Veszélyben a kávéültetvények? Az ikonikus olasz gyártó változásokat sürget
Hírek - 2021.02.16
Az Illycaffè is csatlakozik a vállalatoknak ahhoz az új közösségéhez, amelyeknek célja, hogy termelése során a közeljövőben elérje a nulla széndioxid-kibocsátást. Az arabica alapú eszpresszó keverékéről híres olasz kávépörkölő 2033-ra, a cég fennállásának 100. évfordulójára szeretné ezt elérni.
„Minden az éghajlatváltozásra vezethető vissza. A szenet vissza kell juttatnunk ugyanabban a talajban, ahol a kávét termesztjük. ”- mondja Andrea Illy, az Illycaffè elnöke, aki a vállalat kiterjedt kávétermelői hálózatát a regeneratív mezőgazdaságra kívánja átállítani. Hozzátette, hogy ez a változás szükséges ahhoz, hogy a kávétermelést sikerüljön megmenteni az éghajlatváltozás következményeitől.
"2050-re a jelenleg használt földterület körülbelül háromnegyede nem lesz megfelelő az arabica kávé termesztésére" - mondja. A kávécserjék vitalitását veszélyezteti az egyre gyakoribb aszály, a heves esőzés és a hőség. A Brazíliához hasonló országokban, ahol nagyüzemi monokultúrás kávétermesztést folytatnak, és a kiirtott erdőterületeken gyorsan megszűnik az árnyék, a kávécserjék különös veszélynek vannak kitéve - jegyzi meg.
Az egyik fő probléma, hogy az évtizedek óta tartó intenzív gazdálkodás következtében kimerültek a termőtalajok. Szerinte a megoldást a megújuló mezőgazdaság elvein alapuló gazdálkodásban kell keresni: eredményre vezethet a kevesebb talajművelés, takarónövények alkalmazása és fás kultúrák integrálása a mezőgazdasági tevékenységbe. Andrea Illy hozzáteszi, hogy rövid távon ugyan a regeneratív gazdálkodás magasabb költségekkel jár, hosszú távon viszont kifizetődő. Elég, ha csak a hagyományos gazdálkodás egyre növekvő műtrágya áraira és az öntözés költségeire gondolunk.
Illy megjegyzi ugyanakkor, hogy még több kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a regeneratív gazdálkodás hogyan befolyásolja a kávéültetvények talaját.
- Sokkal több pénzt kellene szánni erre a területre. Bár jelenleg körülbelül 350 millió dollárt költenek ilyen típusú kutatásokra, legalább 1 milliárd dollárra lenne szükség – fogalmaz a cég elnöke.
Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: forbes.com, Fotó: illusztráció
Címkék: éghajlatváltozás, kávé, arabica, kávétermelés, IllyA FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza ...
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...
Gondolkodjunk komplexen! – A legelő botanikájától a biohúsig
Növényvédelem és ami mögötte van – A HORSCH fejlett talajművelő ...
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Visszatér régi jó „barátunk” – Véleménycikk az elektronikus ...
Olajfák a szőlőhegyen? – Zöldség- és gyümölcstermesztő ...
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
A 2025. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési ...