TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Mitől lesznek betegebbek a nők, és mitől a férfiak?

Mitől lesznek betegebbek a nők, és mitől a férfiak?

Hírek - 2020.09.23

A férfiak már azzal is sokat tesznek a szívük egészségéért, ha több növényi eredetű táplálékot visznek az étrendjükbe, miközben a nők szervezete ennél érzékenyebb „műszer”. Náluk lényegében csak a kevésbé feldolgozott növényi ételek (nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák) fejtenek ki hasonlóan jótékony hatást.

A vegetáriánus ételek nem egyformán egészségesek – mutat rá a görögországi Harokopio Egyetem közelmúltban született kutatása. Az athéni felsőoktatási intézmény munkatársai különböző tápanyagtartalmú növényi eredetű ételeket vettek górcső alá, így jutottak erre a következtetésre. Kimutatták, hogy a nők hajlamosabbak több növényi (és ezzel párhuzamosan arányaiban kevesebb állati) eredetű táplálékot fogyasztani, ám ez a mostani kutatás eredménye szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebben táplálkoznak, illetve jobb egészségi állapotnak örvendenek.

A vegetáriánus vagy hússzegény étrendet az eddigi gyakorlatban jellemzően egy kalap alá vették, egyformán egészségesnek tartották az ezzel foglalkozó szakemberek. A mostani kutatás viszont rámutat, hogy a kevésbé feldolgozott növényi eredetű ételek (nyers zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, csonthéjasok, olívaolaj, tea, kávé) egészségesebbek az emberi szervezet számára. Miközben a különféle dzsúszokról, édesített, cukrozott gyümölcstartalmú italokról, finomított gabonákról, burgonyáról, csokoládéról ez korántsem mondható el.

A görög kutatás arra volt kíváncsi, milyen összefüggésben áll a növényi eredetű táplálékok fogyasztása a szívegészséggel, egy 10 éves periódusban vizsgálva. Még 2001/2002-ben választottak ki 146 olyan athéni felnőttet, akik akkor nem szenvedtek semmiféle szív- és érrendszeri, illetve más krónikus betegségben. Az ő fogyasztási szokásaik szerint aztán összeállítottak egy 156 ételből és italból álló listát, melléjük rendelve az alanyok által rendszeresen megevett-megivott adagmennyiségeket is.

Egy évtized elteltével a vizsgált személyek közel fele már magas vérnyomással, magas vércukor- és koleszterinszinttel küzdött, amelyek természetesen komoly kockázatot jelentenek a szívbetegségek kialakulásához. Azoknál a férfiaknál, akik több növényi eredetű táplálékot fogyasztottak, kevésbé volt jellemző az egészségromlás, mint „húsimádó” társaiknál. Érdekes, hogy a nők esetében pedig olyan trend mutatkozott, miszerint a kevésbé egészséges növényi eredetű táplálékon élők nagyobb számban rendelkeztek magas vérnyomással, illetve magas vércukor- és koleszterinszinttel, mint az egészségesebb (nem feldolgozott) növényeket fogyasztók. Ha valaki tehát visszafogja a húsevést, érdemesebb azt nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, valamint teljes kiőrlésű gabonákkal kiváltani.


Fotó: pexels.com


    

Címkék: gyümölcs, zöldség, hús, kutatás, egészség, vegetarianizmus, táplálkozás, szívbetegség, teljes kiőrlésű gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A napraforgó állományszárítása

A napraforgó fontos kultúrája a hazai szántóföldi növénytermesztésnek, vetése a mind szárazabbá váló termesztési ...