
Japán utat nyitott a magyar sertéshús előtt
Hírek - 2020.12.28
Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében. Ennek megfelelően a szigetország a jövőben kizárólag hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területeiről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását. A megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, előállítóknak.
Két éves tárgyalássorozat zárult le december 16-án a Japánnal kötött regionalizációs megállapodás elfogadásával. Az előkészítő munka magyar részről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos vezetésével zajlott, Magyarország tokiói nagykövetségének támogatásával.
Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, Japán a világon elsőként Magyarország számára biztosítja az ASP-vel érintett országok közül a regionalizáció lehetőségét.
Ennek értelmében, már nem az egész ország, hanem kizárólag hazánk ASP-vel érintett területeiről származó sertéshússal és hústermékekkel szemben él kereskedelmi korlátozás a távol-keleti szigetországban. A lehetőség, amellett, hogy komoly gazdasági előnyt jelent a magyar állattartók, előállítók számára, jelentős elismerés a magyar állategészségügyi szakemberek munkája és az ASP-járvány megfékezéséért tett intézkedéseik felé is.
Hazánk afrikai sertéspestistől mentes területeiről az állategészségügyi exportbizonyítvány jóváhagyását követően folytatódhat a kivitel, ezáltal biztosítva a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay
Címkék: sertéspestis, sertéshús, Japán, afrikai sertéspestis
Tovább csökkent a mezőgazdaságigép-forgalom

Elmarad a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva

DélKerTÉSZ: Így veszik fel a harcot a klímaváltozással a magyar ...

Baktériumos talajoltás lépésről lépésre: Mit érdemes tudni?

Nézzük, hogy miért/mivel vakcináznak itthon a száj- és ...

A csemezpusztai környezeti katasztrófa - további lépések ...

Pulsar® Plus-os gyomirtás mesterfogásai

Húsipari innovációk: új kutatás-fejlesztési projekt indul a ...

Optimális gombaölőszer-választás a kalászosnövények kora ...

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! – Kreatív kézműves ötletek ...