gabonaszellőztető

Hogy lehet a betárolt gabona értékét megóvni és biztonságosan tárolni?

Ahhoz, hogy a malmokban, pékségekben minőségi alapanyagokkal tudjanak dolgozni, meg kell őriznünk a gabonánk minőségét!

Kornyezet 10 fok aru 327 fok 2019 februarbanA minőség megóvásához elengedhetetlen a betárolt gabona szellőztetése, forgatása, hűtése, ugyanis elég egy nem felügyelt hétvége és a betárolt halmokban olyan káros folyamatok indulhatnak meg, mint például a halom kérgesedése, melegedő gócpontok megjelenése, a termény penészesedésével, berohadásával járó fülledése, izzadása. Ezek egy kis odafigyeléssel még orvosolhatóak, amíg visszafordíthatatlan vagy komolyabb méreteket nem ölt a probléma. Amikor már zöld rétnek néz ki a gabonahalmunk teteje, késő elkezdeni gondolkodni! Lássuk, mit tehetünk hát, hogy ne legyen ilyen drága a tanulópénz!

bod raktarozas 1

Állagmegóvás lehetőségei síktárolókban

HomlokrakodóA gabonasilókban a legmodernebb technológiák állhatnak rendelkezésünkre az állag megőrzéséhez, azonban a síktárolókban, raktárakban nem mindenhol van kiépítve gabonaszellőztető, vagy forgató rendszer. A gabonaraktárakban a tárolás ideje alatt időszakonként állagmegóvás céljából a gabonát szellőztetni, vagy forgatni kell! A szellőztetés időpontját a tároló levegőjének hőmérséklete, relatív páratartalma és a termény hőmérséklete is meghatározza.
Az egyik megoldás lehet az egész halom átrakodása, mivel mozgatáskor kismértékben szellőzik és hűl a gabona, azonban ez gyakran nem hozza az elvárt eredményt, pl. a szemek roncsolódhatnak. A forgatáshoz több energiára és főleg helyre van szükség, gyakran költségesebb is. A síktárolók pedig nem a kihasználatlan helyekről híresek, mert amit csak lehet, tárolásra használunk bennük.

Hatékonyabb és keresettebb megoldás a mobil gabonaszellőztető

Kérgesedés csírázott részAkár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk mobil gabonaszellőztetőt.

Gyakran kérdezik, hogy mennyi ideig kell üzemeltetni a gabonaszellőztetőt. Sajnos erre a kérdésre nincs egzakt válasz, ez több tényezőtől is függ! Például a termény fajtájától, hiszen gabonaszellőztető alkalmazásakor nem mindegy, hogy a befújt levegőnek apró repceszemek közt, vagy nagy szemű kukorica halomban kell terjednie. Nem mindegy a nedvességtartalom és a pillanatnyi hőmérséklet sem, mivel egy 16%-os búzában nyilvánvalóan jóval tovább kell használnunk a gabonaszellőztetőt, mint egy 12%-osban. Ugyanez elmondható a termény hőmérsékletére vonatkozóan is!

Szívni vagy fújni? Nem mindegy!

Tayfun motor levéveA használati idő meghatározása mellett a szívó és befúvó üzemmód megfelelő kiválasztása is igen fontos. Ha hűvös, de magas páratartalmú levegőt fújatnánk a gabonaszellőztetőnkkel a halomba (pl. télen), lehetséges, hogy több kárt okozunk, mint amennyi hasznot reméltünk volna tőle. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a szívó üzemmód alkalmazásán a gabonaszellőztetővel. Egyszerűen csak csatoljuk le a motort a rögzítő bilincs kioldásával a befúvó csőről, és a motor másik oldalával csatlakoztassuk vissza.

Ők már régóta gabonaszellőztető berendezést használnak

Derék-Pataki Zrt.:

„- Nagyon nagy segítség a Tayfun gabonaszellőztető, még akkor is hatékony, amikor már „kizöldült” a problémás gócpont a tárolóban. Befújással szellőztetjük a gabonát, nem szívatjuk, mert így hatékonyabb és gyorsabb. Elég csak ott használni a gabonaszellőztetőt, ahol probléma van!”

Blóker Zrt. (Tamaskó János):

„- Szerencsére csak keveset kellett használnunk a gabonaszellőztetőt, már nem nagyon vannak gondok tárolásnál, de arra kiemelten oda kell figyelni, hogy ne nyomassuk bele a halomba a nedves levegőt, mert azzal nagyobb gondot okozhatunk. Hidegben inkább ne befelé fújjunk a halomba!”

Orosfarm Zrt. (K. Tóth László):

„- A kollégák inkább szívó üzemmódban használják a gabonaszellőztetőt, legfőképp búzában volt rá eddig szükség. Ott nagyon jól, hatékonyan működött, eltűntek a kártevők is, egészséges a betárolt gabona.”

Tayfun gabonaszellőztető mellett használhat még gabonainast, gabonakeverőt is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy e mellé szinte mindig szükséges egy gabonaszellőztető is, hogy a melegedő gócpontokat megtalálva azonnal beavatkozhassunk a halomban.

További kérdéseivel forduljon bizalommal termékszakértőinkhez, ha a gyors és megbízható védelem Önnek is fontos!

Bővebben a Tayfun gabonaszellőztetőről itt olvashat!

 

agrogazdamodositottlogo minHalmai Géza
Termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

Tags: gabonaszellőztető, Agrogazda

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom