TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Interaktívan az online térben mérhették össze tudásukat a LETIA OB versenyzői

Interaktívan az online térben mérhették össze tudásukat a LETIA OB versenyzői

Hírek - 2021.04.19

Az idei tanévben Legyél Te is agrárgépész! néven indult útjára a korábbi Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság, melyet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerevezett. További újítás, hogy első alkalommal lett meghirdetve 9. évfolyamos diákok számára – párhuzamosan az Országos Bajnoksággal – a Legyél Te is agrárgépész! JUINOR Bajnokság.

 A JUNIOR Bajnokság létrehozásának célja, hogy a jelenleg első évfolyamos – alapképzésben részt vevő – diákokkal is megismertessük, megszerettessük az agrárgépész hivatást.

Az idei versenyre a két kategóriában összesen 32 csapat nevezett (LETIA OB 2020/2021- 23 csapat) és (LETIA OB JUNIOR 2020/2021-9 csapat), akik szeptember vége óta folyamatosan teljesítették a feladatokat.  JUNIOR-ok jellemzően kreativitást igénylő feladatokat kaptak, a nagyobbaknak azonban már sokkal szakmaibb feladatokat kellett megoldaniuk az egyes fordulók alatt. Az országos pandémiás helyzetre való tekintettel a gyakorlati feladatokat is online módon kellett végrehajtaniuk, vagy videó formájában beküldeniük. Mivel a játékban részt vevő diákok az online világban is komfortosan érzik magukat, így ezek a feladatok sem okoztak számukra gondot.

A döntőt személyes jelenléttel szerettük volna megtartani, de erre sajnos a jelenlegi járványügyi szabályozások miatt nem volt lehetőségünk és a tavalyi évhez hasonlóan ismét online történt a végső megmérettetés. A döntőbe jutott csapatok számát is korlátoztuk, így 3 csapat mérte össze tudását.  

Az Agrárminisztérium és az MKB Pénzügyi Csoport évek óta támogatja a Legyél Te is Agrárgépész! Országos Bajnokság programot, ezzel is hangsúlyozva az agrárgépész szakma, a magyar agrárium és az utánpótlásképzés fontosságát.

A LETIA OB döntőjét 2021. április 15-én rendeztük meg az „online térben”.

Mivel a diákoknak és szaktanáraiknak nagyon oda kellett figyelniük a jelenlegi járványügyi szabályozásokra, ezért minden feladatot úgy kellett kialakítani, hogy a csapattagok külön-külön feladatra bejelentkezve tudják azokat megoldani. Az úgynevezett várakozó szobákban a szaktanárok is lehetőséget kaptak, hogy nézhessék versenyzőiket.

A verseny szakmai zsűrije:

  • Bagdán Boglárka– Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára
  • Szabó IstvánMagyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Oktatási és nemzetközi rektorhelyettese
  • Kis Pál– MEGFOSZ alelnöke és az Auditker Kft. ügyvezetője
  • Medina Viktor– a MEGFOSZ igazgatója
  • Simon Attila– az MKB Pénzügyi Csoport képviselője, a bank Agrárium Főosztályának és az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője
  • Pap Lajos – a Pap-Agro Kft. ügyvezetője
  • Lovas József– KITE Zrt. vevőszolgálati igazgatóhelyettese

A feladatokat tekintve el kellett készíteniük előre egy szakmai feladatot, ahol egy napi karbantartást kellett elvégezniük a csapatoknak egy traktoron és azt videó formájában kellett beküldeniük. Az online döntőn szakmai, kreatív és kvíz feladatokat is egyaránt kaptak a versenyzők.

Az egyik feladatuk egy klasszikus ládáskombájn sematikus rajzának elkészítése, és a feltett kérdések megválaszolása volt. Amíg az egyik játékos rajzolt, addig a másik játékos tudott válaszol a kérdésekre. A játék időtartama alatt egy másik játékosnak 12 megadott szóból kellett kreatív verset írnia, amit a döntő végén utolsó feladatként olvashatott fel a zsűrinek. A gyakorlati feladatok közül nem maradhatott ki a már megszokott kvíz feladat sem: a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport által összeállított egy-egy kérdéssorra kellett válaszolniuk. Az idei kvíz újítása volt, hogy vetélkedő-szerűen valósítottuk meg, így a kérdések megválaszolásának ideje is számított.

A tapasztalatok alapján a tavalyi online döntőhöz képest az idei esemény interaktívabb, izgalmasabb és érdekesebb volt, ráadásul meg tudta őrizni az előző évi élő döntők szakmaiságát.

A LETIA OB 2020/2021-es versenyének helyezettjei:

1. helyezett: AMATŐR GÉPÉSZEK

amatorg

 

2. helyezett: OPUS POPULUS

opus

 

3. helyezett: SZAKISOKK

szakisok

 

Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnöke:

„Gratulálok a döntőbe jutott tanulóknak és felkészítő tanáraiknak, hogy a személyes kapcsolattartást nélkülözve is sikerült a csapatoknak egységként, magas színvonalon teljesíteniük! Nagy szükség van a korszerű technológiát gyakorlatban bemutató, a közösségi szellemet és hivatástudatot erősítő, tanórán kívüli tevékenységekre, öröm látni, hogy elképzelésünk számára egyre több motivált diákot tudunk megnyerni. A MEGFOSZ-nak továbbra is stratégiai célkitűzése, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az agrárgépészet iránt, bemutassa nekik a szakmában rejlő potenciált, s arra késztesse őket, hogy ezt a hosszú távon biztos megélhetést, továbbfejlődési lehetőséget nyújtó, versenyképes hivatást válasszák maguknak.

