Adatcunami a mezőgazdaságban: alakulnak az 5G-hálózatok

2020.04.04

A mezőgazdaságban, szállításban, logisztikában is hamarosan ki tudja használni Magyarország az 5G segítségével alkalmazható innovációkat. Három szolgáltató mintegy 128 és fél milliárd forintot fizet a frekvenciákért.

Adatcunami a mezőgazdaságban: alakulnak az 5G-hálózatok


Március 26-án rendezte meg az 5G-s frekvenciák árverését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a tenderen intenzív verseny bontakozott ki a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. részvételével, a licitáló vállalatok összesen 128 490 000 001 forint értékben vásároltak három frekvenciasávban tizenöt évre szóló használati jogosultságot.

Ez kiemelt jelentőségű a hazai gazdasági életben, hiszen általa Magyarország versenyelőnyt szerezhet azokhoz az országokhoz képest, ahol még nem sikerült értékesíteni az 5G-s szolgáltatásokra használható legfontosabb spektrumrészeket. Magyarország az árverés után az elsők közt tudja – egyebek mellett – a mezőgazdaságban, szállításban, logisztikában kihasználni az 5G segítségével alkalmazható innovációkat.

Közölték: a március 26-i árverésen a Magyar Telekom a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 120 MHz-et nyert el.

A Telenor a 700 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et szerzett, nem szerzett frekvenciát a 2100 MHz-es sávban, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-re licitált sikerrel.

A Vodafone a 700 MHz-es sávban kétszer 10 MHz-et, a 2100 MHz-es sávban kétszer 5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban 50 MHz-et szerzett.

Az 5G-s frekvenciaértékesítés eredményeként kiépülő szolgáltatásoknak kulcsszerepe lesz a gazdasági fejlődésben, sőt, rövid távon már a koronavírussal kapcsolatos korlátozások idején is hatékonyan támogathatják az egészségügyi hálózatunk működését, a hazai távmunkát és a távoktatást. A járvány utáni időszakban pedig gyorsíthatják a magyar gazdaság felívelését.

Az NMHH díjkedvezménnyel ösztönzi a szolgáltatókat arra, hogy olyan helyekre is telepítsék majd az 5G-t, amelyek nemcsak piaci szempontból, hanem társadalmilag is fontosak – ilyenek a kórházak, egyetemek területei vagy a főbb közlekedési útvonalak. A megszerzett frekvenciák használati jogosultságai egységesen 2035-ben járnak le. A 700 MHz-es frekvenciasáv csak azután lesz használható, ha erről a sávról a műsorszórás véglegesen elköltözik, azaz legkorábban 2020. szeptember 6-a után. A jogosultságok időtartama egyszer – változatlan feltételekkel, a frekvenciahasználati jogosultságért újabb egyszeri díj megfizetése nélkül – további öt évvel meghosszabbítható.

Miben hoz minőségi ugrást az 5G? – Olvasson utána!

 

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE