TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Syngenta: megújult stratégia a fenntartható mezőgazdaság érdekében

Syngenta: megújult stratégia a fenntartható mezőgazdaság érdekében

Hírek - 2020.12.11

Két agrárszakember, több évtizednyi tapasztalat, egy cél. Összesen mintegy 50 éve erősíti a Syngenta csapatát Kalmár Ferenc és Tóth Bertalan. Magyarországon új szervezeti struktúrában kezdte meg a 2020-as szezont a Syngenta, amely nemcsak folyamatos fejlődéséről és fenntartható mezőgazdasági megoldásairól ismert, hanem arról is, hogy hosszú évtizedekre előre gondolkodik. Mi áll a döntés háttérében? Hogyan látja a jövőt a Syngenta? Erről kérdeztük a két szakembert.

A Syngenta neve hosszú ideje egyet jelent az innovációval és a hatékony megoldásokkal, legyen szó vetőmagról vagy növényvédő szerekről. Önöknek több évtizedes agrárpiaci tapasztalatuk van, milyennek látják a jövő Magyarországát?

Tóth Bertalan, növényvédő szer üzletág értékesítési vezető: Az ágazatra jelentős kihívások várnak, ez közismert. A szélsőségessé váló időjárási viszonyok, a hatóanyagkivonások, a kórokozók és kártevők nyomása mind-mind olyan probléma, amelyet számításba kell vennünk a jövő tervezésekor. A világ vezető agrárvállalataként a Syngentának vannak válaszai ezekre a problémákra. Ide soroljuk a

környezeti stressznek ellenálló hibrideket, az innovatív növényvédelmi megoldásokat, a digitális megoldásokat, a kutatásfejlesztést és nyilvánvalóan az ezt megalkotó és közvetítő, mély tudással bíró szakembergárdát is. A Syngenta Magyarországon évtizedek óta komoly súlyú, nagy piaci részesedéssel rendelkező cég, amely folyamatosan fejleszti kapcsolatrendszerét is. A kihívások és természetesen a bővülő portfóliónk mind-mind azt segítik elő, hogy a partnereinknek még szélesebb körű szakmai segítséget nyújtsunk. Ezért a vetőmag és a növényvédő szer ettől az évtől külön szakmai csapat támogatásával jut el a mezőgazdasági termelőkhöz.

Kalmár Ferenc, vetőmag értékesítési vezető: Az agrárium mindennapjait egyre inkább átszövi a verseny, amely az ágazati szereplőket – legyen szó termelőről, forgalmazóról vagy gyártóról – egyre jobb teljesítményre ösztönzi. A Syngentánál is a még jobbra való törekvés volt az, ami a változásokat elindította, és amelynek eredményeképp a nagy termelői szegmensben külön növényvédő szeres és vetőmagos területi csapatok álltak fel. A cél a nagyobb fókusz és a még jobb szakmai szerviz, olyan szervezet és tudás felépítése, amellyel az adott területen a legmélyebb és legspeciálisabb kérdésekre is választ tudunk adni. Kollégáink folyamatos fejlesztésével a legmagasabb színvonalú vetőmagos tudást építjük. Erre alapozva a magyar termelők első számú vetőmagos partnerei akarunk lenni, amely számunkra azt jelenti, hogy a partnereink a mi kollégáinkat hívják fel először, ha szakmai kérdésük, megoldandó problémájuk van. A növényvédős kollégákkal szoros együttműködésben dolgozunk, hiszen az ajánlatunk továbbra sem egy, vagy jó esetben több zsák vetőmagról szól, hanem olyan komplex agronómiai megoldásokról, melyekben a növényvédelem éppúgy meghatározó, mint a fajtaválasztás. 

Tóth Bertalan és Kalmár Ferenc   

Viszonylag rövid idő alatt Magyarország piacvezető növényvédő szer gyártójává váltak és meghatározóak a vetőmag szegmensben is. Mi a sikerük titka Önök szerint?

