A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva Verben Nyereményjáték Queen

Mitől lesznek betegebbek a nők, és mitől a férfiak?

Hírek - 2020.09.23

A férfiak már azzal is sokat tesznek a szívük egészségéért, ha több növényi eredetű táplálékot visznek az étrendjükbe, miközben a nők szervezete ennél érzékenyebb „műszer”. Náluk lényegében csak a kevésbé feldolgozott növényi ételek (nyers zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák) fejtenek ki hasonlóan jótékony hatást.

Mitől lesznek betegebbek a nők, és mitől a férfiak?


A vegetáriánus ételek nem egyformán egészségesek – mutat rá a görögországi Harokopio Egyetem közelmúltban született kutatása. Az athéni felsőoktatási intézmény munkatársai különböző tápanyagtartalmú növényi eredetű ételeket vettek górcső alá, így jutottak erre a következtetésre. Kimutatták, hogy a nők hajlamosabbak több növényi (és ezzel párhuzamosan arányaiban kevesebb állati) eredetű táplálékot fogyasztani, ám ez a mostani kutatás eredménye szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebben táplálkoznak, illetve jobb egészségi állapotnak örvendenek.

A vegetáriánus vagy hússzegény étrendet az eddigi gyakorlatban jellemzően egy kalap alá vették, egyformán egészségesnek tartották az ezzel foglalkozó szakemberek. A mostani kutatás viszont rámutat, hogy a kevésbé feldolgozott növényi eredetű ételek (nyers zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, csonthéjasok, olívaolaj, tea, kávé) egészségesebbek az emberi szervezet számára. Miközben a különféle dzsúszokról, édesített, cukrozott gyümölcstartalmú italokról, finomított gabonákról, burgonyáról, csokoládéról ez korántsem mondható el.

A görög kutatás arra volt kíváncsi, milyen összefüggésben áll a növényi eredetű táplálékok fogyasztása a szívegészséggel, egy 10 éves periódusban vizsgálva. Még 2001/2002-ben választottak ki 146 olyan athéni felnőttet, akik akkor nem szenvedtek semmiféle szív- és érrendszeri, illetve más krónikus betegségben. Az ő fogyasztási szokásaik szerint aztán összeállítottak egy 156 ételből és italból álló listát, melléjük rendelve az alanyok által rendszeresen megevett-megivott adagmennyiségeket is.

Egy évtized elteltével a vizsgált személyek közel fele már magas vérnyomással, magas vércukor- és koleszterinszinttel küzdött, amelyek természetesen komoly kockázatot jelentenek a szívbetegségek kialakulásához. Azoknál a férfiaknál, akik több növényi eredetű táplálékot fogyasztottak, kevésbé volt jellemző az egészségromlás, mint „húsimádó” társaiknál. Érdekes, hogy a nők esetében pedig olyan trend mutatkozott, miszerint a kevésbé egészséges növényi eredetű táplálékon élők nagyobb számban rendelkeztek magas vérnyomással, illetve magas vércukor- és koleszterinszinttel, mint az egészségesebb (nem feldolgozott) növényeket fogyasztók. Ha valaki tehát visszafogja a húsevést, érdemesebb azt nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, valamint teljes kiőrlésű gabonákkal kiváltani.


Fotó: pexels.com


    


Címkék: gyümölcs, zöldség, hús, kutatás, egészség, vegetarianizmus, táplálkozás, szívbetegség, teljes kiőrlésű gabona

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...