A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Nyereményjáték Queen
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Alacsonyabbak és könnyebbek leszünk tej nélkül

Hírek - 2019.12.31

Jelentős fejlődésbeli hátrányba kerülnek azok a gyerekek, akik allergia miatt nem fogyaszthatnak tejtermékeket – mutat rá egy friss tanulmány. A lemaradás különösen általános iskolás korban válik szembetűnővé.

Alacsonyabbak és könnyebbek leszünk tej nélkül


Régóta tudjuk, hogy a gyerekkorban fogyasztott nagyobb mennyiségű tej és tejtermék meghosszabbítja az életünket. A kalcium segíti a csontok növekedését és erősödését, de emellett – meglepő módon – az agyvérzés kockázatát is csökkenti. A felnőttkori túlzott tejtermékfogyasztás azonban már emeli a koleszterinszintet (és azzal együtt a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát), vagyis a gyerekkorban ezen a téren elszenvedett lemaradást később szinte lehetetlen behozni.
Egy közelmúltbeli vizsgálat szintén rámutatott arra, hogy a tejre allergiás kiskorúak (akik így nem válthatnak tejfogyasztóvá) felnőttként valóban hátrányba kerülnek társaikkal szemben. Nemcsak alacsonyabbak lesznek, de a testtömegük is kisebb mértékben gyarapszik. Ebben az esetben nem az allergia van rájuk negatív hatással, hanem egyértelműen a tejfogyasztás hiánya, hiszen például a mogyoróra érzékeny személyeknél nem tapasztaltak hasonló testi lemaradást.

A vizsgálat eredményét azért is érdemes komolyan venni, mert az allergiás személyeket éveken keresztül megfigyelés alatt tartották, vagyis azokkal fejezték be a kísérletet, akikkel gyerekkorban elkezdték. A probléma komoly, ugyanis csak az Amerikai Egyesült Államokban minden 13. kiskorú szenved tej-, tojás-, hal-, kagyló-, szója- vagy mogyoróallergiában, de olyan mértékben, hogy a felsoroltak minimális mennyiségű fogyasztása is súlyos allergiás reakciókat vált ki náluk. Mivel erre egyelőre nincs gyógymód, az érintettek az adott táplálékot örökre száműzik étrendjükből, ami viszont megakadályozza őket abban, hogy kihasználják a magukban rejlő növekedési potenciált.

Az 1994–2015 közötti bő két évtizedes időszakban 191 gyerek sorsát követték figyelemmel, s közülük 111-en voltak tejallergiások. A magasság- és testtömegbeli lemaradásuk 5 és 8, illetve 9 és 12 éves korukban vált igazán feltűnővé egészséges társaikhoz képest. Bár a tejallergiát sokan kora gyerekkorukban kinövik, akiknél ez nem következik be, azoknak a probléma az egész későbbi életükre kihatással lesz.

 
Szerző: AgrárUnió, Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd


Címkék: élelmiszer, tej, allergia, egészség, tejtermék, táplálkozás, növekedés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...