TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A nyomkövető éberen figyel, amikor a gazda nem

A nyomkövető éberen figyel, amikor a gazda nem

Hírek - 2020.10.12

A gazdaságokban is előforduló lopások ellen véd egy frissen kifejlesztett nyomkövető. Az elemekkel működő eszköz szinte észrevehetetlen, vízálló, és egy megadott területhatár átlépése esetén képes az automatikus riasztásra.

A gyufásdoboz méretű, diszkrét, ugyanakkor strapabíró nyomkövetőt az angol Meta Trak cég dobta piacra. A beszereléséhez nincs szükség vezetékelésre, elég csak a követendő objektumon elhelyezni. Hasznos megoldás, hogy a Pulsar névre keresztelt eszköz programozható, így képes alvó módban maradni, amíg nincs szükség a működésére. Egy traktor vagy munkagép esetén például elég úgy beállítani, hogy éjszaka legyen éber, amikor a gazda nem dolgozik. Mindez természetesen jelentősen meghosszabbítja a beszerelt elemek élettartamát.

Az „ébren lévő” nyomkövető jeleket küld a pozíciójáról a tulajdonos okostelefonjára, így minden pillanatban azonosítható a helyzete. Ehhez mindössze egy mobiltelefonos applikáció letöltésére van szükség. A Meta Trak szerint a két darab cserélhető elem élettartama akár a három évet is elérheti. A Pulsar riasztást küld, ha az általa figyelt gép valamilyen okból túlhalad egy előre meghatározott területhatáron, vagyis feltételezhető, hogy lopás történt. Ilyenkor 60 másodpercenként helyzetjelzést küld magáról, így a rendőrség könnyen a nyomára bukkanhat. A nyomkövető Angliában 299 fontos (vagyis 117 ezer forintos) áron kapható.


 

Címkék: traktor, munkagép, mezőgép, nyomkövető, lopás 
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...