TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A fogyasztók és a mezőgazdasági termelők egyaránt fenntarthatóbb élelmiszertermelést szeretnének Európában

A fogyasztók és a mezőgazdasági termelők egyaránt fenntarthatóbb élelmiszertermelést szeretnének Európában

Hírek - 2019.09.09

A Corteva Agriscience és a Financial Times csoport közös új kutatása szerint a fogyasztók pozitívan állnak az új mezőgazdasági technológiákhoz A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára, akik pozitívan viszonyulnak olyan innovatív technológiákhoz, amelyek alkalmasak magasabb tápértékű élelmiszerek előállítására.

Az Fenntartható Élelmiszeripari Rendszerek Európában (Sustainable Food Systems in Europe) – című tanulmányt a Corteva Agriscience megbízásából a Financial Times csoport Longitude nevű cége készítette. A tanulmány szerint a megkérdezett gazdálkodók több mint kétharmada azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben új növénytermesztési technológiákból származó termékeket fog felhasználni, a fogyasztók több mint fele pedig nyitott a technológia elfogadására.

A kutatás alapjául két felmérés szolgált: az egyikben 600 gazdaság tulajdonosai és vezetői vettek részt Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában, a másikban pedig 2500 fogyasztót kérdeztek meg Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában.

A kutatásból az is kiderül, hogy amikor a fogyasztók fenntartható módon előállított élelmiszereket tesznek a kosarukba, leginkább a hulladék mennyiségének csökkentését, a kistermelők támogatását és a szintetikus növényvédő szerek visszafogását tartják szem előtt. A kutatás felhívja a figyelmet a fenntarthatóbb gyakorlatokat követő gazdálkodók előtt álló kihívásokra is - nevezetesen a rájuk háruló anyagi terhekre.

A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a gazdálkodók több mint egynegyede szerint rövid távon a legnagyobb kihívás számukra a fogyasztói igények teljesítése, és ez ugyanolyan súllyal esik latba, mint a növényi kártevők elleni küzdelem. Felismerték azt is, hogy a társadalom nyitottan áll olyan új növénytermesztési technológiákhoz, mint például a CRISPR-Cas/génmódosítás, és tízből közel kilenc gazda úgy gondolja, hogy a fogyasztók többet fizetnének az ilyen módszerekkel előállított árukért.

Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke elmondta: „Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy Európában valós igény van fenntarthatóbb élelmiszer-gyártására. A Corteva Agriscience olyan helyzetben van, hogy a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos párbeszéd mozgatórugója legyen - nemcsak a fogyasztói véleményt közvetíti a mezőgazdasági termelők felé, hanem a gazdálkodók szempontjait is megismerteti a fogyasztóval.”

„Nagyon jó látni, hogy a fogyasztók és a mezőgazdasági termelők pozitívan állnak az új, izgalmas lehetőségeket hordozó, nagyobb tápértékű élelmiszerek előállítására alkalmas növénytermesztési technológiákhoz, amelyek a termelők és a fogyasztók életminőségét egyaránt javítják. A fogyasztók hajlandók többet fizetni a fenntartható módon előállított élelmiszerekért, ezért az összes érdekelt szereplő - köztük az ipar - feladata, hogy támogassa ezt az ügyet.”

„A Corteva Agriscience-nél hiszünk abban, hogy minden tevékenységünkkel a fogyasztót és a mezőgazdasági termelőket szolgáljuk. Éppen ezért cégünknél a jövő termékportfóliójának kialakítása érdekében folyamatos az innováció. Integrált megoldásaink vannak, amelyekben összehangoljuk a vetőmagokat, vetőmag-technológiákat, mezőgazdasági tanácsadást és digitális megoldásokat a kedvezőbb környezetvédelmi hatású növényvédő szerekkel. Ezen megoldásokkal ügyfeleink növelhetik termelékenységüket, miközben a növekvő népesség számára megfelelő mennyiségű, egészséges élelmiszert állítanak elő” - fejezte be Igor Teslenko.

A Corteva Agriscience elkötelezett amellett, hogy figyelembe vegye a kutatás valamennyi kulcsfontosságú megállapítását, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóbb mezőgazdaság megteremtéséhez, és a következő generációk jobb életminőségéhez.

cortevalogo min

Címkék: élelmiszertermelés, kutatás, Corteva Agriscience™, mezőgazdasági technológia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére