Veszélyben a kávéültetvények? Az ikonikus olasz gyártó változásokat sürget
Hírek - 2021.02.16
Az Illycaffè is csatlakozik a vállalatoknak ahhoz az új közösségéhez, amelyeknek célja, hogy termelése során a közeljövőben elérje a nulla széndioxid-kibocsátást. Az arabica alapú eszpresszó keverékéről híres olasz kávépörkölő 2033-ra, a cég fennállásának 100. évfordulójára szeretné ezt elérni.
„Minden az éghajlatváltozásra vezethető vissza. A szenet vissza kell juttatnunk ugyanabban a talajban, ahol a kávét termesztjük. ”- mondja Andrea Illy, az Illycaffè elnöke, aki a vállalat kiterjedt kávétermelői hálózatát a regeneratív mezőgazdaságra kívánja átállítani. Hozzátette, hogy ez a változás szükséges ahhoz, hogy a kávétermelést sikerüljön megmenteni az éghajlatváltozás következményeitől.
"2050-re a jelenleg használt földterület körülbelül háromnegyede nem lesz megfelelő az arabica kávé termesztésére" - mondja. A kávécserjék vitalitását veszélyezteti az egyre gyakoribb aszály, a heves esőzés és a hőség. A Brazíliához hasonló országokban, ahol nagyüzemi monokultúrás kávétermesztést folytatnak, és a kiirtott erdőterületeken gyorsan megszűnik az árnyék, a kávécserjék különös veszélynek vannak kitéve - jegyzi meg.
Az egyik fő probléma, hogy az évtizedek óta tartó intenzív gazdálkodás következtében kimerültek a termőtalajok. Szerinte a megoldást a megújuló mezőgazdaság elvein alapuló gazdálkodásban kell keresni: eredményre vezethet a kevesebb talajművelés, takarónövények alkalmazása és fás kultúrák integrálása a mezőgazdasági tevékenységbe. Andrea Illy hozzáteszi, hogy rövid távon ugyan a regeneratív gazdálkodás magasabb költségekkel jár, hosszú távon viszont kifizetődő. Elég, ha csak a hagyományos gazdálkodás egyre növekvő műtrágya áraira és az öntözés költségeire gondolunk.
Illy megjegyzi ugyanakkor, hogy még több kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a regeneratív gazdálkodás hogyan befolyásolja a kávéültetvények talaját.
- Sokkal több pénzt kellene szánni erre a területre. Bár jelenleg körülbelül 350 millió dollárt költenek ilyen típusú kutatásokra, legalább 1 milliárd dollárra lenne szükség – fogalmaz a cég elnöke.
Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: forbes.com, Fotó: illusztráció
Címkék: éghajlatváltozás, kávé, arabica, kávétermelés, Illy
Hatékonyságnövelés és fenntarthatóság a ...
Revyflex® Start – Biztos és költséghatékony indulás a ...
Jön az új ÉLIP pályázat! – Hatalmas lehetőség az élelmiszeripari ...
150 millió dolláros fejlesztéssel érkezik az új svájci ...
Modern irodák és oktatóterem: befejeződött a Hegyfalui ...
MA TE mit eszel? – Kikkel osztozunk a hűtőszekrényen?
Kedvezőbb feltételekkel juthatnak lakáshitelhez az ...
Iránymutatás a tonnákban mérhető pluszterméshez: gazdaságos ...
Digitális átállás könnyedén? Frissen végzett precíziós ...
Laborvizsgálat-pontos műtrágyaszóró beállítás 5 másodperc ...