A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

3+1 tipp a bőséges gyümölcstermésért – Permetezzük profin a csonthéjasokat!

Hírek - 2021.06.17

Az idei tavasz nem kímélte a gyümölcsfákat, a hideg, szeles, hosszú tavasz, valamint az elhúzódó virágzás, a fagykárok és a fertőzések veszélye mind a termés csökkenéséhez vezethetnek. A megfelelő időben elvégzett permetezéssel felvehetjük a harcot a folyamatosan felbukkanó kórokozók, kártevők ellen.

3+1 tipp a bőséges gyümölcstermésért – Permetezzük profin a csonthéjasokat!


Az idei év megint nem kedvez kedvenc nyári csonthéjas gyümölcseink, a kajszi, a meggy és a cseresznye megfelelő beéréséhez, termésmennyiségéhez. A hideg tavasz során sok kajszi termés elfagyott, főleg a korai virágzású fajták esetében. Az idei időjárás tökéletes teret adott a moníliás vessző- és virágszáradásnak (Monilinia laxa, Monilia fructicola), mely a hűvös és nedves időben fertőz leginkább. A monília tünetei a levelek és a sarjhajtások fonnyadása, majd akár a teljes gallyal való elszáradása, valamint a virágok és az apró, fiatal termések barnulása, elszáradása. A moníliás fertőzés mellett a zöld őszibarack levéltetű (Myzus persicae) fertőzöttség is rendkívül magas idén. A meggy és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója (Rhagoletis cerasi, Rhagoletis completa) ellen a fák déli oldalára kitett sárga ragacsos lapokat figyelve láthatjuk a kártevők számának növekedését, és szükség esetén a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést. A tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans) a szilvát és az őszibarackot fenyegeti. A nedves, hűvös tavasz kedvez a kórokozónak, védekezni kell ellene, mert a tafrina fertőzés során fellépő levéllehullás nagyon megterheli a fákat.

S SR200 E003 1

  • Milyen időben permetezzünk?

A permetezésre a 10 és 25oC közötti hőmérséklet és a száraz idő a legideálisabb. Bizonyos növényvédőszerek hatása 10°C alatt jelentősen csökken. 25oC felett sok növényvédőszer (például a kén tartalmú szerek) okoz perzseléses sérüléseket a növényeken. A permetezésre nem alkalmas a szeles idő, hőmérséklet szempontjából pedig sem a fagypont alatti értékek, sem a nyári hőség nem megfelelő. A szeles időben végzett permetezés a saját és a környezetünkben levők biztonságát fenyegetheti, valamint az elsodródás miatt sem javasolt.

Még a kisebb kertekben is érdemes permetezési naplót vezetni, hogy nyomon tudjuk követni a permetezéseinket. Minden permetezés után jegyezzük fel a permetezés pontos időpontját, a felhasznált szert vagy szereket, és hogy milyen növényeket permeteztünk. A permetezéskor a növény minden részét egyenletesen borítsa a permetlé, ne csak a levelek színét, hanem a fonákát is, mert a legtöbb kórokozó vagy kártevő éppen itt él. Csapadékos időjárás esetén várjuk meg, amíg a nedvesség felszárad a növények felületéről. A bekevert permetlevet lehetőleg a bekeverés napján használjuk fel, de egy napnál tovább sose tároljuk.

S SR200 E005 1

  • Milyen növényvédőszert használjunk?

A legtöbben nem akarnak szintetikus anyagokat alkalmazni a kertben, ezért számukra a kéntartalmú és a réztartalmú szerek, az olajemulziók, valamint a növényi kivonatok a legideálisabbak. A pontos szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, melyen problémát okoz. Kérjünk segítséget, ha bizonytalanok vagyunk. A gazdaboltokban hozzáértő szakemberek nyújthatnak széleskörű tájékoztatást. Ha nem tudunk beazonosítani egy betegséget, fotózzuk le, vagy vigyünk a beteg növényi részből magunkkal.

A kéntartalmú szerek jól alkalmazhatók a különböző levélbetegségek és lisztharmat esetében, valamint levélatka-gyérítő hatással is rendelkeznek. A réztartalmú szerek a gombás és a baktériumos betegségek ellen eredményesek, kivéve a lisztharmatot. Az olajemulziók elsősorban a tél végi lemosó permetezések során alkalmazhatók. Ezeket még a virágzás előtt kell kijuttatni, mert alkalmazásuk a virágzás után a gyümölcsök ízbeli romlását, foltosodását eredményezhetik. Az ásványolajok a hatásfokozó permetező segédanyagokhoz tartoznak, elősegítik a permet egyenletes eloszlását, valamint segítik a permetszer levélen való megtapadását. A növényi kivonatok a különböző szívókártevők (levéltetvek, pajzstetvek, tripszek, levélbolhák) ellen hatásosak.

S SR430 E009 1

  • Hogyan válasszunk permetezőgépet?

A STIHL kínálatában mindenki megtalálhatja a számára megfelelő permetezőgépet. A kézi permetezők a növényvédelem és tápanyagkijuttatás területén is nagy segítséget nyújtanak a kisebb és közepes kertekben. A STIHL SG 51 erős, hosszú élettartamú háton hordozható kézi permetező, az adagolókar jobb- vagy baloldali elhelyezése révén nagyon kényelmesen kezelhető. Tömege 4,8 kg, a permetezőtartály űrtartalma 12 l. Az innovatív adagolókarral precíz munkát végezhetünk, a sárgaréz üreges kúpos fúvóka pontos áramlási és eloszlási képet tesz lehetővé. A tartály közepén elhelyezett kimeneti cső nagyobb mozgásszabadságot biztosít a munkavégzés során.

S SG51 E003 1

A nagy teljesítményű, benzinmotoros professzionális STIHL permetezőgépek a test alakjához igazodó hátpárnának köszönhetően kényelmesen vihetők, és hosszabb munkák esetében sem okoznak kellemetlenséget a viselőjüknek. Permetezésre csak megfelelő állapotban levő, tiszta permetezőgépet használjunk. Használat után mindig mossuk ki alaposan a permetezőgépet és a szűrőt, és így tegyük el a helyére. A permetlevek betöltése során érdemes szűrőt használni, mert a permetezőgép fúvókája könnyen eldugulhat a nagyobb frakcióktól. A kis- és közepes kultúrákba ajánlott STIHL SR 200 erős permetező, nagy előnye, hogy mindössze 9 kg üresen, rendkívül kényelmesen használható a testközeli súlypontnak köszönhetően. A benzinmotoros palettában található 10 vagy 14 literes vegyszertartályú gépek nagy űrtartalma lehetővé teszi az utántöltés nélküli hosszabb munkavégzést. A tartály a nagyméretű nyíláson keresztül gyorsan és tisztán feltölthető, kialakításnak köszönhetően kisebb a mellétöltés esélye és könnyen tisztítható.

S SR200 I001 1

+1 Milyen védőfelszerelést viseljünk permetezéskor?

A permetezéskor rendkívül fontos, hogy mindig megfelelő védőfelszerelésben legyünk. A STIHL védőfelszerelései a védelmi funkció betöltése mellett egytől egyig kényelmesek és nagyon praktikusak. A permetezés során hosszú védőruha vagy védőoverál, védőkesztyű, védőálarc vagy maszk és védőkalap viselése ajánlott. A motoros permetezőgépeknél hallásvédő használata is javasolt.

S SR200 E001 1

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: Stihl


Címkék: Stihl, kert, permetező, kertigép, védőfelszerelés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...