Szarvasmarha-tömegmérés, stressz nélkül

2020.07.15

A jószágokat érő stresszhatás minimalizálásával, és lényegében gondozói beavatkozás nélkül alkalmas a szarvasmarhák súlymérésére az a hordozható eszköz, amelyet egy ausztrál gazda fejlesztett ki.

Szarvasmarha-tömegmérés, stressz nélkül


Az Optiweigh névre keresztelt berendezés azért tűnik stresszmentes megoldásnak, mert az állatoknak csupán a két mellső lábukkal kell fellépniük rá, tehát nem nyomasztja őket a bezártság érzése. Mivel az eszköz így csupán a jószág tömegének töredékét érzékeli, a teljes testsúly meghatározásához egy speciális algoritmust használnak. Ez nem különösebben újdonság, hiszen hasonlóan működnek a régóta alkalmazott, mérőszalagos tömegbecslések is.

Az Optiweigh által mért adatok valós idejűek, hiszen azonnal megjelennek a gazda telefonján, tabletjén vagy számítógépén. Előnye, hogy egyszerűen hordozható, ám annyira nem könnyű, hogy az állatok fel tudják borítani. A működéséhez ugyanakkor vezeték nélküli internetelérésre van szükség, ami nem biztos, hogy idehaza mindenkinek rendelkezésére áll a telepen.

Az ausztráliai tapasztalatok mindezzel együtt nagyon kedvezőek. Egy queenslandi farmon korábban a 2000 szarvasmarha súlymérése 3 napig tartott, az új eszközzel viszont a jószágok maguk irányítják a folyamatot, s a mért adatok egymás után futnak be a gazda okoseszközére. A mérés állítólag annyira precíz, hogy alkalmas az optimális leadási idő meghatározására.

A strapabíró berendezés napelemmel és beépített akkumulátorral működik, és egy perc alatt üzemre késszé varázsolható. A használatához az állatokat célszerű rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkével ellátni, hogy egyedileg felismerhetők legyenek. A jószágokat marhasóval vagy más táplálékkal lehet a berendezésre csalogatni.
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE