Hirdetés
Az EU betiltotta a klórpirifoszt és a klórpirifosz-metilt

Az EU betiltotta a klórpirifoszt és a klórpirifosz-metilt

Hírek - 2020.01.27

Mi az a klórpirifosz és klórpirifosz-metil? A klórpirifosz (időnként klórpirifosz-etilként hivatkoznak rá) és a klórpirifosz-metil olyan rovarirtók, amelyeket rovarkártevők elleni védekezésre használnak sokféle kultúrában. A klórpirifoszt raktározott gabonafélékben és üres tárolókban is alkalmazzák.

Milyen helyzetben van jelenleg az EU-ban a klórpirifosz és klórpirifosz-metil?

2019. december 6-án az Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság (PAFF Bizottság) ülésén a tagországok két végrehajtási rendelettervezet esetében megszavazták az indítványt, hogy ne újítsák meg a klórpirifosz és klórpirifosz-metil engedélyét. Mindkét hatóanyag esetében minősített többséget értek el.

Az Európai Bizottság formálisan 2020. január 10-től tekinti érvényesnek a rendeletet, ami azt jelenti, hogy a tagállamoknak egy hónapon belül vissza kell vonniuk azoknak a növényvédő termékeknek az engedélyét, amelyek ezeket a hatóanyagokat tartalmazzák. A tagállamok rövid türelmi időt (maximum 3 hónapot) engedélyezhetnek a tárolásra, megsemmisítésre és felhasználásra. Ezután a hatóanyagokat tartalmazó növényvédő szerek nem forgalmazhatók és használhatók az unióban.

Miért indítványozta a bizottság, hogy ne újítsák meg az engedélyeket?

2019 áprilisában, ezen anyagok előírás szerint kötelező megújítási eljárásának részeként, az EFSA és a tagállamok egyeztetést tartottak arról, hogy milyen eredmények születtek a klórpirifosz és klórpirifosz-metil emberi egészségre gyakorolt hatásáról. A szakértők egyetértettek abban, hogy léteznek az emberi egészségre káros hatások, főleg lehetséges genotoxikus és a fejlődő szervezetre ártalmas neurotoxikus hatás.

Ezeknek a problémáknak az ismeretében és a környezeti kockázatok felmérésének késlekedése miatt a bizottság felhatalmazta az EFSA-t, hogy tegye közzé, miket állapítottak meg a klórpirifosz és klórpirifosz-metil emberi egészégre gyakorolt hatásáról. 2019. augusztus 2-án az EFSA közzétette megállapításait mindkét hatóanyagról, megerősítve, hogy léteznek az emberi egészségre káros hatások, és nem határozható meg a kitettség biztonságos szintje a rendelkezésre álló adatok alapján. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyagok nem felelnek meg az EU emberi egészséggel kapcsolatos kritériumainak.

2019. szeptember elején egy második egyeztetésre is sor került a klórpirifosz-metilről. 2019. november 26-án az EFSA közzétette a klórpirifosz-metilről szóló frissített jelentését, amely megerősítette a korábbi eredményeket.

A bizottság eddig is és ezután is el fogja távolítani a kereskedelemből azokat a hatóanyagokat, amelyekről nem bizonyítható, hogy megfelelnek a törvényileg megszabott kritériumoknak.

Mi a helyzet az élelmiszerekben meghatározott maximális szermaradványszintekkel?

A bizottság már egyeztet a tagállamokkal egy rendelettervezetről, amelynek alapján a klórpirifosz és klórpirifosz-metil maximális szermaradványszintjét az analitikai laboratóriumokban mérhető legalacsonyabb szintre kelljen csökkenteni az élelmiszerekben és a takarmányokban. A rendelettervezetről várhatóan 2020 februárjában szavaznak.
Forrás: Agrow

Címkék: rovarirtó, hatóanyag, Európai Bizottság, engedély, klórpirifosz, klórpirifosz-metil, szermaradvány
Kiemelt hírek