A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Mikor kell engedély a drónhasználathoz?

Hírek - 2021.02.23

2021. február 10-től megváltoztak a drónokra és azok használatára vonatkozó szabályok Magyarországon. Összeszedték az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mikor kell engedély a drónhasználathoz?


A pilóta nélküli légi járművek, vagyis a drónok felhasználóinak száma az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Várhatóan a jövőben sem hagy alább a népszerűségük, ezért időszerűvé vált a drónozás teljes körű szabályozásának bevezetése.

Dróntörvény” ugyanakkor önmagában nem létezik, az ezzel kapcsolatos alapfogalmakat és alapszabályokat a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza.

2020 decemberében ez a törvény módosult úgy, hogy belekerültek a vonatkozó szabályok, de már 2019-ben megjelentek az Európai Unió rendeletei, amelyek egy keretrendszert adtak a drónszabályozás kidolgozásához. A tagállamok az EU-s szabályoknál szigorúbb szabályokat hozhatnak, de azzal ellentéteseket nem, illetve azokat a rendelkezéseket, amelyek szerepelnek az EU szabályrendszerben, hazai jogszabályokban már nem kell megismételni.

Az, hogy kire milyen drónhasználati szabályok vonatkoznak, nagyban függ attól, hogy hol és milyen drónt reptet. A nyílt kategória alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt. Semmilyen körülmények között nem szabad embertömeg fölé reptetni, és lehetőség szerint a külső személyeket sem lehet megközelíteni, továbbá kerülni kell azokat a helyszíneket, ahol a drónozás tilos.

Speciális kategóriába tartozik a műveletünk, ha 25 kg-nál nagyobb drónnal rendelkezünk, vagy több kilométer hosszú vezetékellenőrzés, autópálya vagy más vonalas létesítmény felmérése történik, amely során nem látjuk a drónt a teljes művelet alatt. Ebben a kategóriában művelettípustól függően bejelentés vagy engedély beszerzése szükséges az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Az engedélyköteles kategóriába tartozik, ha a műveletünk közben embertömeg fölött repülünk, például egy fesztivál esetén, vagy akkor, ha a drón segítségével áru vagy személyszállítás valósul meg, esetleg vegyi anyag kiszórása vagy más tárgyak dobása történik.

Minden olyan drónt regisztrálni kell, amelyre az alábbiak közül bármely feltétel igaz:

– az EU irányelvek szerint nem sorolható a játékok közé, vagy
– meghaladja a 120 grammot, vagy
– rendelkezik adatrögzítővel, vagy
– a távpilótától messzebbre repül, mint 100 méter.

További részletek a Légtér.hu oldalon.

Fotó: Petya AgroTV

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 


Címkék: drón, permetezés, törvény, engedély, vegyszerezés, regisztráció

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...