TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Kínában megállt a vírus terjedése

Kínában megállt a vírus terjedése

Hírek - 2020.11.20

A szigorú lezárásoknak és egyéb korlátozásoknak köszönhetően Kína valóban túlesett a koronavírus-járványon, a gazdaság bámulatra méltó gyorsasággal talpra állt. Kísérleti jelleggel ugyan, de a lakosság is hozzájuthat az engedélyezés előtt álló Covid-19 oltóanyaghoz, a hadseregen is tesztelik az oltóanyagot, miközben a külföldieknek nagyon szigorú, dupla karantént írnak elő.

Az első negyedévben ugyan még 6,8 százalékkal zsugorodott a kibocsátás a távol-keleti országban, a második három hónapban azonban már 3,2 százalékkal bővült a gazdaság. Ezt fejelte meg a harmadik negyedév 4,9 százalékos adata. Igaz, ez még nem éri el a tavalyi, illetve a korábbi évek 5-6 százalék közötti növekedési ütemét, de már nagyon közel van ahhoz.

Az egész évet tekintve ugyan még csak valahol 1-2 százalék között lehet a növekedés tempója, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint azonban a G20 országok közül egyedül Kínában lehet növekedéssel számolni, amely 1,9 százalékos lehet. Jövőre azonban az IMF várakozása szerint akár 8,2 százalékkal is bővülhet a kínai gazdaság. Az idei évet tekintve Világbank (World Bank) a Valutaalapnál kicsit derűlátóbb, és két százalékos bővüléssel számol.

Az egyedülálló növekedés hátterében főként a járvány jó kezelése, a magas belső fogyasztás és az exportszerkezet gyors módosítása is áll.

Megállították a vírus terjedését

Ennek egyik fő oka, hogy a koronavírust valóban sikerült visszaszorítani: jelenleg 92 ezer körül alakul az eddigi összes fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 4740 fő a John Hopkins Egyetem adatai szerint, és a napi új fertőzések száma is kifejezetten alacsonynak - 30-40 új eset - mondható.

A vírus jó kezelése a fegyelmezettségnek és az időben meghozott gyors intézkedéseknek köszönhető - mondta lapunknak Eszterhai Viktor Kína-szakértő, aki a kétlépcsős karantén-rendszer jelentőségét emelte ki.

Aki külföldről érkezik Kínába, kéthetes karanténkötelezettség alá esik, és ha egyik városból egy másikba utazik, akkor az új helyen még egy karantént le kell töltenie, hogy biztosított legyen, ne lehessen behurcolni a vírust.

Az oltással kapcsolatban a szakértő hangsúlyozta, hogy a vakcina a tömeges tesztelés fázisában van, bár azzal kapcsolatban eltérő információk vannak, hogy az oltóanyagok megfelel-e a WHO gyártási minőségi normáinak és szabványainak.

Eszterhai Viktor arra is kitért, hogy Kína abból a szempontból is szerencsés helyzetben van, hogy a kelet-ázsiai régió országaiban sokkal kevésbé pusztít a vírus, így kisebb a behurcolás kockázata. A nagyon fertőzött amerikai és európai országokból érkezők esetében pedig nagyon szigorúan veszik a karantén előírások betartatását, illetve az új fertőzöttek esetén a kontaktkutatást - tette hozzá.

Oltják a lakosságot is

Miközben a gazdaság lassan teljesen talpra áll, a vakcina kísérletek is az utolsó, harmadik fázishoz közelednek. Ennek során nagyobb számú tesztalanyon vizsgálják a készítmény biztonságos alkalmazhatóságát, hatásosságát és az esetleges mellékhatásokat. Elvileg akkor kaphatnának engedélyezést a fejlesztők a civil forgalmazásra, ha sikeres harmadik fázisú tesztelésről számolnak be. Kína azonban – noha az utolsó szakasz jelenleg zajlik – már engedélyezte sürgősségi felhasználásukat a magas kockázatú csoportokba tartozók esetében. Így a China National Biotec Group (CNBG) két szerét és a Sinovac CoronaVac nevű készítményét is jóváhagyták civil alkalmazásra.

