TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ezekre figyeljen, hogy a hideg ne okozzon komoly anyagi károkat

Ezekre figyeljen, hogy a hideg ne okozzon komoly anyagi károkat

Hírek - 2020.12.03

Kertészeti szakértők beszélgettek a KertÉRTŐK legfrissebb podcast adásában arról, hogyan érdemes tárolni az akkumulátoros és benzines gépeket a maximális élettartamuk elérése érdekében, de kitértek arra is, hogy milyen környezetbarát anyagok alkalmasak a fagy idején a járdák és az utak szórására.

Eljött a téli karbantartás ideje

December elején drasztikusan lecsökken azon házkörüli munkák száma, amelyekhez kerti gépekre van szükség. Éppen ezért eljött az ideje annak, hogy elvégezzük az eszközök karbantartási feladatait. Az általános tisztítás mellett fordítsunk különösen nagy figyelmet arra, hogy a benzinmotoros gépeknél az üzemanyagokat minden esetben távolítsuk el, és egy kannában szállítsuk el olyan helyre, ahol befogadják, illetve gondoskodnak a további tárolásáról. Ezt ugyanis tavasszal már semmiképpen sem szabad újra felhasználnunk.

„Az üzemanyag etanolt tartalmaz, aminek van egy nagyon rossz tulajdonsága: a levegőből a vizet megköti. A kerti gép tankjában is van valamennyi levegő, ennek a nedvességtartalmát beszippantja, melynek eredményeként a benzin szétesik könnyű és nehéz részekre” – mutat rá a vállalat legfrissebb podcast adásában Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketing menedzsere. Hozzáteszi: sajnos egy egyszerű rázást követően már nem áll helyre az optimális halmazállapot, az üzemanyag paramétere teljesen megváltozik, ami káros hatással jár az eszközökre, tönkre teszi a karburátort és más alkatrészeket is.

stihltk2

Beh Mariann kertápolási szakértő a kisebb kerti eszközök, kiegészítők karbantartásáról sem feledkezik el. A metszőollók késeit alkohollal fertőtleníti, illetve az olajozást is ekkor végzi el. „A kerti kesztyűket is kimosom, hiszen nem csak az a fontos, hogy az eszközeink jó állapotban legyenek, hanem az is, hogy védőfelszereléseink is munkára készek legyenek” – húzza alá.

Gyakorlati tanácsok és hasznos emlékeztetők

A STIHL szakértői szerint az akkumulátoros eszközök esetében nagy gondot kell fordítani a megfelelő tárolási körülmények biztosítására. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20-40% között van, a kivehető akkumulátoros gépeknél pedig elegendő, ha csak az akksit távolítjuk el, 5-10 fok körüli helyiség már megfelelő az akkumulátor számára. Azt javasolják, hogy az elektromos gépeket is tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre.

„A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel. A szellőzőnyílások takarításához használjunk kis kefét” – tette hozzá Bodor László, aki kiemelte azt is, hogy novembertől márciusig a szervizeknek több ideje van a bevitt gépek karbantartására. Ilyenkor érdemes a fűnyírógépeket elvinni olajcserére, késélezésre, így tavasszal megfelelő géppel vethetjük bele magunkat a kerti feladatokba.

stihltk3

STIHL legfrissebb podcast adásából további információkat is meg lehet tudni arról, hogy milyen feladatokat érdemes elvégezni az akkumulátoros gépeinkkel, mindemellett McMenemy Márk műsorvezető felhívja a figyelmet azokra a munkákra is, amelyeket rendre elfelejt a hobbikertész. Ilyen a kerti csap elzárása, a slag feltekerése is, de hasznos alternatívák hangzanak el a hómentesítés során használt só környezetbarát megoldásokkal történő kiváltására is.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a stihlnemzedekek.hu

weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!


;list=PL9mxapIUBA4yWGgad2ckKkTg0NAJvoEL_&index=13&utm_source=sajtoanyag&utm_medium=cikk&utm_campaign=november">

;list=PL9mxapIUBA4yWGgad2ckKkTg0NAJvoEL_&index=13&utm_source=sajtoanyag&utm_medium=cikk&utm_campaign=november
Forrás: Stihl

Címkék: Stihl, téli karbantartás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért kell a kén? – Legyél profi a búza nitrogén- és ...

Tavasszal az őszi vetésű gabona állományok fejlődése korán megindult. Sokszor gondot jelent a dózis meghatározása ...