TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Innovációs hallgatói ötleteket jutalmaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Innovációs hallgatói ötleteket jutalmaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Hírek - 2021.04.26

Innovázió 1.0 elnevezésű hallgatói innovációs ötletverseny döntőjére került sor múlt hét pénteken a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, melynek keretében hallgatók vagy hallgatókból álló csapatok mutathatták be egyedülálló projektjeiket a szakmai zsűri előtt.

Az első helyezést Gyuris Rita Plantprotecting elnevezésű, Instagram felületen működtetett növényvédelmi szaktanácsadói rendszere nyerte el. Az ezüstérmet Miskolczi Dániel precíziós öntözésre és tápoldatozásra kifejlesztett mobil automata öntözőrendszere kapta, míg a bronzérmet Fodor Szabina, Coach Pro névre hallgató, személyre szabott mozgástanácsadói alkalmazása érdemelte ki. A legjobb hallgatói ötleteket nagyértékű pénznyereménnyel jutalmazták, továbbá a projektek iránt a vállalati szféra szereplői is aktív érdeklődést mutatnak.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Innovációs Központja Innovázió 1.0 néven hallgatói online innovációs ötletversenyt szervezett az Egyetem hallgatói részére, melynek keretein belül a döntősök komplex, szakmai fekészítő mentorprogramon vettek részt, valamint kommunikációs és vállalati ismeretekkel is gazdagodtak.

A verseny célja, hogy az Egyetem innovatív szemléletű hallgatóit, tehetségeit, valamint azok innovációs ötleteit és igényeit feltérképezze, megismerje és az ötletek továbbfejlesztését szakmailag és anyagilag támogassa.

Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba mb. rektor hangsúlyozta, „a felsőoktatási intézmény kiemelt feladatának tekinti az itt keletkező kutatás-fejlesztési eredményeket, valamint azt, hogy ezeket ne csak publikáljuk, hanem biztosítsuk azok piaci hasznosítását, a tudás- és technológiatranszfert is, egyszóval a végtermék profitorientált legyen”.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Egyetemi ÖKO” projektjéből finanszírozott versenyre összesen mintegy 40 hallgató, illetve csapat jelentkezett, melynek döntőjében hét projektet mutattak be az ötletgazdák. Az online térben megrendezésre kerülő megmérettetés szakmai zsűrijének elnöke, Prof. Dr. Gyuricza Csaba mellett Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, valamint a vállalati szférát erősítő Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója is képviseltette magát.

Gyuris Rita, Plantprotecting elnevezésű nyertes pályamunkája olyan problémára jelent egyedülálló megoldást, amelynek keretein belül a social media Instagram felületén kaphatnak pontos, szakszerű választ növényvédelmi problémákra a gazdálkodók, hobbykertészek és érdeklődők.

A szakmai zsűri értékelése szerint a második legjobb projekt Miskolczi Dániel mobil automata öntözőrendszere volt, amelyet precíziós öntözésre és tápoldatozásra is lehet alkalmazni. A fiatal tehetség projektjével nemcsak a második helyezést, hanem a Vitafort Zrt. különdíját is elnyerte, melynek eredményeként a Zrt. szakmai és anyagi támogatásáról is biztosította az innovátort.

A bronzérmet Fodor Szabina Coach Pro alkalmazása érdemelte ki, amely egy személyre szabott mozgástanácsadói applikáció. Azon családok számára találja meg a hozzájuk legközelebb eső professzionális szakembert, gyógytornászt vagy mozgásfejlesztő terapeutát, ahol a gyerek(ek) valamely motoros képességekbeli problémával küzd(enek).

Az Innovázió 1.0 dobogós helyezettjei nagyértékű pénznyereménnyel gazdagodtak, amelyet projektjeik fejlesztésére fordíthatnak. Az első helyezett 500 000 Ft, a második helyezett 400 000 Ft, a harmadik helyezett 300 000 Ft nyereményben részesült.

A zsűri további különdíjakat is kiosztott. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját a FEFAR három hallgatóból álló csapata nyerhetette el. A FEFAR egy mozaikszó, amely fotóból előállított felületanalitikai rendszert takar. A Hungrana Kft. különdíját Pintér Levente Elemér precíziós kalkulátora nyerte, amely segíti a megalapozott döntéshozatalt a precíziós gépek és eszközök beszerzése előtt. Minden különdíj esetében a zsűri szakmai támogatásáról biztosította a különdíjban részesített projektek ötletgazdáit, amelyhez 150 000 Ft anyagi támogatás is társult minden különdíjas esetében.

Az Innovázió 1.0 Hallgatói Innovációs Ötletverseny színvonalas, a hallgatókat felkaroló és támogató kezdeményezésként született meg, amelynek, a nagy sikerre való tekintettel, a közeljövőben lesz folytatása.

A döntős projektetkről bővebben itt olvashat, az Innovázió 1.0 döntője itt nézhető vissza. 

A dobogósok és a különdíjasok a Budai Campus, a gödöllői Szent István Campus, valamint a Kaposvári Campus hallgatói közül kerültek ki.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 
Forrás: MATE

Címkék: innováció, MATE, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A kukoricabarkó kártétele és annak megelőzése

A felszívódó rovarölő csávázószerek megjelenéséig a monokultúrában termesztett kukorica egyik fontos kelés utáni ...