A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Titokban fejleszt, nagy dobásra készül a Kuhn

Hírek - 2020.08.19

Önműködő (kezelő nélküli) takarmánykiosztó kocsi piacra dobásán dolgozik a francia Kuhn. A részletek egyelőre kevésbé ismertek, mert a nagy leleplezésre szeptember közepéig várni kell.

Titokban fejleszt, nagy dobásra készül a Kuhn


A Kuhn őszi újdonságáról az Agrarheute.com szakoldal szedte össze az eddigi tudnivalókat. Az „Aura e” névre hallgató gép alighanem olyasféle önjáró, autonóm takarmánykiosztó robot, mint a 2012 óta piacon lévő Lely Vector. Ez kisebb (legfeljebb 200 egyedes) tehénállomány takarmányellátására alkalmas, és mivel akkumulátorról üzemel, csendes, stresszmentes kiszolgálásra képes. Automatikusan maga vételezi a receptúra szerinti takarmánykomponenseket, majd összekeveri azokat, és a jószágok elé adagolja.

Egyelőre csak sejtelmes fotók és videók léteznek a Kuhn „Aura e” gépéről, de annyit azért ki lehet következtetni ezekből, hogy a szeptember 17-én bemutatandó takarmánykiosztó robot – a Lely Vectorhoz hasonlóan – szintén elektromos hajtású lesz, nem kötött pályán fog mozogni, és a rendszer az istállók különösebb átalakítása nélkül bárhol alkalmazható lesz. A pontosságot kültéren RTK korrekciós jel segítségével tudja majd tartani, míg beltérben lidar technológiát (lézer alapú távérzékelést) fog használni, ezzel méri a távolságot és sebességet.
Címkék: precíziós gazdálkodás, állattenyésztés, újdonság, takarmány, Kuhn, takarmánykiosztó kocsi