A MEGFOSZ a frissen szerzett tapasztalatokat felhasználva folytatja a LETIA OB és a LETIA OB JUNIOR verseny megrendezését. A következő tanévben is várjuk a szakma iránt elhivatottak jelentkezését. Bízunk benne, hogy a járvány lecsengése, de főleg mindannyiunk jó egészsége a következő döntőn lehetővé teszi a személyes találkozást. Addig is vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!”

Bagdán Boglárka - Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára, a zsűri elnöke

„Az Agrárminisztérium nevében ezúton is szeretném megköszönni a versenyben résztvevő csapatok felkészültségét, sportszerűségét és részvételét. Annak ellenére, hogy mind a szervezők, mind pedig a résztvevő csapatok részéről ismét rendhagyó körülmények között kellett a döntőt levezényelni, a feladatot nagyon sokan remekül végre tudták hajtani és a döntő ugyanúgy meg tudta őrizni szakmaiságát, ahogyan az előzőekben az élő döntők. Köszönet még egyszer a résztvevőknek, hogy alkalmazkodtak, ehhez a helyzethez, illetve köszönet a MEGFOSZ-nak, hogy a helyzethez kiválóan alkalmazkodva idén is véghez vitték a versenyt és idén is győztes csapatot ünnepelhetünk. Várjuk a jövőben is az újabb jelentkezéseket, nagyon jó, hogy nem szakadt meg a verseny, tényleg a szervezők minden méltatásunkat megérdemlik. Köszönjük azt is, hogy nem csak a tanórákon tudjuk átadni a szakmai ismereteket. Nagy szükség van az ilyen tanórákon kívüli lehetőségekre, ahol szintén a korszerű technológiákat bemutató, viszont a közösségi szellemet és a szakmai hivatástudatot erősítő tevékenységet vehetnek részt a diákok. „

Kis Pál a MEGFOSZ alelnöke:

„Nagyon nagy lelkesedéssel készültem erre a napra. Nagyon kíváncsi voltam és nagy érdeklődéssel tekintettem elébe. A korábbi versenyek alkalmával is volt lehetőségem a zsűriben részt venni és köszönöm ismét a felkérést. Nagyon izgalmas volt látni, ahogy a korábbi versenyek esetében is, hogy a szakmaiság az most is ugyanúgy megjelenik, mint a személyes döntőknél. Nagyon érdekes volt átélni azt, hogy közönség nélkül lett megszervezve és hogy a szurkolótábor nem tud velünk itt lenni és nem hallhatjuk a szurkolásukat. Ennek ellenére azt gondolom, hogy teljes értékű volt a verseny, a szervezést azt hiszem nem kell méltatni, mert arról sokat tudnánk beszélni, hogy mennyire profi módon lett végrehajtva. A versenyzők pedig szintén helytálltak a verseny során. Nekik is új helyzet volt ez, hogy egy kamera elé kell állni és nem személyesen emberek előtt beszélni, versenyezni. Azt hiszem, hogy az elismerés szava kell, hogy illessen mindenkit. Gratulálok mindenkinek!”

A tavalyi felajánlott belföldi utazások helyett az akkori nyertesek értékes tárgynyereményeket kaptak. Ennek megfelelően az idei évben a MEGFOSZ az Agrárminisztérium támogatásával legfőképpen belföldi céglátogatásokkal, gyárlátogatásokkal készült a döntős csapatoknak. A csapatok egy vouchert kapnak, melyet a cégekkel és iskolájukkal egyeztetve szabadon használhatnak fel egy éven belül. Az első helyezett csapat egy kulturális és szórakoztató programokkal is tarkított gyárlátogatáson vehet majd részt. A további helyzetetek pedig egy szakmai napon vehetnek részt a MEGFOSZ tagjaink egyikénél. Az utazások mellett a résztvevő csapatok a MEGFOSZ tagok és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott ajándékcsomagokat fogják még megkapni.

A versenynek a következőkben is az a legfőbb célja, hogy minél több fiatal figyelmét ráirányítsák erre a biztos jövőt kínáló szakmára. Ezen felül pedig a Szervezet szeretné minden évben a legkiválóbb diákokat egyedi szakmai élményekkel jutalmazni. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy nagy szükség van a korszerű technológiákat gyakorlatiasan bemutató, a közösségi szellemet és szakmai hivatástudatot erősítő tanórán kívüli tevékenységekre.

A verseny lebonyolítása nem jött volna létre a szakmai zsűri és a támogatók nélkül, akiknek a MEGFOSZ ezúton is szeretné megköszönni segítségüket, a játékokhoz kapcsolódó szakmai- és technikai hátteret és eszközöket, valamint a nyeremény-felajánlásokat.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: mezőgépész, LETIA OB, agrárgépész, JUINOR Bajnokság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Winelabel.hu: a digitális tápértékjelölési rendszer

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében