TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
AdBlue manipuláció: vége a keletiek trükközésének?

AdBlue manipuláció: vége a keletiek trükközésének?

Hírek - 2020.04.24

A Németországon áthaladó kamionok közel fele a kelet-európai térségből érkezik. Ott pedig nagy hagyománya van a járművekkel kapcsolatos trükközéseknek, amely egyebek mellett az AdBlue-rendszert is gyakran érinti. A németek azonban bekeményítettek: a rajtakapott ügyeskedők büntetések véget nem érő sorára számíthatnak.

Hirdetés

A javarészt ioncserélt vízből és karbamidból álló AdBlue a dízelmotorok nélkülözhetetlen adalékanyaga. A szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerrel ellátott járművekben vízzé, levegővé és nitrogénné alakítja a kipufogógázok ártalmas nitrogén-oxidjait, de csökkenti a részecskeszámot és a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét is. Mivel egyáltalán nem számít olcsónak, a felhasználók szívesen trükköznek vele: hígítják, vagy akár saját maguk próbálják műtrágyából előállítani, de így is, úgy is rosszul járnak a „pancsolással”.

A nem megfelelő összetételű AdBlue pillanatok alatt létfontosságú részeit tudja tönkretenni a motornak, illetve az üzemanyag-ellátó rendszernek, ami horribilis javítási költséget vonhat maga után. Németországban – ahol alacsonyabb útdíjjal jutalmazzák a kevesebb károsanyagot kibocsátó járműveket – a közelmúltban beleuntak, hogy egyre gyakrabban találkoznak meghibásodott rendszerekkel. Különösen a közúti fuvarozók esetében, pedig náluk komoly kiesést jelent az efféle hiba. Ha 50 órán belül nem hárítják el a problémát, a 2007 novembere után gyártott járművek esetében automatikusan 60 százalékra csökken a motorerő és nyomaték, a rendszer ezzel bünteti a hanyag felhasználót.

A legtöbb gondot a hőmérséklet okozza: -11 fok alatt az AdBlue megfagy, 30–35 fok környékén pedig kikristályosodik, ezáltal a rendszer (legalábbis ideiglenesen) használhatatlanná válik. Van „megoldás”: a Németországon áthaladó kamionok 40 százaléka Kelet-Európából érkezik, náluk pedig különösen gyakori a trükközés. Szívesen iktatják ki az SCR rendszert, hogy egy-egy kisebb zavar (például a nitrogén-oxid szenzor meghibásodása) ne vezessen odáig, hogy a jármű letilt, és a sofőr nem tud továbbhaladni.

A németek ebbe az ügyeskedésbe untak bele, amikor közölték, hogy gazdasági bűncselekménynek számít minden manipuláció az AdBlue-rendszerrel. Ha valakit rajtakapnak, a Német Szövetségi Teherszállítási Hivatal (BAG) munkatársai ennek értelmében járnak el a törvénysértővel szemben. Gyanú esetén a járművet még egy vizsgáló állomásra is joguk van elküldeni. Ha a feltevés beigazolódik, a járművet 1000, a kezelőt 500 eurós azonnali pénzbírsággal sújtják, de az SCR rendszert manipuláló eszközt is azonnal elkobozzák. Mivel hibás rendszerrel nem indulhat el a jármű, mindez természetesen az azonnali kötelező javítást is jelenti – ugyancsak busás költség árán. A BAG ezen felül további utólagos büntetések kiszabására is jogosult.


 

Címkék: AdBlue, büntetés, útdíj, kamion, BAG, csalás, adalékanyag, kamion
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – Kevesebb műtrágya és gép, több ...

Az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 13 százalékkal kevesebb műtrágya került a ...