Kalmár Ferenc: Ahhoz, hogy egy gyártó sikeres legyen Magyarországon véleményem szerint alapvetően kettő dolog szükséges: a legjobb termékek a legjobb ajánlatba csomagolva jelenjenek meg a piacon, valamint olyan kapcsolati rendszert építsen ki termelői szinten, melyekre alapozva ezek értékesíthetőek. A piac egyre inkább abba az irányba tart, hogy csakis a termelői igényeket a legmagasabb szinten kielégítő termékekkel és szolgáltatásokkal lehet markáns piacrészt elérni. A vetőmag esetében ez talán még kifejezettebb, hiszen mára már szinte évente jelennek meg a jobbnál-jobb hibridek, nem kis feladat elé állítva a termelőt, amikor választania kell közülük. A Syngenta a fokozódó piaci elvárásoknak megfelelve jelentős beruházást hajtott végre, amikor 2020-ban új nemesítő állomást adott át Mezőtúron, ahol a cél a szárazságot és hőstresszt magasabb szinten elviselő kukorica hibridek nemesítése. A magyar területi csapat kiváltságos helyzetben van, mert a nemesítésben dolgozó kollégákkal meglévő napi kapcsolatnak köszönhetően nagyon direkt módon tudjuk közvetíteni feléjük, hogy a termelőknek milyen kukoricákra van szükségük. Ennek a munkának az első gyümölcseit, mint például az SY Minerva kukorica hibridet a legnagyobb örömünkre már a magyar piacon is bevezettük.

Tóth Bertalan: A kutatásfejlesztés kezdetektől fogva stratégiai célkitűzésünk. Termékpalettánk folyamatosan bővül, az új készítményeket bevezetésük előtt átfogó tesztelésnek vetjük alá, hogy mire a termelőkhöz kerül, minden szempontból ismerjük a hatásmechanizmusukat. Fejlesztőink változatos termesztési adottságok között tesztelik az új növényvédelmi megoldásokat. Itt 8-10 éves távlatokban kell előre gondolkodni. A mezőgazdaság is érzi az éghajlatváltozást, a megjelenő kórokozók és kártevők nyomását, ez komoly kihívást jelent mindenki számára. Referenciagazdaságainkban folyamatosan vizsgáljuk az új technológiákat, amelyek a magyar gazdáknak is megfelelő alternatívát jelentenek. Ezekkel párhuzamosan kísérleteket folytatunk változó tőszámú, precíziós vetési, valamint sávos permetezési technológiákkal kapcsolatosan is. Ennek is köszönhető, hogy a folyamatos megújulása és alkalmazkodó képessége okán a Syngenta hazánkban piacvezető a növényvédő szerek területén.

Amire ebben a sajnálatos Covid-időszakban különösen büszke vagyok: a meglévő, hosszú időre visszanyúló ismeretség okán sok syngentás munkatársam ismeri partnerei tábláit: a tavaszi időszakban is a tábla széléről tudtuk hívni a tulajdonost, hogy mi a teendő, milyen közbeavatkozást igényel a tábla. Sok termelő kolléga mondta erre: „ez az igazi partnerkapcsolat!”

A fenntartható gazdálkodás szempontjait figyelembe véve milyen irányt vesz a növényvédelem területe?

Tóth Bertalan: A Syngenta kétmilliárd dollárt fektet fenntartható mezőgazdasági innovációkba. Ez technológiai újdonságok mellett azt is jelenti, hogy például 50%-kal csökkenti saját karbon-intenzitását. Számunkra stratégiai kérdés a fenntarthatóság. A Syngenta európai Interra® Farm Hálózatának magyar állomásán, Dióskálon valós gazdálkodási körülmények között vizsgáljuk a környezetért vállalt felelősség mellett megvalósítható termesztéstechnológiákat. Ez mindenki számára nyitott, az itt szerzett tapasztalatokat a termelők saját maguk is felhasználhatják. Folyamatosan igyekszünk felhívni a gazdálkodók figyelmét a felelős növényvédő szer használatra is. Véget ért a tesztidőszakunk a speciális ülepítő berendezéssel, az úgynevezett RemDry rendszerrel kapcsolatosan. A berendezésben napfény és a szélenergia felhasználásával a víz elpárolog, a növényvédőszer-maradék pedig leülepszik a berendezés tartályában, így ez eltávolítható, majd veszélyes hulladékként megsemmisíthető.

