TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Veszélyben a kávéültetvények? Az ikonikus olasz gyártó változásokat sürget

Veszélyben a kávéültetvények? Az ikonikus olasz gyártó változásokat sürget

Hírek - 2021.02.16

Az Illycaffè is csatlakozik a vállalatoknak ahhoz az új közösségéhez, amelyeknek célja, hogy termelése során a közeljövőben elérje a nulla széndioxid-kibocsátást. Az arabica alapú eszpresszó keverékéről híres olasz kávépörkölő 2033-ra, a cég fennállásának 100. évfordulójára szeretné ezt elérni.

„Minden az éghajlatváltozásra vezethető vissza. A szenet vissza kell juttatnunk ugyanabban a talajban, ahol a kávét termesztjük. ”- mondja Andrea Illy, az Illycaffè elnöke, aki a vállalat kiterjedt kávétermelői hálózatát a regeneratív mezőgazdaságra kívánja átállítani. Hozzátette, hogy ez a változás szükséges ahhoz, hogy a kávétermelést sikerüljön megmenteni az éghajlatváltozás következményeitől.

"2050-re a jelenleg használt földterület körülbelül háromnegyede nem lesz megfelelő az arabica kávé termesztésére" - mondja. A kávécserjék vitalitását veszélyezteti az egyre gyakoribb aszály, a heves esőzés és a hőség. A Brazíliához hasonló országokban, ahol nagyüzemi monokultúrás kávétermesztést folytatnak, és a kiirtott erdőterületeken gyorsan megszűnik az árnyék, a kávécserjék különös veszélynek vannak kitéve - jegyzi meg.

Az egyik fő probléma, hogy az évtizedek óta tartó intenzív gazdálkodás következtében kimerültek a termőtalajok. Szerinte a megoldást a megújuló mezőgazdaság elvein alapuló gazdálkodásban kell keresni: eredményre vezethet a kevesebb talajművelés, takarónövények alkalmazása és fás kultúrák integrálása a mezőgazdasági tevékenységbe. Andrea Illy hozzáteszi, hogy rövid távon ugyan a regeneratív gazdálkodás magasabb költségekkel jár, hosszú távon viszont kifizetődő. Elég, ha csak a hagyományos gazdálkodás egyre növekvő műtrágya áraira és az öntözés költségeire gondolunk.

Illy megjegyzi ugyanakkor, hogy még több kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a regeneratív gazdálkodás hogyan befolyásolja a kávéültetvények talaját.

- Sokkal több pénzt kellene szánni erre a területre. Bár jelenleg körülbelül 350 millió dollárt költenek ilyen típusú kutatásokra, legalább 1 milliárd dollárra lenne szükség – fogalmaz a cég elnöke.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracioForrás: forbes.com, Fotó: illusztráció

Címkék: éghajlatváltozás, kávé, arabica, kávétermelés, Illy
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megállíthatatlan: JAGUAR önjáró silózók 50 éve a CLAAS-tól

A CLAAS a JAGUAR önjáró silózó fél évszázados fennállását ünnepli