A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Aratás 2019: jó év lesz, de a tavalyinál gyengébb

Hírek - 2019.06.28

Az eddig tapasztalt rendkívüli időjárás ellenére jónak nevezte az idei terméskilátásokat az Agrárminisztérium a nyári aratású szántóföldi növényeknél. Annak apropóján beszéltek erről, hogy az őszi árpa betakarításával megkezdődtek az aratási munkák.

Aratás 2019: jó év lesz, de a tavalyinál gyengébb


Az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből várakozáson felüli termésmennyiséget, 7,7 millió tonnát takaríthatnak be, mintegy 1,6 millió hektárról – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára. Feldman Zsolt az aratási koordinációs bizottság ülését követően ugyanakkor ismertette, hogy becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától – áll az MTI hírében.

Őszi búzát mintegy 952 ezer hektárról takarítanak be, őszi árpát 218 ezer hektárról, repcét 296 ezer hektárról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes becslései szerint az idei hektáronként 5 kilogrammos átlaghozammal a tavalyihoz hasonlóan 5 millió tonna búza várható. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 916 ezer tonnára, őszi árpából pedig 3,3 százalékkal többre, 1,1 millió tonnára számítanak – tette hozzá Feldman Zsolt. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette, hogy búzából 2–2,5 millió tonna, árpából 500–600 ezer tonna, repcéből 200 ezer tonna kerülhet majd exportra.

A téli és kora tavaszi szárazságot követően májusban és június első felében nagy mennyiségű csapadék hullott, ami hátráltatta a növények fejlődését és a mezőgazdasági munkák elvégzését is – emlékeztetett az államtitkár. A GOSZ elnöke szintén azt emelte ki, hogy az ágazat mögött nehéz szezon áll. Már tavaly ősszel megjelentek hírek arról, hogy porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat, az őszi káposztarepcénél is ugyanez volt a helyzet. A téli csapadékhiány csak tetézte a problémákat, az országban március végén 100–150 milliliter csapadék, összeadva egy heti eső hiányzott a földekről, ami májusban pótlódott.

Világpiaci elemzők a 2019–2020-as szezont kiszámíthatatlannak nevezték a gabonaárak alakulása szempontjából, miután az afrikai sertéspestis kínai terjedése jelentősen csökkentette a keresletet a világ gabonapiacán, amelyre az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok is negatívan hatnak. Európában ezzel ellentétes folyamat zajlik, Kína próbálja a fehérjeigényét pótolni, amit a nyugat-európai sertéstenyésztők elégítenek ki, a sertéshús árának emelkedése pedig felfelé húzza a takarmányárakat, gabonaárakat is.Forrás: MTI

Címkék: GOSZ, aratás, NAK, Agrárminisztérium, csökkenés, 2019