A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Az EU betiltotta a klórpirifoszt és a klórpirifosz-metilt

Hírek - 2020.01.27

Mi az a klórpirifosz és klórpirifosz-metil? A klórpirifosz (időnként klórpirifosz-etilként hivatkoznak rá) és a klórpirifosz-metil olyan rovarirtók, amelyeket rovarkártevők elleni védekezésre használnak sokféle kultúrában. A klórpirifoszt raktározott gabonafélékben és üres tárolókban is alkalmazzák.

Az EU betiltotta a klórpirifoszt és a klórpirifosz-metilt


Milyen helyzetben van jelenleg az EU-ban a klórpirifosz és klórpirifosz-metil?

2019. december 6-án az Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottság (PAFF Bizottság) ülésén a tagországok két végrehajtási rendelettervezet esetében megszavazták az indítványt, hogy ne újítsák meg a klórpirifosz és klórpirifosz-metil engedélyét. Mindkét hatóanyag esetében minősített többséget értek el.

Az Európai Bizottság formálisan 2020. január 10-től tekinti érvényesnek a rendeletet, ami azt jelenti, hogy a tagállamoknak egy hónapon belül vissza kell vonniuk azoknak a növényvédő termékeknek az engedélyét, amelyek ezeket a hatóanyagokat tartalmazzák. A tagállamok rövid türelmi időt (maximum 3 hónapot) engedélyezhetnek a tárolásra, megsemmisítésre és felhasználásra. Ezután a hatóanyagokat tartalmazó növényvédő szerek nem forgalmazhatók és használhatók az unióban.

Miért indítványozta a bizottság, hogy ne újítsák meg az engedélyeket?

2019 áprilisában, ezen anyagok előírás szerint kötelező megújítási eljárásának részeként, az EFSA és a tagállamok egyeztetést tartottak arról, hogy milyen eredmények születtek a klórpirifosz és klórpirifosz-metil emberi egészségre gyakorolt hatásáról. A szakértők egyetértettek abban, hogy léteznek az emberi egészségre káros hatások, főleg lehetséges genotoxikus és a fejlődő szervezetre ártalmas neurotoxikus hatás.

Ezeknek a problémáknak az ismeretében és a környezeti kockázatok felmérésének késlekedése miatt a bizottság felhatalmazta az EFSA-t, hogy tegye közzé, miket állapítottak meg a klórpirifosz és klórpirifosz-metil emberi egészégre gyakorolt hatásáról. 2019. augusztus 2-án az EFSA közzétette megállapításait mindkét hatóanyagról, megerősítve, hogy léteznek az emberi egészségre káros hatások, és nem határozható meg a kitettség biztonságos szintje a rendelkezésre álló adatok alapján. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a hatóanyagok nem felelnek meg az EU emberi egészséggel kapcsolatos kritériumainak.

2019. szeptember elején egy második egyeztetésre is sor került a klórpirifosz-metilről. 2019. november 26-án az EFSA közzétette a klórpirifosz-metilről szóló frissített jelentését, amely megerősítette a korábbi eredményeket.

A bizottság eddig is és ezután is el fogja távolítani a kereskedelemből azokat a hatóanyagokat, amelyekről nem bizonyítható, hogy megfelelnek a törvényileg megszabott kritériumoknak.

Mi a helyzet az élelmiszerekben meghatározott maximális szermaradványszintekkel?

A bizottság már egyeztet a tagállamokkal egy rendelettervezetről, amelynek alapján a klórpirifosz és klórpirifosz-metil maximális szermaradványszintjét az analitikai laboratóriumokban mérhető legalacsonyabb szintre kelljen csökkenteni az élelmiszerekben és a takarmányokban. A rendelettervezetről várhatóan 2020 februárjában szavaznak.
Forrás: Agrow


Címkék: rovarirtó, hatóanyag, Európai Bizottság, engedély, klórpirifosz, klórpirifosz-metil, szermaradvány

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...