A kínai hatóságok álláspontja szerint olyan mértékben sikerült visszaszorítani a járványt, hogy nincs szükség a teljes lakosság átoltására, hiszen leginkább már csak külföldről hozzák vissza a betegséget.

Ezért elsősorban a veszélyeztetetteket oltják be, így például az egészségügyi dolgozókat és a rendfenntartó erőket. De október közepén már a lakosság is hozzájuthatott az oltóanyaghoz, miután azonban még nem végleges annak engedélye, nyilatkozni kellett arról, hogy tisztában vannak az oltás esetleges mellékhatásaival.

A lakosság körében is elsősorban a munkájuk miatt veszélyeztetettek (elsősorban az egészségügyben dolgozók) kaptak az oltásból. Pontos adatot ugyan nem tudni, de az biztos, hogy mostanáig már több százezer embernek adták be a vakcinát.

Óriási állami mentőcsomagok

A gyors gazdasági talpraállás azonban nem csupán az egészségügyi intézkedéseken és a gazdasági szereplők hozzáállásán múlott, ahhoz a kínai állam is hozzátette a magáét. Az év első három negyedében jelentős adó- és járulékcsökkentéssel segítették a vállalatok életben maradását, illetve a gazdaság talpraállását. A kínai adóhatóság adatai szerint január és szeptember között hozzávetőlegesen kétezer milliárd jüannyi, azaz több mint 310 milliárd dollárnyi adót és járulékot engedtek el a vállalkozások számára, amiből csaknem 1400 milliárd jüant, vagyis 213 milliárd dollárt tettek ki a járványhelyzet miatt adott kedvezmények.

Egyebek mellett olyan intézkedésekre kell gondolni, mint hogy a járvány ideje alatt felhalmozódott adó és járuléktartozások befizetésére haladékot kaptak a bajban lévő vállalkozások. A társasági adót például csak a jövő évi első adófizetési időpontban kell befizetni, az elmaradt társadalombiztosítás befizetéseket pedig elég ha fél év késéssel egyenlítik ki. A kis- és közepes vállalkozások pedig teljes mentességet is kérelmezhetnek. A legjobban sújtott turisztikai és vendéglátó vállalkozások a hagyományos öt év helyett nyolc év alatt számolhatják el működési veszteségeiket.

Az intézkedések hatásosságát, illetve a gazdaság talpraállását jól mutatja, hogy az első három negyedévben 7,5 százalékkal emelkedett az adófizetők száma az előző év hasonló időszakához képest.

A dinamikát érzékelteti, hogy ugyanez a szám a harmadik negyedévben 26 százalék volt.

Az export maradt a gyenge láncszem

Miután a külpiacok gyengélkedtek, a hatóságok nagy mennyiségű adat feldolgozására alkalmas digitális technológiával segítették az értékesítési gondokkal küszködő exportvállalkozások belföldi piacra való átállását. A legfrissebb adatok szerint ennek eredményeként az év első kilenc hónapjában 7,7 százalékkal több árut értékesítettek az exportcégek belföldön, mint egy évvel korábban.

Először májusban beszélt arról Hszi Csin-ping kínai elnök arról, hogy a gazdaság fellendítésének érdekében nagyobb szerepet kell szánni a belpiacoknak. A Kínai Kommunista Párt október végén tartott éves plenáris ülésén pedig már arról döntöttek, hogy innovatív fejlesztésekkel és technológiai önellátással kell fejleszteni a belföldi piacot a jövőben, hogy az ellensúlyozza a külpiaci igények visszaesését.
Forrás: Növekedés.hu

Címkék: Kína, járvány, koronavírus, covid 19
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Corte SE

A gyomnövények jelentős mértékben csökkenthetik a termés mennyiségét és minőségét, ezért elengedhetetlen az ...