TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására

Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására

Hírek - 2021.03.01

A benszulfuron-metil története régi időkre nyúlik vissza: a szulfonil-urea hatóanyagok közül a második volt a sorban. Alapvetően a rizsben található kétszikű gyomok irtására fejlesztették.

Kalászosokban történő használatát 2009 óta vizsgálják. A hatásspektrum bővítéséhez a fejlesztők egy kombinációs partnerrel egészítették ki a készítményt, amely - számos vizsgálat alapján - a metszulfuron-metil lett.

xanadu 1

Kezelt pipacs Lengyeltóti, 2020. május 14.

Az így született készítmény a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil) nevet kapta, amely nemrég kapott felhasználási engedélyt a magyar hatóságtól az összes kalászos kultúrában, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban, tavaszi felhasználásra (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15-20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Azonban, amikor a kijuttatás pontos időpontjáról kell döntenünk, inkább a gyomok fejlettségét tekintsük irányadónak, mint a hőmérsékletet.

xanadu 2

Kezelt veronika Lengyeltóti, 2020. május 14.

A szerte Európában végzett biológiai hatásvizsgálatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, pipacs és közönséges tyúkhúr ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska ellen ugyan csak 85 % körül hatott, azonban a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

UPL Xanadu Europai 1

UPL XANADU Hazai 1

Gyomirtó szerek esetében megkerülhetetlen az adjuválás kérdése. A tavaly végzett magyar vizsgálatokban a készítményt 0,1 l/ha Silwet Star-ral keverve vizsgáltuk, és több gyomnövény esetében egyértelmű hatásnövekedést tapasztaltunk. Ilyen fajok pl. a galaj, pásztortáska vagy árvacsalán.

xanadu 3

Kezelt mezei acat (tenyészőcsúcs pusztulóban) Bögöt, 2020. június 12.

Ezek alapján bátran merjük ajánlani a kombinációt, amely az újjászületett Búza komplett virtuális csomagajánlatunk részét is képezi. A termékkel kapcsolatos további információkért kérjük, keresse területi képviselőinket, vagy látogasson el UPL Hungary Kft. újonnan elkészült honlapjára a https://www.upl-ltd.com/hu címen.

Valovics Attila
fejlesztő mérnök
UPL Hungary Kft.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kalászosok, gyomirtás, Xanadu WG, UPL Hungary Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

"Atomenergia nélkül nem lesz klímasemleges Magyarország ...

A nemzeti zöldgázstratégiákkal, a fenntartható biomassza-felhasználás felé vezető utakkal és a nem időszakos ...