A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Az Amazone profitál az innovatív erőből és a szántóföldi gazdálkodási stratégiából

Hírek - 2020.04.29

Az Amazone vállalatcsoport két rekordot jelentő év után a 2019-es pénzügyi évben ismét jó eredményeket tudott felmutatni, annak ellenére, hogy az értékesítés az év során kissé lecsökkent. 2019-ben az értékesítés 2,9 százalékkal, 467 millió euróra csökkent (az előző évben: 481 millió euró volt), ennek ellenére a 2017-es és 2018-as rekordév értékei között maradt.

Az Amazone profitál az innovatív erőből és a szántóföldi gazdálkodási stratégiából


Az egymás utáni második száraz nyár, valamint az egyes országokban fennálló kereskedelmi konfliktusok és strukturális problémák miatti különleges politikai hatások figyelembe vételével az Amazone vezetősége pozitívan értékelte a 2019 évi üzleti teljesítményt.

Az Amazone két ügyvezető igazgató óvatosan optimizmussal tekint 2020-ra, még akkor is, ha a tényleges piaci tendenciát a jelenlegi Covid-19 járvány idején nehéz megjósolni: „Még a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között is, a teljes Amazone csapat nagy elkötelezettségével sikerült a 2020 év első negyedévét magas szinten tartanunk. A fertőzésvédelem és az ajánlott intézkedések következetes betartása mellett a termelés, a szállítás és a szerviz fenntartása továbbra is fő célkitűzéseink. Gépekre sürgősen szükségük van a mezőgazdasági termelőknek és vállalkozóknak a növénytermesztéshez és az élelmiszer biztonság fenntartásához, nemcsak ma, hanem a jövőben is. Ugyanakkor a járvány vagy a szélsőséges időjárási események által kiváltott negatív hatások nem zárhatók ki 2020 további időszaka folyamán. ”

Az Amazone mezőgazdasági gépek kiszállítása jelenleg magas szinten van, és jó a megrendelések száma is. Az Amazone számos területen magas szintű vertikális integrációt folytat, így részben saját forrásokra támaszkodhat a nemzetközi alkatrészek általában nehéz hozzáférhetősége ellenére. Az alkatrészellátás szintén stabilan működik a jelenlegi helyzetben, és a kapcsolattartók továbbra is napi szinten állnak rendelkezésre telefonos vagy e-mailes kérdések megkeresésére. A vevőszolgálat és az értékesítés kapcsolattartói továbbra is elérhetők partnereink számára, miközben betartják az összes előírt védőintézkedést, különös tekintettel a védőtávolságokra.

Összességében az ügyfelek érdeklődése a modern mezőgazdasági technológia iránt, amely pontosabb és ezért költségkímélő munkát tesz lehetővé, továbbra is nagyon magas. 2019-ben az Amazone az innovatív erejéből, széles termék skálájából, és a magas export részesedéséből, mely meghaladja a 80 százalékot, illetve erőteljes pozíciójából az összes fő exportpiacon előnyre tett szert. Az üzletmenet különösen Franciaországban, Lengyelországban, Angliában, Magyarországon, Hollandiában és Észak-Amerikában alakult nagyon pozitívan. Lengyelországban és Oroszországban, a két fontos agrártechnikai piacon szintén jó forgalmat realizáltunk 2019-ben.

A két új értékesítési helyszín tavalyi megnyitása Angliában és Magyarországon fontos esemény volt az Amazone Csoport bővülése szempontjából. A Doncasterben és Debrecenben található modern telephelyek oktató- és bemutatótermekkel, alkatrészraktárakkal és irodákkal rendelkeznek.

Az ügyvezető igazgató szerint a 2019 novemberében Hannoverben megrendezett Agritechnica vásár különösen sikeres volt: „Összesen 30 új terméket mutattunk be valamennyi ágazatban, három újdonságunk pedig ezüstérmet nyert az új termékekkel foglalkozó bizottságtól a világ vezető vásárán. A standunkon megforduló helyi és nemzetközi látogatók nagy száma nem csak az átfogó programunk iránti nagy érdeklődést tükrözte, hanem a következő hetektől a mai napig tartó megrendelések jelentős növekedéséhez is vezetett.” 

Sok mezőgazdasági termelő aggódik a társadalmi viták és az agrárpolitika jövőbeli irányával kapcsolatos nyitott kérdések miatt. „A kutatás és fejlesztés területén már korán azonosítottuk a kulcsfontosságú trendeket és sok kulcskérdésre már konkrét megoldásokat tudunk kínálni a mezőgazdaságban”- hangsúlyozza a két ügyvezető igazgató. Példa erre a csökkentett talajműveléshez, talajtakaráshoz és közvetlen vetéshez használható Amazone-gépek, valamint a Schmotzer sorközművelők. A szükségleteken alapuló, terület-specifikus műtrágyázáshoz használható precíz műtrágyaszórók és az integrált növényvédelem új digitális megoldásai, mint például az elektromos fúvókavezérlés fontos technológiát jelentenek az erőforrás-takarékosság és a környezetvédelem szempontjából. „Az Amazone a 3C szántóföld-gazdálkodási koncepció révén a világ minden táján kínál a felhasználók számára optimalizált gépkoncepciókat. A talajhoz és az éghajlathoz adaptált innovatív gépeink fogják adni az értékesítés hajtóerejét a következő években ”- vélekedtek az ügyvezető igazgatók.

Amazone

A vállalatról:

2020 elején az Amazone összesen körülbelül 1900 alkalmazottat foglalkoztat, köztük 130 gyakornokot. A vállalat bevételének több mint 7 %-át kutatás-fejlesztésbe fektette. A tárgyi eszközökbe történt befektetések összege több mint 20 millió euro volt.


Címkék: Amazone