TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A mi kutyánk kölyke – Jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése

A mi kutyánk kölyke – Jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése

Hírek - 2020.12.15

A magyar kutyafajták külsejükkel és képességeikkel olyan kivételes tulajdonságokat egyesítenek, ami sehol máshol a világon nem található meg. Emlékeztetnek történelmünkre, vadász- és pásztorhagyományainkra.

A kilenc magyar kutyafajta, a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, valamint a pumi fajtatiszta, törzskönyvezett állománya az elmúlt évtizedekben visszaszorult. Pedig az ellenőrzött származás, az adott fajta tenyésztési programja szerint végzett lelkiismeretes tenyésztői munka közös érdek. A tenyésztés jelentős befektetéseket igényel, amelyek megtérülését bizonytalanná teheti az ellenőrizetlen körülmények között született, igazolt származással nem rendelkező egyedek jelenléte.

A január 1-jével hatályba lépő jogszabály-módosítás lehetővé teszi a tenyésztés költségeinek csökkentését azáltal, hogy az állatok származási igazolásának árát az állam megtéríti, a tenyésztőknek nem kell a törzskönyvekért fizetniük. Az ebtenyésztők a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket már 2021. január 1-jétől leadhatják annál a tenyésztőszervezetnél, amelynek tagjai. A támogatás mértéke kiadott származási igazolásonként 7000 forint, tehát éppen egy törzskönyv ára.

A kilenc magyar kutyafajta esetében évente átlagosan kétezer állat kap származási igazolást. Ez a szaporulati arány azonban csak a jelenlegi állomány szinten tartását szolgálja. Az Agrárminisztérium reményei szerint a tenyésztési költségek csökkenésével sikerül javítani a tenyésztési kedvet és növelni a törzskönyvezett magyar kutyafajták állományát.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: kutya, törzskönyv
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...