TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Lemosó permetezésről

Lemosó permetezésről

Hírek - 2021.03.09

A tél végi lemosó permetezésnek egyre nagyobb a jelentősége a házi kertekben is. Az éghajlatváltozás hatással van a kórokozók, kártevők áttelelésében.

Egyre több és agresszíven terjedő kórokozóval és kártevővel kell megküzdenünk, amelyek egyre inkább ellenállóvá válnak a használt növényvédelmi beavatkozásokkal szemben. A telek enyhébbek, a csapadék eső formájában hullik zömében. Ez nem csak, hogy nem tizedeli károkozókat, de a baktériumok felszaporodására kedvezően hat. Az őszi-téli időszakban elvégezhetünk néhány jól bevált növényvédelmi beavatkozást, amely segíti az áttelelő kórokozók és kártevők számát. A kéregtisztogatást az ott megbúvó, áttelelő kártevők ellen végezhetjük, így csökkentve a számukat. Emellett a lemosó permetezés során a permetlé is könnyebben eljut a kéreg repedéseibe, ahol a molyok bábjai és lárvái is telelnek. Egy korábbi bejegyzésben részleteztem a metszés jelentőségét, amellyel nemcsak a termést szabályozzuk, de egy szellősebb koronában jobban és egyenletesebben tudjuk kijuttatni a permetlevet, emellett a kártevőket és kórokozókat is gyéríthetjük vele. Ezenkívül a lehullott lomb összegyűjtésével, megsemmisítésével, gyümölcsmúmiák eltávolításával is hozzájárulhatunk az amúgy is előnyös lemosó permetezés sikeréhez.

  • Miért alkalmazunk lemosó permetezést?

Az áttelelő kórokozó és kártevők gyérítése következtében a tavaszi és nyári permetezések számát csökkenthetjük ezzel a beavatkozással. A lemosózáshoz használt hatóanyagok kontakt hatásúak és nem tud kialakulni ellenük rezisztencia, ezért nagy jelentősége lehet ennek a kezelésnek. Előnye még, hogy a lemosó permetezést bio termesztésben is lehet alkalmazni.

  • Mit használjunk?

Három hatóanyagot kombinálhatunk a lemosó permetezésnél. A rezet (rézhidroxid, rézoxiklorid), ként (poliszulfidkén) és olajat (paraffinolaj, növényi olajok). A rezet a gombák (kivétel a lisztharmat) és baktériumok ellen alkalmazzuk, a ként a varasodás, lisztharmat, monília ellen és mivel gázosodik, ezért az atkákra, tetvekre és bolhákra gyérítő hatása van. Az olajat pedig azért használjuk, mert az egy finom réteget képez a növény felületén, amely alatt a kártevők nem jutnak elegendő levegőhöz, így megfulladnak alatta. A gazdaboltokban kaphatunk olyan termékeket, amelyek külön-külön tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat, ezeket otthon házilag összekeverhetünk. De beszerezhetünk olyan növényvédő szereket is, amelyek tartalmazzák a rezet, ként és az olajat is különböző arányban, így időt takaríthatunk meg és elkerülhetjük a hatóanyagok alul- és túldozírozását.

  • Mikor kell elvégezni a lemosó permetezést?

Törekedjünk arra, hogy a rügypattanás idejéhez minél közelebb essen a permetezés, mert ekkor éledeznek a kártevők és kórokozók és ebben az állapotban a legérzékenyebbek a kezelésekkel szemben.

  • Hogyan végezzük a lemosó permetezést?

Lehetőleg száraz, szélcsendes napot válasszunk a kezelésre. A vizes növényre való kijuttatáskor csökkenhet a permetlé hatékonysága, szeles időben pedig növekedik az elsodródás lehetősége. Mivel kontakt hatóanyagokat használunk, ezért törekedni kell az egyenletes, jó fedettségre, mivel csak így tudják kifejteni a hatásukat. Mint, ahogyan a neve is utal rá lemosás szerűen, bő lémennyiséggel kell kijuttatni a permetlevet, hogy eljusson a rejtett részekbe és kéregrepedésekbe is. Az alma és őszibarack rügypattanás után érzékeny lehet ezekre a készítményekre, ezért ne késlekedjünk a lemosásukkal.

A legfontosabb az időzítést! A rügypattanás előtti időszakban elvégzett megfelelő lemosó permetezéssel, nem csak csökkenthetjük az év közbeni permetezések számát, de mivel megszabadítjuk a kórokozóktól és kártevőktől a gyümölcsfákat, elősegítjük azokat a megfelelő kezdeti fejlődéshez, mivel nem akadályozzák az elpusztított károsítók.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: kártevők, kertészkedés, kórokozók, kert, kiskert, gyümölcsöskert, lemosó permetezés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére