TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
A US EPA becslése szerint a glifozát a veszélyeztetett fajok 93%-ára káros, vagy el is pusztítja azokat

A US EPA becslése szerint a glifozát a veszélyeztetett fajok 93%-ára káros, vagy el is pusztítja azokat

Hírek - 2020.12.15

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) közétette egy biológiai kiértékelés vázlatát, amely szerint a glifozát káros vagy kipusztítja a 93%-át azoknak a növényeknek és állatoknak, amelyeket a veszélyeztetett fajokról szóló törvény felsorol.

A hosszú ideje várt biológiai értékelést az ügynökség növényvédő szerekkel foglalkozó hivatala tette közzé. Eszerint 1676 veszélyeztetett fajra káros a glifozát, amely a világ legszélesebb körben használt növényvédő hatóanyaga. A közzétett anyagban az is megtalálható, hogy 759 veszélyeztetett faj kritikus jelentőségű élőhelyét változtatja meg véglegesen, illetve az összes olyan faj 96%-áét, amely számára kritikus jelentőségű élőhelyet jelöltek ki.

A glifozát iszonyatos hatását nemzetünk legveszélyeztetettebb fajaira most már nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – jelentette ki a Center for Biological Diversity (Biológiai Sokféleség Központja) környezeti egészség igazgatója. – A glifozát használata annyira széles körben elterjedt, hogy még az EPA menthetetlenül iparbarát, növényvédő szerekre szakosodott hivatala is arra a következtetésre jutott, hogy alig létezik olyan veszélyeztetett faj, amely képes lenne megúszni annak mérgező hatását.”

Több száz millió kilogrammnyi glifozátot használnak fel minden évben az Egyesült Államokban, főleg a mezőgazdaságban, de gyepeken, kertekben, tájépítéshez, utak mellett, iskolaudvarokon, állami erdőkben, vadászterületeken, villanyvezetékek alatt és egyéb helyeken is.

Az EPA szerint közel 130 millió kilogrammnyi glifozátot használnak fel csak a mezőgazdaságban, és minden évben 298 millió hektárnyi termésre permetezik ki. A glifozát mennyiségének 84%-át szójában, kukoricában és gyapotültetvényeken juttatják ki. Ezek olyan kereskedelmi forgalomba kerülő termények, amelyeket genetikailag módosítottak annak érdekében, hogy elviseljék, hogy akkora mennyiségű glifozáttal permetezik őket, amennyi normális esetben megölne egy növényt. A glifozátot ezen túl széles körben használják zab, búza, gyümölcsök és zöldségek termesztéséhez.

„Ha meg akarjuk akadályozni, hogy olyan csodálatos teremtmények, mint a danaidalepkék, kipusztuljanak, rá kell vennünk az EPA-t, tegyen annak érdekében, hogy halálos mérgek kontroll nélküli felhasználását betiltsák”.
Forrás: Agrow

Címkék: glifozát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jegy a nyerő - fizess elő! - AgrárUnió Magazin akció!

Legyél előfizető és vidd haza ingyenes jegyed vagy MTZ-mintás pólódat!