TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés

RUBIC, hogy a 2014-es sárgarozsda járvány ne ismétlődjön meg

Hírek - 2016.01.21

A 2013/2014-es tél szokatlanul enyhe időjárása optimális körülményeket biztosított a kórokozók átteleléséhez, a gyors kitavaszodás pedig a fertőzéshez. A környezeti tényezők együttes hatása, a forgatás nélküli technológiák elterjedése, 
a fogékony fajták, valamint a nem kellő időben és nem megfelelő készítménnyel végzett gombaölő szeres kezelések miatt a 2014-es évben az őszi búza állományok járványos sárgarozsda fertőzöttsége volt tapasztalható országszerte. Ez felhívta a figyelmet a kalászosokban a korai, megelőző gombaölő szeres kezelések fontosságára.


A 2014/2015-ös tél ismert körülményei (csapadékintenzitás, hőmérséklet) szintén érzékeltetik a kórokozók áttelelési lehetőségeit. Ezt súlyosbítja a talajok extrém víztelítettsége, ugyanis a kitavaszosodással megérkező további hőmérséklet-emelkedés megfelelő mikroklímát és lehetőséget biztosít a kórokozók idő előtti fertőzésének.
Minden körülmény azt bizonyítja, hogy a kalászosgabona-termesztőknek fel kell készülniük és meg kell előzniük 
a kalászos gabonák kórokozók okozta esetleges fertőzését (1. ábra).

sárgarozsdalevélfoltosság

1.ábra.A Rubic 1l/ha-os dózisával megelőzhetjük a rozsdabetegségek és levélfoltosság kialakulását

Petróczi I. M. és Csősz L.-né – a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársai – az Agrofórum 2014. szeptemberi számában megjelent cikke szerint a kórokozók számára kedvezőbb klímájú Angliában, többéves hivatalos összehasonlító vizsgálat alapján az epoxikonazol bizonyult a leghatékonyabb sárgarozsda elleni hatóanyagnak, így a 2014-es kísérleteikben is ezt a hatóanyagot alkalmazták.

diagram

2. ábra. Epoxikonazol hatóanyagra alapozott védekezés sárgarozsda elleni hatékonysága különböző kijuttatási időpontban

Megjegyzés: késleltetett kezelés 04. 23-án; két védekezés 04. 01-jén és 05. 09-én; három védekezés 04. 01-jén, 04. 23-án és 05. 09-én.

(Forrás: Petróczi I. M., Csősz L.-né (2014): Búzafajták és állományvédelem a sárgarozsda évében. Agrofórum 9: 32–33. o.)

Eredményeik megmutatták, hogy megelőző jelleggel időben történt epoxikonazol hatóanyag alapú védekezéssel sikeresen lehetett védeni a gabonákat a sárgarozsda fertőzése ellen (2. ábra).

A Rubric egyedien magas epoxikona-zol (125 g/l) hatónyagtartalmú új készítmény a Cheminova palettáján. A Rubric az őszi és tavaszi kalászos gabonákban 1 l/ha-os dózissal alkalmazható, széles hatásspektrumú gombaölő szer, kiemelt hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségek (sárga- és vörösrozsda), lisztharmat, szeptóriás levél- és pelyvafoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság kórokozói ellen. (A kalászvédelemben a fuzárium elleni technológiákban is kiváló kombinációs partner.)
Egyedi formulációjának köszönhetően kiváló oldékonysági paraméterekkel rendelkezik, a kijuttatást követően gyorsan felszívódik és hosszú hatástartamot biztosít a növényben, ezért korai kijuttatási időpontban a kalászos gabonák gombabetegségei ellen alkalmazható kiváló gombaölő szer. A készítmény 2014-ben felvette a versenyt a több hatóanyagú készítményekkel is (3. ábra).
A kijuttatás módját és időszakát az adott évjárat és a tervezett védekezések száma határozza meg, de minden esetben a megelőzésre kell törekedni. 
A Rubric javasolt kijuttatási időpontja 
a gabona kétnóduszos állapota. Ebben az időszakban javasoljuk kijuttatni kalászosokban a Plantafosz Réz készítményt is 3 l/ha dózisban, amely egyszerre biztosít könnyen felvehető nitrogént, foszfort, káliumot és a nitrogén hasznosulásához elengedhetetlen rezet, valamint foszfonát hatóanyagának köszönhetően növénykondicionáló hatást. Ez gombaölő szerekkel együtt alkalmazva még látványosabb (4. ábra).
A Rubric jól kombinálható a Saracen Pack (floraszulam + tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil) ikercsomagolású gyomirtó szerrel és jól keverhető rovarölő készítményekkel (Rapid CS) is.

 

Figyelem: A Rubric 10% kedvezménnyel vásárolható meg a 2-nódusz Pack csomagban.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talajban élő kártevők elleni hatékony védekezés a jövedelmező ...

A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek ...