TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Mikor kell engedély a drónhasználathoz?

Mikor kell engedély a drónhasználathoz?

Hírek - 2021.02.23

2021. február 10-től megváltoztak a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. Összeszedték az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A pilóta nélküli légi járművek, vagyis a drónok felhasználóinak száma az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Várhatóan a jövőben sem hagy alább a népszerűségük, ezért időszerűvé vált a drónozás teljes körű szabályozásának bevezetése.

Dróntörvény” ugyanakkor önmagában nem létezik, az ezzel kapcsolatos alapfogalmakat és alapszabályokat a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza.

2020 decemberében ez a törvény módosult úgy, hogy belekerültek a vonatkozó szabályok, de már 2019-ben megjelentek az Európai Unió rendeletei, amelyek egy keretrendszert adtak a drónszabályozás kidolgozásához. A tagállamok az EU-s szabályoknál szigorúbb szabályokat hozhatnak, de azzal ellentéteseket nem, illetve azokat a rendelkezéseket, amelyek szerepelnek az EU szabályrendszerben, hazai jogszabályokban már nem kell megismételni.

Az, hogy kire milyen drónhasználati szabályok vonatkoznak, nagyban függ attól, hogy hol és milyen drónt reptet. A nyílt kategória alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt. Semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni, és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos.

Speciális kategóriába tartozik a műveletünk, ha 25 kg-nál nagyobb drónnal rendelkezünk, vagy több kilométer hosszú vezetékellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Az engedélyköteles kategóriába tartozik, ha a műveletünk közben embertömeg fölött repülünk, például egy fesztivál esetén, vagy akkor, ha a drón segítségével áru vagy személyszállítás valósul meg, esetleg vegyi anyag kiszórása vagy más tárgyak dobása történik.

Minden olyan drónt regisztrálni kell, amelyre az alábbiak közül bármely feltétel igaz:

– az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé, vagy
– meghaladja a 120 grammot, vagy
– rendelkezik adatrögzítővel, vagy
– a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.

További részletek a Légtér.hu oldalon.

Fotó: Petya AgroTV

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 

Címkék: drón, permetezés, törvény, engedély, vegyszerezés, regisztráció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás