TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Vakond – hasznos, vagy kártékony?

Vakond – hasznos, vagy kártékony?

Hírek - 2021.03.08

A vakond egész Magyarországon elterjedt faj. Sokszor meggyűlik a bajunk velük, de mégis hasznosnak tekintjük.

Mit kell róluk tudni?

A vakond 15-17 cm hosszú állat, szinte az egész testét finom szőr fedi. Mellső lába az ásáshoz kiválóan alkalmazkodott, ujjai között hártya húzódik, hosszú karmaival végződik tenyere, amely szintén a föld túrásában segíti. Szeme nagyon kicsi és szőr fedi, ezért látása nagyon rossz, viszont hallása kiváló. Az orra nem csak jó szaglását eredményezi, de tapogató eszközként is működik.

A vakond a talajban készíti a járatait folyamatos ásással, majd amikor felhalmozódik a föld, akkor a fejével a talajra túrja azt. Ekkor jön létre a számunkra nem kívánatos vakondtúrás. Közlekedésével rombolja a gyepeket, kitúrja a palántákat, meglazítja a talaj, emiatt a növények gyökere kilazul, vagy kifordul a növény. A vakond viszont előszeretettel fogyasztja a talajban élő kártevőket, a lóférget, hernyókat, a pajorokat és a csigákat sem veti meg. Viszont a giliszta a kedvence, amelyet begyűjt és a téli időszakban ezzel táplálkozik, ugyanis a vakond nem vonul téli álomra. Nehéz tehát megítélni hasznosságát, mert okozhat nekünk fejtörést, viszont védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft. Elpusztításával szabálysértést követünk el!

A vakond akkor jelenik meg a kertünkben, ha van bőséges tápláléka, ezért onnan nem szívesen távozik. Elriasztására van néhány praktika. Vakondháló telepítése nagy munka lehet, de vannak különböző ultrahangos riasztó készülékek, amellyel távol tarthatjuk őket. Ebből mindig többet szerezzünk be, mert kikerülheti a riasztót és átköltözik a kert távolabbi pontjára. Házilag elkészíthető vakondriasztó lehet a túrásba szúrt karóra helyezett italos doboz, amely a szél mozgatása miatt zavaró hangot adhat ki a vakondnak. Nincs tökéletes megoldás, ezért ki kell tapasztalnunk, hogy melyik módszer megfelelő a saját kertünkben, a saját vakondjaink ellen.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Szerző: AgrárUnió

Címkék: kiskert, Vakond
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ki mint vet… Az ágazat helyzete és kilátásai

A mezőgazdaság ezen ágazatáról kevesebb szó esik a híradásokban, holott talán a legfontosabb a vetőmag, amely egy ...