A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius

Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására

Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására

Hírek - 2021.03.01

A benszulfuron-metil története régi időkre nyúlik vissza: a szulfonil-urea hatóanyagok közül a második volt a sorban. Alapvetően a rizsben található kétszikű gyomok irtására fejlesztették.

Új hatóanyag kalászosok tavaszi gyomirtására


Kalászosokban történő használatát 2009 óta vizsgálják. A hatásspektrum bővítéséhez a fejlesztők egy kombinációs partnerrel egészítették ki a készítményt, amely - számos vizsgálat alapján - a metszulfuron-metil lett.

xanadu 1

Kezelt pipacs Lengyeltóti, 2020. május 14.

Az így született készítmény a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil) nevet kapta, amely nemrég kapott felhasználási engedélyt a magyar hatóságtól az összes kalászos kultúrában, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban, tavaszi felhasználásra (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15-20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Azonban, amikor a kijuttatás pontos időpontjáról kell döntenünk, inkább a gyomok fejlettségét tekintsük irányadónak, mint a hőmérsékletet.

xanadu 2

Kezelt veronika Lengyeltóti, 2020. május 14.

A szerte Európában végzett biológiai hatásvizsgálatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, pipacs és közönséges tyúkhúr ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska ellen ugyan csak 85 % körül hatott, azonban a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

UPL Xanadu Europai 1

UPL XANADU Hazai 1

Gyomirtó szerek esetében megkerülhetetlen az adjuválás kérdése. A tavaly végzett magyar vizsgálatokban a készítményt 0,1 l/ha Silwet Star-ral keverve vizsgáltuk, és több gyomnövény esetében egyértelmű hatásnövekedést tapasztaltunk. Ilyen fajok pl. a galaj, pásztortáska vagy árvacsalán.

xanadu 3

Kezelt mezei acat (tenyészőcsúcs pusztulóban) Bögöt, 2020. június 12.

Ezek alapján bátran merjük ajánlani a kombinációt, amely az újjászületett Búza komplett virtuális csomagajánlatunk részét is képezi. A termékkel kapcsolatos további információkért kérjük, keresse területi képviselőinket, vagy látogasson el UPL Hungary Kft. újonnan elkészült honlapjára a https://www.upl-ltd.com/hu címen.

Valovics Attila
fejlesztő mérnök
UPL Hungary Kft.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: kalászosok, gyomirtás, Xanadu WG, UPL Hungary Kft.

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...