Termékoldalról nézve pedig innovatív fejlesztésünk eredményei már hazánkban is itt vannak. Nagyon sikeres kalászos területen az Elatus Era gombaölő szerünk, amely a főbb kórokozókat és a növénybetegségeket is kiválóan kontrollálja, ezen kívül növeli a zászlóslevél méretét, amely a termésképzés egyik legmeghatározóbb eleme. Az Elatus Era az elmúlt két évben már bizonyította kivételes termésnövelő hatását. Abszolút innovatív és hiánypótló újdonságunk lesz jövőre a Force Evo, amely a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett mikro starter műtrágyát is tartalmaz. A rendkívül egyszerűen kijuttatható szer egy szemcsében tartalmazza a rovarölő teflutrin hatóanyagot valamint a nitrogén, foszfor és cink tápanyagokat. Kukorica és kalászos csávázás területén fontos termékünk a Vibrance, amely csírakorban hatékonyan védi a növényt a fő gombakórokozók ellen. Ezen kívül új, több mint ígéretes napraforgó technológiával jelentkezünk rövidesen, ezt munkatársaim már magyar gazdálkodási viszonyok között tesztelik egy ideje. Ezen kívül lehetőséget látunk a biológiai növényvédelemben is.

Mit hoz a jövő vetőmagok tekintetében?

Kalmár Ferenc: Sok-sok munkát és folyamatos fejlesztést, hiszen aki ezen a piacon, akár termékben, akár szakmai szervizben elkényelmesedik, lemarad. Az idei, sok tekintetben extrém napraforgó termesztési év is jól példázza, hogy még azok a technológiai megoldások sem jelentenek garanciát az elvárt eredmények maradéktalan teljesülésére, amelyeknek köszönhetően Magyarország napraforgó termésátlag tekintetében világelső lett. Folyamatos megújulásra van szükség, mert ami működik az egyik évben, azt lehet, át kell gondolni a következőben. Azért dolgozunk, hogy ebben a gondolkodásban mi legyünk a magyar termelők meghatározó partnerei, mi jussunk legelőször az eszükbe, ha szakmai támogatásra van szükségük. Csak akkor vagyunk elégedettek, ha a hibridjeinkkel az adott termőhelyi és technológia adottságok mellett lehetséges legmagasabb termést érik el a termelőink.

Napraforgóban a közeljövő nagy szenzációját az AIR hibridek piaci bevezetése jelenti. Részletekbe egyelőre nem szeretnék belemenni, annyit azonban elárulhatok, hogy ezen új technológia terveink szerint alapjaiban fogja meghatározni a napraforgó termesztést az elkövetkező években, Syngenta genetikai alapokon, a legjobb hibridjeinkre építve. Emellett több új hibriddel jövünk mind a HO, mind a LINO szegmensben, minden gyomirtási változatban, tovább erősítve azt a portfoliót, mellyel cégünk 60 százalék feletti piacrésszel piacvezető.

Kukoricában nagy a verseny, magasan van a léc teljesítményben. Ennek megfelelően a mi hibridjeink is egyre jobbak, már a későbbi éréscsoportokban is. Hadd említsek három új bevezetést a legjobbak közül: SY Infinite, SY Minerva és SY Carioca.

Talán kevesen tudják, hogy a Syngenta a világ egyik vezető kalászos nemesítője. Ezt az is bizonyítja, hogy búzafajtáink a Falado vezetésével rohamosan terjednek a magyar termelők körében. Kicsit magunknak nehezítjük meg a pályát velük, hiszen készülünk a hibridbúzák bevezetésére is, és azt már a hibrid árpáink példáján megtanultuk, hogy csakis azok a hibridek jöhetnek szóba, amelyek jobb körülmények között is felveszik a versenyt a legjobb fajtákkal. Szóval a jövő a Syngentával ígéretes!

 

syngentalogo

Címkék: Syngenta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A KITE Zrt. megoldásai az állattenyésztés területének ...

Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. ...