A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Egyesült Királyság: a cukorrépa-ágazat a neonikotinoidos csávázás vészhelyzeti engedélyezését kéri

Hírek - 2020.12.15

A cukorrépa-termesztők, akiket súlyosan érintett a sárgaságvírus, még karácsony előtt megtudják, hogy használhatnak-e neonikotinoiddal kezelt vetőmagot, ami elősegítheti tavasszal a haszonnövények növekedését.

Egyesült Királyság: a cukorrépa-ágazat a neonikotinoidos csávázás vészhelyzeti engedélyezését kéri


Egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a gazdák jövőre esetleg nem akarnak majd a cukorrépát termeszteni. A cukorrépát ebben az évben letarolta a sárgaságvírus – a betegséget mindaddig kordában lehetett tartani neonikotinoidokkal, amíg a hatóanyagokat tavaly be nem tiltották.

Érzelmi döntés

Egy suffolki gazda azok között a termesztők között van, akik nem akarnak többé cukorrépával foglalkozni. Azt állította, érzelmi alapú döntést hozott, mivel a répát közel 100 éve termesztették a Diss közeli Worthamben található családi gazdaságban. Elmondta, hogy idén 200 fontot vesztett hektáronként. „A sárgaságvírus csökkenti a termés mennyiségét és a cukortartalmat – ami azt jelenti, hogy sokkal többféle rovarölő szert kell használnunk, mint eddig bármikor, aminek nagyon nem örülünk” – tette hozzá.

Az alacsony felvásárlási árak, a kedvezőtlen őszi időjárás és a nehéz gépek miatt tönkrement földek szintén hozzájárultak, hogy befejezte a termesztést, árulta el a gazdálkodó. De hozzátette: „Főleg a sárgaságvírus-fertőzés miatt hoztuk meg ezt a döntést.”

A helyzet katasztrofális

Az NFU (Nemzeti Gazdaszövetség) Cukor igazgatója elmondta, hogy más termesztők hasonló helyzetbe kerültek. Egyes területeken a termés mennyisége 50%-kal esett vissza. „Sokként érte, és katasztrofális hatással van a gazdák egy részére, hiszen ez nagymértékű csökkenés.”

A mezőgazdasági tanácsadással foglalkozó Wilson Wraight üzleti tanácsadója elmondta, hogy a termesztők már befejezték a jövő évi vetésváltás megtervezését. Fontos és nehéz döntés volt, hogy termesszenek-e cukorrépát vagy sem, tekintettel a sárgaságvírus elterjedtségére. „Azt kell figyelembe venned, hogy szerinted a maradék termés milyen hozamot ad – és még azt sem tudjuk, milyen erősek lesznek télen a fagyok, amelyek a bajt okozó kártevők egy részét elpusztítanák.”

Mozgástér

A neonikotinoidokat azért tiltották be Európában, mert felmerült a gyanú, hogy elpusztítják a méheket és más beporzókat. De a francia termesztők jövőre használhatnak neonikotinoidokkal csávázott vetőmagot. Hasonlóan döntöttek Belgiumban, Spanyolországban és Lengyelországban.

A British Sugar cukorrépa-feldolgozó cég központi mezőgazdasági részlegének vezetője szerint a brit kormánynak hasonlóan kellene döntenie. Fontos volt, hogy hagyjanak némi mozgásteret, amikor annak idején a növényvédő szerek felhasználhatóságáról döntöttek, hangsúlyozta. A British Sugar három év alatt 12 millió fontot költött arra, hogy részben kompenzálja a termelőket, akiknek a cukorrépatermése a sárgaságvírus miatt csökkent. De a rendszer csak a veszteség 45%-át fedezi, mivel 35%-nál húzták meg a kompenzáció felső határát.
Forrás: Agrow, Fotó: pixabay


Címkék: vetőmag, csávázás, cukorrépa, neonikotinoid, sárgaságvírus, cukorrépa-ágazat

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...