A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Eladóvá válnak a zsíros ukrán földek

Hírek - 2020.04.10

Ukrajna a Nemzetközi Valutaalap támogatásáért cserébe feloldja a két évtizede tartó termőföld-eladási moratóriumot. Egyelőre csak a hazai állampolgárok profitálhatnak az intézkedésből.

Eladóvá válnak a zsíros ukrán földek


Az ukrán parlament úgy döntött a napokban, hogy feloldja a termőföld-eladásokra vonatkozó tilalmat. Ezt nem kifejezetten önszántukból tették, ugyanis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részben ehhez az intézkedéshez kötötte 8 milliárd dolláros kölcsönfolyósítását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy vélte, hogy a koronavírus járvány okozta gazdasági válság hatásainak enyhítésére mindenképpen szükség van a moratórium eltörlésére.

A földpiac megnyitása (amely 2021 júliusában lép életbe) alighanem hatalmas tőkét vonz majd be északkeleti szomszédunkhoz, amely kiváló minőségű termőföldekkel rendelkezik, illetve a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számít. Az új törvény – amely odahaza hatalmas politikai vitákat váltott ki – egyelőre csak ukrán állampolgároknak engedélyezi a vásárlást és eladást, de előbb-utóbb ez a jog alighanem a külföldiekre is kiterjed majd (erről várhatóan népszavazás fog dönteni).

Az 57,6 százalékos többséggel elfogadott törvény értelmében két évig fejenként 100 hektár földterületet, 2023-tól pedig legfeljebb 10 ezer hektárt vásárolhatnak meg magánszemélyek. Ukrajnában két évtizedig volt érvényben a termőföld-eladási tilalom. Az elnök támogatói szerint az intézkedés nemcsak anyagi értelemben hoz hasznot, de véget vet „a jobbágyság időszakának” is az országban – írta az Agrarheute mezőgazdasági szakoldal. Az ellenzék viszont attól tart, hogy a törvény a helyi oligarcháknak nyújt esélyt arra, hogy még koncentráltabbá tegyék az ukrán földpiacot.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: termőföld, Ukrajna, értékesítés, IMF, törvényhozás