TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ezzel az egyetlen eszközzel vegye fel a harcot a parlagfű ellen

Ezzel az egyetlen eszközzel vegye fel a harcot a parlagfű ellen

Hírek - 2020.08.31

Augusztusban a parlagfű virágzásával megkezdődött az allergiaszezon tetőzése, melyben a pollenallergiával küzdők 60 százaléka érintett. Még most sem késő azonban felvenni a harcot az irritáló növény ellen! Egy jól megválasztott fűkaszával nyoma sem marad a parlagfűnek, így nemcsak a kellemetlen tüneteket, de a súlyos bírságot is elkerülhetjük.

Jogszabályi és emberi kötelesség

A parlagfű virágzása és ezzel párhuzamosan az allergiaszezon tetőzése augusztus elején megkezdődött, ahhoz pedig hogy enyhíteni lehessen az allergiások tüneteit, lakossági összefogásra van szükség – vallják az Andreas STIHL Kft szakértői. A vállalat minden évben kiemelten foglalkozik a parlagfű irtásával, missziójuknak tartják, hogy minél többekben tudatosítsák: a rendkívül igénytelen és agresszíven szóródó parlagfű ellen lehet és kell is tenni.
Mint ismert, a növény irtására vonatkozó kötelezettséget az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény rögzíti. A jogszabály értelmében a földhasználó köteles június 30-ig a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Azaz a kaszálást rendszeresen, egészen a parlagfűszezon végéig szükséges folytatni. A törvény szigorúan bünteti ennek elmaradását: a hatóság eljárást indíthat a földhasználó ellen, mely akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.

Egyetlen eszköz véget vet az allergizálásnak

A STIHL szakértői szerint a kaszálási feladatok elvégzéséhez érdemes nagy teljesítményű fűkaszát választani, melynek ergonomikus kialakítása megkönnyíti a munka elvégzését. A szakkereskedésekben akkumulátoros, elektromos és benzinmotoros változatokban is megtalálhatók az eszközök, amelyek közül számos szempontot figyelembe véve érdemes választani az igényeinknek leginkább megfelelő, innovatív eszközt.

„Amennyiben az eszközt kifejezetten nagy területen, gyakran kívánjuk használni, érdemes a professzionális célokra megalkotott benzinmotoros fűkaszák közül választanunk” – mondják, hozzátéve, ezeknek nem csak erejük kiemelkedő, de magasfokú kezelési kényelmük mellé megbízhatóság is társul. Ráadásul nagy teljesítményüknek köszönhetően a parlagfű irtásán túl erdőápolási munkákra is használhatók.

Ha azonban zajérzékeny területet, például parkokat vagy temetőket kívánunk megtisztítani az allergizáló növénytől, egy erős, akkumulátoros változatra van szükségünk. „Ezek nemcsak, hogy rendkívül könnyűek, de halkak is, így használatuk során nincs szükség zajvédő viselésére sem” – teszik hozzá a szakértők. További előnyük, hogy távtartó tengelyüket is a felhasználók igényeihez alakították, így a biztonságos használat mellett garantálják azt is, hogy az akadályok, fák és bokrok körül se maradjon egyetlen parlagfű sem.

A gépekkel kapcsolatban további információk a https://www.stihl.hu/stihl-termekek.aspx oldalon.

Címkék: Stihl, parlagfű, allergia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Érkezik a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 ...