TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Egyesült Királyság: a cukorrépa-ágazat a neonikotinoidos csávázás vészhelyzeti engedélyezését kéri

Egyesült Királyság: a cukorrépa-ágazat a neonikotinoidos csávázás vészhelyzeti engedélyezését kéri

Hírek - 2020.12.15

A cukorrépa-termesztők, akiket súlyosan érintett a sárgaságvírus, még karácsony előtt megtudják, hogy használhatnak-e neonikotinoiddal kezelt vetőmagot, ami elősegítheti tavasszal a haszonnövények növekedését.

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a gazdák jövőre esetleg nem akarnak majd a cukorrépát termeszteni. A cukorrépát ebben az évben letarolta a sárgaságvírus – a betegséget mindaddig kordában lehetett tartani neonikotinoidokkal, amíg a hatóanyagokat tavaly be nem tiltották.

Érzelmi döntés

Egy suffolki gazda azok között a termesztők között van, akik nem akarnak többé cukorrépával foglalkozni. Azt állította, érzelmi alapú döntést hozott, mivel a répát közel 100 éve termesztették a Diss közeli Worthamben található családi gazdaságban. Elmondta, hogy idén 200 fontot vesztett hektáronként. „A sárgaságvírus csökkenti a termés mennyiségét és a cukortartalmat – ami azt jelenti, hogy sokkal többféle rovarölő szert kell használnunk, mint eddig bármikor, aminek nagyon nem örülünk” – tette hozzá.

Az alacsony felvásárlási árak, a kedvezőtlen őszi időjárás és a nehéz gépek miatt tönkrement földek szintén hozzájárultak, hogy befejezte a termesztést, árulta el a gazdálkodó. De hozzátette: „Főleg a sárgaságvírus-fertőzés miatt hoztuk meg ezt a döntést.”

A helyzet katasztrofális

Az NFU (Nemzeti Gazdaszövetség) Cukor igazgatója elmondta, hogy más termesztők hasonló helyzetbe kerültek. Egyes területeken a termés mennyisége 50%-kal esett vissza. „Sokként érte, és katasztrofális hatással van a gazdák egy részére, hiszen ez nagymértékű csökkenés.”

A mezőgazdasági tanácsadással foglalkozó Wilson Wraight üzleti tanácsadója elmondta, hogy a termesztők már befejezték a jövő évi vetésváltás megtervezését. Fontos és nehéz döntés volt, hogy termesszenek-e cukorrépát vagy sem, tekintettel a sárgaságvírus elterjedtségére. „Azt kell figyelembe venned, hogy szerinted a maradék termés milyen hozamot ad – és még azt sem tudjuk, milyen erősek lesznek télen a fagyok, amelyek a bajt okozó kártevők egy részét elpusztítanák.”

Mozgástér

A neonikotinoidokat azért tiltották be Európában, mert felmerült a gyanú, hogy elpusztítják a méheket és más beporzókat. De a francia termesztők jövőre használhatnak neonikotinoidokkal csávázott vetőmagot. Hasonlóan döntöttek Belgiumban, Spanyolországban és Lengyelországban.

A British Sugar cukorrépa-feldolgozó cég központi mezőgazdasági részlegének vezetője szerint a brit kormánynak hasonlóan kellene döntenie. Fontos volt, hogy hagyjanak némi mozgásteret, amikor annak idején a növényvédő szerek felhasználhatóságáról döntöttek, hangsúlyozta. A British Sugar három év alatt 12 millió fontot költött arra, hogy részben kompenzálja a termelőket, akiknek a cukorrépatermése a sárgaságvírus miatt csökkent. De a rendszer csak a veszteség 45%-át fedezi, mivel 35%-nál húzták meg a kompenzáció felső határát.
Forrás: Agrow, Fotó: pixabay

Címkék: vetőmag, csávázás, cukorrépa, neonikotinoid, sárgaságvírus, cukorrépa-ágazat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...