Szárazság és a tápanyag felvétel kapcsolata!

2020.04.17

Az őszi vetésű növények esetében a termést megalapozó fejtrágyázás időszakában vagyunk. Hatalmas mennyiségű nitrogén hatóanyagot juttattak vagy juttatnak ki országosan a kalászos és repce kultúrákra (ez természetes lehet, hiszen most van az ideje). A szilárd formában talajfelszínre kiszórt műtrágya – bemosó csapadék hiányában – csak elenyésző mértékben hasznosul.

Szárazság és a tápanyag felvétel kapcsolata!


„Úgy tartják, hogy az áttelelést követően kalászosaink – a felmelegedés időszakában uralkodó körülmények hatására – döntik el, hogy milyen termésszintre rendezkedjenek be. Fontos, hogy ebben az időszakban a kiegyensúlyozott tápanyagellátás biztosított legyen.”

Az a klasszikus helyzet állt elő, hogy a levélen keresztüli tápanyagpótlás lehet még egy jól hasznosuló módszer. Igaz, hogy kis mennyiségben, de legalább a növény számára értékelhető formában tudunk pótolni tápanyagokat.

Ha előre tekintünk, akkor a gyomirtási munkálatok a csapadék hiánnyal karöltve látható stressz tüneteket okozhatnak. Ezzel ismét előtérbe kerülhet a lombon keresztüli „gyógyítás”. A kalászosok esetében a termés potenciál ebben az időszakban alakul ki. Ha a körülmények optimálisak magas termés, ha sanyarúak (hiányt érez a növény) alacsonyabb termést várhatunk. Fontos az, hogy ebben a fenológiai állapotban is kiegyensúlyozott legyen a tápanyagellátása.

Az Energia Humin levéltrágyának bőven vannak rejtett energiatartalékai!

A levéltrágyákban lévő tápelemek felszívódását a kelátképző anyagok segítik. Az Energia Huminban lévő humin- és fulvosavak természetes kelátképző anyagok, afféle folyékony humuszként önmagukban is könnyen felvehető és emészthető táplálékot jelentenek, emellett segítik a talajban lévő tápanyagok felvételét, csökkentik a perzselés veszélyét és erősítik a növény immunrendszerét.

phy2.2 phykez1 min Humin

1. kép kezeletlen, 2. kép kezelés utáni 3. nap, 3. kép kezelés utáni 7. nap.  (kezelés Energia Humin 5 l/ha, Heves megye)

A különböző stressz hatások (ilyenek lehetnek pl. a vízhiány, hideg vagy a szél okozta mechanikai sérülések, vagy  víznyomásos állapot, esetleg tápanyaghiány) visszavetik a növényt a fejlődésben ezáltal érzékenyebbek lesznek az egyes növényvédelmi kezelésekre is, és érzékelhető tünet nélkül rövid időre, napokra megáll a fejlődésük, ami látens tünetként komoly terméskiesést eredményezhet. Ilyenkor fontos, hogy megerősítsük a növényünket, növeljük a vitalitásukat, hogy ez az időszak is a lehető legkisebb áldozatot követelje.

 „Láttam, hogy az Energia Huminnal végzett kezelés, melyet 5 l/ha dózisban juttattam ki, milyen jótékonyan rendbe tette az állományt, tompította a növényeket érő stressz káros hatásait, arról nem is beszélve, hogy a kezeléssel – egy kedvezőtlenebb évjáratban is – a szokásos termésátlagot sikerült kihozni a búzámból.”

Révész Roland; családi gazdálkodó

Energia Humin, nagy energiatartalmú NPK lombtrágya könnyen hasznosuló magas mikroelem tartalommal a Phylazonit Technológia részeként!

Válassza az őszi kultúrák tavaszi kezeléséhez!

 

  phylazonitszivugyunk


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE