TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Cukorrépa- és szójatermesztők! 5 Yara termék, melyek az Ön sikéréhez is hozzájárulhatnak!

Cukorrépa- és szójatermesztők! 5 Yara termék, melyek az Ön sikéréhez is hozzájárulhatnak!

Hírek - 2020.04.14

Ezen két növény termesztése, vetésszerkezetben történő szerepeltetése az utóbbi időben háttérbe szorult. Ez részben azzal indokolható, hogy mindkét növény termesztése nagy technológiai fegyelmet igényel, másrészt az ország kevés része alkalmas a hatékony termesztésükre. Ebben a cikkben a tápanyagutánpótlásukhoz szeretnénk adni hasznos információkat és technológiai javaslatokat.

Hirdetés

A két növény tápanyaggazdálkodás vonatkozásában sok dologban hasonlít egymásra. Például mindkét növénynek magas a K igénye, és meghálálják a kén-, bór- és molibdénpótlást.

Miért fontos a kálium megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A káliumnak fontos szerepe van a víz- és tápanyagszállításban, a fehérje- és szénhidrátképzésben, a cukorszállításban, a sztómák működésében. Továbbá enzimaktivátor és fokozza a fotoszintetikus aktivitást is. A kálium kiemelt funkciója cukorrépánál a cukorképzés, szójánál a fehérjeszintézis. A répának 5,5 kg/t fajlagos K igénye van, amelyet ha egy 60 t/ha átlagterméssel számolunk, akkor 330 kg/ha K-nak felel meg. A szója fajlagos igénye 51 kg/t, ami majdnem háromszorosa pl. egy búzáénak. A jó K ellátás a cukorrépa esetében döntő, különösen a vetés után 1-2 hónapban.

cukorrapa abra

A szója kálium felvétele a negyedik hármas levél megjelenésétől a hüvelyképzés kezdetéig nagyon intenzív, majd a maximális magméret kialakulás előtt újra megnövekszik a K beépülése a növénybe. Tény, hogy ezeket a magas tápelemigényeket lombon keresztül nem lehet kijuttatni, de kihasználva a K növényen belüli mobilitását a kisebb mennyiségű lombon keresztüli K pótlás is fokozhatja a termésbiztonságot. Erre kiváló eszköz lehet a YaraVita Safe K, mely 500 g/l K2O tartalmával az egyik legmagasabb mono K tartalmú lombtrágya a piacon. Szójában a sorok záródása előtt, cukorrépában a sorok záródása után javasolt egy, vagy kétszeri alkalommal 5 l/ha dózisban kijuttatni.

Miért fontos a kén megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A kén élettani szerepéről az utóbbi időben a kénigényes növények, mint a búza, repce tápanyagutánpótlása kapcsán számos információt lehetett olvasni a szaksajtóban. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a cukorrépa esetében 60 t/ha terméssel (+lomb) együtt 25-30 kg elemi ként vonunk ki a talajból. Ez nem tűnhet soknak, de ha azt figyelembe vesszük, hogy pl. 8 t búzatermés hasonló mennyiségű ként épít be, akkor erre érdemes odafigyelni. A másik fontos tényező az N:S aránya. Ez csak a termésre vonatkoztatva 5:0,7-hez, vagyis 7 körüli, hasonlóan a búzához!

Szójánál nem kérdés a kén szerepe, hiszen a fehérjeképzés kulcseleme. 4 t/ha termést számolva a szója kénigénye 20-25 kg/ha. Különösen fontos a magképzés időszakában a kielégítő S mennyiség jelenléte.

szoja2

Kénpótlásra a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3 + 200 g/l N) lombtrágyánkat javasoljuk 3-5 l/ha dózisban. Cukorrépában a növény korai, 4-6 leveles fejlettségekor, szójában az első virágok megjelenése előtti fenológiában jutassuk ki.

Miért fontos a bór megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A bór szerepe elsősorban a szénhidrátképzésben és az asszimilációs folyamatokban van. Hiánya esetén leginkább a szénhidráttranszportban támadnak zavarok. Ha a szénhidrát felhalmozódik, a fehérjeszintézis lelassul. A bórral jól ellátott növények a vízzel is jobban tudnak gazdálkodni, így nem csak a termés mennyiségére, hanem a minőségére is kedvező hatás érhető el. Cukorrépánál bórhiány esetén szívrothadás jelentkezhet, ami a bór sejtfal rugalmasságát befolyásoló szerepével függ össze. Komplex növényélettani hatásai közül cukorrépánál a cukorképzésben, szójánál a virág- és termésképzés fokozásában van jelentős szerepe. A cukorrépa hektáronként 300, a szója 120 g bórt igényel, melynek kielégítésére az intenzív növekedési szakaszban 1-2 l/ha dózisban a YaraVita Bortrac-ot (65 g/l N + 150 g/l B) javasoljuk.

Miért fontos a molibdén megfelelő mennyiségben történő kijuttatása?

A molibdénnek a növények N ellátásában, a fehérjeszintézisben, a foszfátanyagcserében van fontos szerepe. Az egyetlen mikroelem, amely talajban és növényben egyaránt mobilis és az egyetlen, melynek felvehetősége a pH növekedésével nő. Jelentősége cukorrépánál a cukortartalom növelésében, szójánál a N-ellátásban és a fehérjeanyagcserében van. Két „hasznos” enzim, a nitrátreduktáz és a nitrogenáz fémkomponense is. A növényeknek nagyon kis mennyiségben van rá szükségük, melyet lombtrágyázással is kielégíthetünk. A Yara javaslata a YaraVita Molytrac, melyből 0,25 l/ha dózist érdemes kijuttatni a cukorrépa 4-6 leveles állapotában, szója 5-15 cm fenológiájában, akár a YaraVita Thiotrac-kal egymenetben.

Természetesen bármely elem hiánya (ritkán többlete) befolyásolhatja a termést, ezért érdemes komplex lombtrágyákat alkalmazni, különösen a növények korai fejlettségi stádiumában. A YaraVita Brassitrel Pro összetételéből (69 g/l Mg + 124,6 g/l CaO + 4 g/l Mo + 70 g/l Mn + 60 g/l B + 116 g/l MgO) adódóan tökéletesen kielégíti a fiatal cukorrépa és szója növények mezo- és mikroelem igényét. Javasolt dózisa 3-4 l/ha. Későbbi fenológiákban a fentebb említett YaraVita termékek használatát javasoljuk.

Figyelmükbe ajánlom a www.tankmix.com honlapunkat, valamint a TankmixIT mobilalkalmazásunkat, mely a lombtrágyák és a növényvédő szerek keverhetőségéhez ad iránymutatást, illetve a CheckIT mobilalkalmazásunkat, mely a különböző tápelemek hiányának felismeréséhez nyújt segítséget mindkét növénynél.


Tóth Milena Yara szaktanácsadó
+36 30 883 0731

 

 

Címkék: bor, szója, kén, mobilalkalmazás, cukorrépa, YaraVita, kálium, molibdén, CheckIT, TankmixIT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények – ...

Ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal ...