYNAMIC, kipergés-ellenállóság, fómarezisztencia, frakcionált, repce hibrid, KELTOR, DUKE, olajbonifikáció, olajtartalom, BATIS, TEMPTATION, DUPLO
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai ...