TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Merész újításokkal jelentkezett a Krone Show

Merész újításokkal jelentkezett a Krone Show

Hírek - 2020.09.29

Áprilisban még elmaradt, de szeptember második felében már megtartotta a zöldsor-gépeket középpontba állító 6. Krone Show-t a Valkon Kft. A ceglédi rendezvény formabontó, merészen újító, lüktető és színes műsorával lenyűgözte a közönséget, de bőven maradt idő szakmázásra, az újdonságok bemutatására is.

Hirdetés

Kecskeméti Sándor ügyvezető igazgatóval a bőséges és állandóan megújuló termékkínálatról beszélgettünk.

– A megszokott szántóföldi bemutató helyett ezúttal egy Cegléd melletti hangárban, széksorokban ülő közönség előtt, látványos műsorelemekkel zajlott le a Krone Show. Miért volt szükség erre a gyökeres változtatásra?

– Már 2017-ben kerestük annak a módját, hogyan tudnánk megújítani a bemutatót. Elmentünk Hollandiába tapasztalatokat gyűjteni, tavaly Szlovákiában is jártunk, és ennek a fáradozásnak lett az eredménye az idei show. A magyar gazdák szerencsére ismerik már a Krone márkát, a gépeket, ezért inkább arra helyeztük a hangsúlyt, hogy családi, baráti körben felhőtlen kikapcsolódást nyújtsunk nekik. Számunkra a partnerkapcsolat ilyesfajta ápolása mindig is fontos volt.

– Nem maradtak el a német márkától megszokott újdonságok sem. Mi határozza meg napjainkban a Krone fejlesztési irányát?

– Ezt a dolgot érdemes kettéválasztani, hiszen egyrészt a termékkínálatból még hiányzó gépeket igyekeznek pótolni, vannak olyan piaci rések, amelyekkel az elmúlt években a gyártó nem foglalkozott. Mi már a 2008-as beszámolónkban említettük, hogy érdemes volna önálló körbála-csomagolót piacra dobni, ami idén meg is valósult. Újdonság a Kronétól a VariPack hevederes körbálázó is, amelyből egy darabot kaptunk a gyártól, és ezzel hazai tapasztalatot szereztünk, ez a gép jelent meg a mai showban. A másik fontos fejlesztési irány pedig a meglévő gépek, technikák ráncfelvarrása, megújítása az összegyűjtött gyakorlati tapasztalatok alapján. A tavaly 25 éves BiGPack szögletes nagybálázót például erre a szezonra újraszabták, az elmúlt negyedszázad során megmutatkozó apró tökéletlenségeit kijavítva, a régi jó tulajdonságait megtartva sikerült még tartósabbá tenni. A frissítést ugyanígy elvégezték egyébként a rendfelszedő pótkocsiknál, vagy a Vendro rendterítőknél, amelyeknél – Highland változatként – immár hegyi kivitel is létezik. Mivel azonban ezek a termékek a mi piacunkon kisebb számban jelennek meg, így ezek a magyar gazdákat kevésbé érintik.

– A már említett EasyWrap bálacsomagoló viszont nagy érdeklődésre számíthat.

– Régóta vártuk ezt a terméket, bár a Krone természetesen korábban is készített hasonló gépet, de most a Combi Pack integrált bálázó-csomagoló mellett, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva végre önálló körbála-csomagoló is szerepel a kínálatban. Az EasyWrap nagyon erős, robusztus, profi gép, és nem mellesleg a jelenlegi leggyorsabb egykaros csomagoló a világon, amely 36 fordulat/perc teljesítményre képes. Megfelelő anyagvastagságú részegységekből készül, minőségi hegesztéssel, szép festéssel, érdemes megnézni és kipróbálni. Úgy látjuk, idehaza óriási az igény az önálló csomagolókra, évente több száz darabot értékesítenek belőlük, ezért mi is élénk keresletre számítunk.

– A közelmúltban került piacra a VariPack körbálázó, amely immár nem keresztrudas, hanem hevederes megoldású. Ennek mi a jelentősége?

– Nem jobb vagy rosszabb az egyik a másiknál, csupán más. A keresztrudas kialakítású gépekkel alacsony teljesítmény-igénnyel, akár már 80 lóerővel szinte bármit be lehet bálázni, még a nagy cukortartalmú lucernát is, ami tapad, ragad, nedves. A hevederes technológiához több lóerő szükséges, de akinek van otthon legalább 130–150 LE-s traktora, és száraz takarmányt akar bálázni, annak ideális, hiszen nagy teljesítményű, és tömörebb végeredményt produkál. Mindkét megoldásnak megvan tehát a maga piaci szerepe.

– Forgalmazóként nem jelent Önöknek gondot, hogy az új termékek általában némi késéssel érkeznek meg a magyar gazdákhoz? A felsoroltakból is csupán néhány darab dolgozik még a hazai földeken.

– Ez nem feltétlenül jelent hátrányt. A Krone például Ausztráliában is folyamatos teszteli a gépeit, vagyis az európai piacon nyáron megjelent modelleket télire elküldik a déli féltekére, ahonnan módosítva, tökéletesítve kerülnek vissza a következő itteni szezonra. A hazai gazdák így kiforrottabb, a gyakorlatban tesztelt termékekhez juthatnak hozzá. Hasonló a helyzet egyébként – hogy kitekintsek egy másik márkánkra – a Valtra új G szériás traktorainál is, amelyekre már leadtuk a rendelést a finn gyártónak, de egyelőre még nem kaptunk belőlük. Ezek a 105–135 lóerős, négyhengeres gépek Európában fontos szegmenst képviselnek, és a magyar piac is szereti őket. Nem véletlenül, hiszen univerzálisan használható „mindenes traktorok”, amelyekkel nagy biztonsággal vetnek, elhúzzák a vegyszerezőt, a sorközművelő kultivátort, több fronton bevethetők. A Valtra a népszerű A és N sorozatok közé pozícionálta ezt a szériát, s a gazdák kisebb testű, de komfortos, tágas fülkével szerelt, ISOBUS-os traktorokhoz juthatnak általa.


;feature=youtu.be">

;feature=youtu.be

b

j

Címkék: körbálázó, Krone, bálacsomagoló, Krone Show, EasyWrap, VariPack, Combi Pack
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

BuXa csomag – Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek ...