TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Segít az Amazone: egy szem műtrágya sem megy pocsékba

Segít az Amazone: egy szem műtrágya sem megy pocsékba

Hírek - 2021.01.29

Intelligens mérlegrendszert vezetett be az Amazone. A német gyártó függesztett és vontatott műtrágyaszóróinak új műszaki megoldása még pontosabb és egyenletesebb kijuttatást tesz lehetővé.

Hirdetés

A tápanyag-kijuttatás terén is egyre precízebb megoldásokat követel a modern mezőgazdaság. Ezen a felismerésen alapul az Amazone legújabb fejlesztése, a ProfisPro mérlegrendszer, amely a ZA-TS függesztett, illetve a ZG-TS 01 vontatott műtrágyaszórókhoz is rendelhető.

Elődjét, a Profis integrált mérlegrendszert még 2001-ben mutatta be a gyártó. Ez a műszaki megoldás lehetővé teszi, hogy az előírt és a ténylegesen kiszórt mennyiség közötti eltérések felismerhetővé váljanak. A speciális cellák másodpercenként 200 alkalommal monitorozzák a tömegváltozást, és 25 kg-onként automatikusan utánállítják a mennyiségállító tolózár pozícióját. Így a munka végén nem éri meglepetés a kezelőt, hiszen a gép valóban kiszórja az adott táblára szánt mennyiséget, mégpedig 1 százalékos pontossággal.

A ProfisPro mérlegrendszer annyiban jelent előrelépést, hogy folyamatos mérésre és szabályozásra képes. Sőt, az intelligens feltöltés-menedzsment révén már a megrakodáskor beavatkozik, külső mérleg használata nélkül tud pontos információt nyújtani a feltöltés állapotáról, megakadályozva ezzel a túltöltést és az üresjáratokat. A feltöltés természetesen egyszerű, egyetlen személy is elvégezheti.

A kiemelkedő precizitás a FlowControl nyomatékérzékelésen alapul. A gép szórótárcsánként egy-egy érzékelővel rendelkezik a tárcsánál ébredő forgatónyomaték mérésére, az Amazone ugyanis megállapította, milyen összefüggés van a kiszórt mennyiség és a szórótárcsán ébredő nyomaték között különböző munkaszélességek és műtrágyatípusok esetén. A FlowControl ez alapján tudja minden pillanatban korrigálni a tolózárak pozícióit, vagyis folyamatosan pontosan adagolni a műtrágyát.

Az Amazone összes, mérlegrendszerrel ellátott műtrágyaszórója opcionálisan dőlésérzékelő szenzorral is felszerelhető. Ennek előnyeit nem kell különösebben ecsetelni, hiszen így a mérőrendszer akkor is pontosan ki tudja kalkulálni a szükséges mennyiséget, ha a gép dombon felfelé vagy lefelé halad.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracioCímkék: műtrágya, Amazone, műtrágyaszóró, tápanyag-utánpótlás, mérlegrendszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...